TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
CLAAS ARION 400: A népszerű és sokoldalú gép Stage V frissítést és új csúcsmodellt kap

CLAAS ARION 400: A népszerű és sokoldalú gép Stage V frissítést és új csúcsmodellt kap

Traktorok - 2021.03.04

A CLAAS ARION 400 traktorok átalakításra kerültek a Stage V kibocsátási szabvány jegyében – új kialakítás, új csúcsmodell és CLAAS energiagazdálkodás, a CLAAS Power Management (CPM) által az ARION 440 és a nagyobb testvérei nagyobb teljesítménnyel lesznek elérhetők. Sőt, az új modellek nagyobb hidraulikus erővel, nagyobb emelőkapacitással és nagyobb jármű össztömeggel rendelkeznek.

Akár 155 LE CPM segítségével

A Stage V kibocsátási szabvány bevezetésével a CLAAS az ARION 400 traktorokat számos új teljesítménynövelő funkcióval látta el. A széria immár 7 modellt tartalmaz és a CPM segítségével 90 és 155 LE közötti maximális teljesítményűek (ECE R120 szabvány szerint). Ez azt jelenti, hogy a CPM-mel együtt az új zászlóshajó modell, az ARION 470 maximális teljesítménye 155 LE és maximális nyomatéka pedig 630 Nm.

Az összes modell a legkisebb ARION 410-től a legerősebb ARION 470-ig 4,5 literes négyhengeres Fiat Powertrain motorral van felszerelve, amelyek a legújabb 4-szelepes technológiát, turbófeltöltőt és töltő levegő hűtést is felvonultat. A turbófeltöltők az ARION 430-tól felfelé wastegate szeleppel is el vannak látva. A Stage V szabvány szerint a kipufogógázokat a SCRoF technológia (Selected Catalytic Reduction on Filter) és a dízel oxidációs katalizátor (DOC) hatékony kombinációjával tisztítja. Ez azt jelenti, hogy a motorok nemcsak tisztán járnak, hanem eközben nagyon hatékonyak, alacsony gázolaj és alacsony AdBlue-fogyasztással rendelkeznek. A 140-190 l űrtartalmú üzemanyagtartály elégnek bizonyul a hosszú munkanapokon, míg a 17-22 literes AdBlue tartály újratöltésére csak minden második tankolás után van szükség.

A motorok rendkívül könnyen karbantarthatók. 600 órás olajcsere-intervallumra vannak kalibrálva. A könnyebb tisztítás érdekében nyitható radiátorpanelek találhatók a motor előtt és a könnyen elérhető légszűrő, melyet csak időnként kell tisztítani, mivel a ciklonos előtisztító a szennyeződés körülbelül 90%-át eltávolítja a beszívott levegőből.

claas3

Hatékony PowerShift sebességváltó

Az ARION 430-tól felfelé a vásárlók két bevált, rendkívül hatékony PowerShift sebességváltó közül választhatnak. A QUADRISHIFT (alapfelszereltség az ARION 410 és ARION 420 modelleknél) 16 előre és 16 hátrameneti fokozatot kínál, négy tartományra osztva, négy PowerShift fokozattal. Az opcionális HEXASHIFT sebességváltó 6 PowerShift és 24 előre és hátrameneti fokozattal rendelkezik. Kúszó sebességváltó opció 150 m/h-ig elérhető mindkét sebességváltó változatnál. A HEXASHIFT 40 km/h maximális sebességet 1840 fordulat/perc motorfordulatszámnál éri el.

A QUADRACTIV és HEXACTIV funkciókkal a hajtóművek mind csoportot mind a powershift fokozatot automatikusan kapcsolják, sebesség motorfordulatszám függvényében intelligensen választják és kapcsolják a kívánt fokozatot. A váltó beállításain belül három automatikus váltási mód van (teljesen automatikus, TLT és kézi üzemmód), amelyeket az üzemeltető programozhat, hogy megfeleljen a feladatnak. Az automatikus váltás funkció csak a CLAAS Információs Rendszerrel (CIS) rendelkező ARION 400 traktorokhoz érhető el.

A REVERSHIFT irányváltó kuplung nélkül teszi lehetővé a könnyű irányváltást a kormánykerék konzolján lévő karral és opcionálisan a jobb oldali kartámaszon található multifunkcionális vezérlőkarral is, ami különösen hasznos homlokrakodóval történő munkák során. A CIS-ben a kezelő könnyedén, egyedileg beprogramozhatja a megfelelő sebességfokozatot a rakodás közbeni, vagy a táblavégi irányváltáshoz, valamint beállíthatja az indulófokozatot is. Az irányváltás érzékenysége 9 fokozatban állítható. A HEXACTIV funkcióval lehetőség van tempomat programozására is.

A SMART STOP egy másik kényelmi funkció, amelyet a munkaterhelés csökkentésére terveztek. Automatikusan oldja a kuplungot, amikor a féket megnyomják, hogy a traktor leálljon, és a fékpedál felengedésekor a gép újra elindul.

claas4

Kompakt, mozgékony és terhelhető

Az ARION 400 ötvözi a 2,49 m hosszú (ARION 410 és ARION 420) vagy 2,53 m (ARION 430 – ARION 470) hosszú tengelytáv előnyeit a rövid teljes hosszúsággal. Az első kerék az akár 55 fokos kormányzási szögével kivételes manőverezhetőséget biztosít – ezt egy új kormányszögtől függő automatikus négykerékmeghajtás és az opcionálisan változtatható kormányarány segíti.

Kompakt méretei ellenére a robosztus traktor garantálja a függesztett munkagépek biztonságos szállítását és kivételes stabilitást mutat homlokrakodóval történő munkában. Ez az 50:50 százalékos súlyelosztásának tudható be (súlyozatlanul).

A traktorok megengedett össztömegét 9 tonnára növelték, így akár 3,8 tonna hasznos teher is megengedett. Az új opcionális zárt rendszerű terhelés érzékelős hidraulika 150 l/perc hidraulikus teljesítményt biztosít, ami elegendő a legnagyobb igénybevételek kielégítésére is. Ez a megoldás még az üzemanyag-takarékos 1600 fordulat/perc mellett is 110 l/perc teljesítményt nyújt. Összesen négy szivattyú-opciót kínál két nyitott központú hidraulika körből, amelyek 60 és 100 l/perc teljesítményt nyújtanak egy 110 l/perc teljesítményű terhelésérzékelő hidraulikus rendszeren keresztül. Mindkét terhelésérzékelős változat megnövelt emelési kapacitást kínál 6,25 tonnát, hátul.

A teljes integrált első függesztőmű és a gyárilag felszerelt homlokrakodó szintén fontos pluszpontot jelentenek. Mindkettő kényelmesen vezérelhető a multifunkciós vezérlőkarral, azzal a lehetőséggel, hogy a homlokrakodó ELECTROPILOT (CIS vagy CIS+) vagy FLEXPILOT segítségével vezérelhető. Ezáltal nem kell folyamatosan áthelyezni a kezét. Az ELECTROPILOT reakciókészsége mostantól a kezelő kívánsága szerint beállítható. Az új automatikus homlokrakodó-észlelő rendszernek köszönhetően nincs többé szükség a hidraulikus funkciók kézi vezérlésére.

claas5

Méretre szabott kényelem

Az elődökhöz hasonlóan az új ARION 400 is többféle felszereltségben rendelhető. A kezelő kényelmének további növelése érdekében PROACTIV rugózott első híd, mechanikus kétpontos vezetőfülke rugózás és különféle ülés variációk állnak rendelkezésre. Az első és a hátsó felfüggesztések, valamint a CLAAS homlokrakodók is lengéscsillapítóval vannak felszerelve.

Ezenkívül az ARION 400 a normál, üvegtetős vagy átlátszó napfénytetős fülke mellett opcionálisan egy alacsony profilú fülkével is vagy az egyedi PANORAMIC fülkével is elérhető. Ez utóbbi páratlan kilátást biztosít, valamint teljes kilátást nyújt a megemelt homlokrakodóra, az egybefüggő 2,41 m2 nagy szélvédőnek köszönhetően. A széles nyitási szögű ajtók által a kezelő kényelmesen és biztonságosan léphet fel és le a fülkéből. A kommunális munkához bizonyos típusok egy ötoszlopos törésbiztos fülkével, polikarbonát oldalsó ablakkal állnak rendelkezésre. A LED világítás opcionálisan minden fülkeváltozathoz elérhető.

A standard fülke felszereltsége CIS és CIS+ csomagokkal bővíthető. Mindkét csomag tartalmazza a jobb oldali kartámaszban található multifunkciós vezérlőkar 10 vezérlőelemét és a jobb oldal A-oszlopban található kijelzőt, amely a CIS+ változatban nagy kontrasztú színes CIS kijelzővel rendelkezik (a CIS verzióhoz ez opcionális). A CIS+ változat elektrohidraulikus hidraulikaköröket tartalmaz.

claas2

Gyárilag felszerelt kormányrendszer

Valamennyi STAGE V ARION 400 traktor gyárilag felszerelhető egy CLAAS párhuzamvezető rendszerrel, amelyet az S7 vagy S10 terminálon keresztül lehet irányítani és a képrenyőn megjeleníteni. Különböző RTK korrekciós jelek választhatók a SATCOR és az OMNISTAR mellett. Az AUTO TURN segítségével a traktor teljesen automatikusan végzi a fordulási manővereket, természetesen amikor ezt a kezelő engedélyezi.

Az S10 terminállal az ISOBUS- kompatibilis munkagépeket is lehet vezérelni, a hátulján opcionálisan rendelkezésre álló ISOBUS csatlakozón keresztül. Legfeljebb 4 szabadon beállítható funkciógomb kínál ebben a kategóriában egyedülálló szintű felhasználóbarát kezelést és ideális használatot ISOBUS segítségével. Ezen kívül két új kamera opció is hozzárendelhető.

Továbbá, ahogy az várható volt, a TELEMATICS automatikus dokumentációja is elérhető a STAGE V-kompatibilis ARION 400-hoz.

Az ARION 400 első pillantásra:

claastabl

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Forrás: AXIÁL Kft.

Címkék: traktor, CLAAS, Stage V, Axiál Kft., ARION
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Indulnak az agrár pályázatok, mezőgazdasági beruházási ...

A Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv mentén elindult az mezőgazdasági pályázatok társadalmi egyeztetése, ...