TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 598 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,77000
USD: 353,22000
CHF: 404,42000
GBP: 444,53000
Hirdetés
Így bánhatnak kíméletesebben a gépek a talajainkkal

Így bánhatnak kíméletesebben a gépek a talajainkkal

Vető- és talajművelő gépek - 2020.08.17

Idén is megtartotta szokásos éves szántóföldi bemutatóját az amerikai AGCO csoport. A 2020-as Crop Tour programjában ezúttal az szerepelt a középpontban, hogyan hat az abroncsnyomás, valamint a traktor és a vetőgép tömege, illetve a CTF (vagyis a csökkentett talajtaposásos gazdálkodás, Controlled Traffic Farming) a talajok tömörödésére.

Mindenki tudja, hogy a káros mértékben tömörödött talaj csökkentheti a várható hozamot azáltal, hogy megnehezíti a gyökérnövekedést, illetve a növénynek a vízhez és tápanyagokhoz való hozzájutását. Ez különösen akkor kellemetlen, ha mindezt mi idézzük elő a gépeinkkel, hiszen az ebből adódó talajkárosítás jelentős része elkerülhető volna, amint azt az AGCO bemutatója is demonstrálta.

A vállalat ezúttal a Fendt Momentum intelligens vetőgépre alapozta országjárását, a nálunk egyelőre nem kapható gép az AGCO által pár éve felvásárolt Precision Planting technológiáját alkalmazza. Természetesen főszerepet kapott a penetrométer is, a szakemberek ezzel tudták számszerűsíteni, mennyivel tömörödöttebb ott a talaj, ahol végigtapossuk a gépeinkkel, azzal szemben, ahol nem járunk. A Fendt Momentum vetőgép rendelkezik egy Load Logic nevű rendszerrel, amely intelligens módon, a váz automatikus emelésével, mozgatásával menedzselni tudja, hogy a vetőgép középső transzportkerekeire se háruljon nagyobb tömeg, így a belső sorok környékén sem lesz tömörödöttebb a talaj.

Az optimális súlyelosztást az alacsony nyomású levegővel működő flexiós abroncsok is segítik, amelyek még hatékonyabbá válnak az automatikus abroncsnyomás-szabályzó rendszer által. Ez a vetőgép aktuális tömegét figyelembe véve (hiszen munka közben folyamatosan csökken a szállított vetőmag és folyékony műtrágya mennyisége) úgy állítgatja a nyomást, hogy az a lehető legkíméletesebb eredményt hozza a talaj számára.

Az AGCO vizsgálati eredményei szerint a munkavégzés által okozott káros talajtömörödés mértéke szinte elhanyagolhatóvá vált az említett gépek, rendszerek alkalmazásával. Ez pedig nem mindegy: 2011-ben a Pioneer mutatott rá arra egy kísérlete során, hogy a vetőgép közepén elvetett magokból – amelyek tömörödöttebb földbe kerültek – átlagosan 11,3 bu/ac mennyiséggel kisebb hozam származott, mint a széleken vetettekből (ez nagyjából 0,7 t/ha értéknek felel meg).

 

Címkék: traktor, vetőgép, bemutató, Fendt, AGCO, talajtaposás, CTF
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nedvességmegőrzés, talajépítés és sikeres szántóföldi ...

A talajművelésre dobott „atombomba” margójára. Ki mint vet, úgy arat – a közmondást ki ...