TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Prega: jönnek az oroszok is!

Prega: jönnek az oroszok is!

Betakarítás gépei - 2020.08.14

Oroszország sem akar lemaradni a precíziós gazdálkodás előnyeiről, ezért saját önvezető rendszert fejlesztett a mezőgazdasági gépeihez. Jövőre már 242 kombájnjuk dolgozik minimális emberi felügyelet mellett.

Közös fejlesztésű önvezető rendszert mutatott be Oroszország legnagyobb mezőgazdasági holdingja, a 643 ezer hektáron gazdálkodó Rusagro, valamint a Cognitive Pilot nevű vállalkozás. A traktorokhoz, kombájnokhoz és önjáró permetezőgépekhez kifejlesztett megoldás a Cognitive Agro Pilot nevet kapta. A tervek szerint az idei és jövő évi aratási szezonban összesen 242 betakarítógépet szerelnek majd fel a rendszerrel, ami mindenképpen a világ egyik legnagyobb volumenű, ilyen jellegű kísérlete lesz.

A fejlesztők egyebek mellett arra számítanak, hogy 8–13 százalékkal csökken majd a direkt termésveszteség, miközben az üzemanyag-fogyasztás akár 5 százalékkal alacsonyabb lesz, például azáltal, hogy a kombájnok sebességét 1 km/h-n belüli pontossággal tudják kontrollálni. Jó pillanatban vágnak bele a kísérletbe, hiszen ebben az évben Oroszországban rekord búzatermés várható, és az emberi faktor kiiktatásával a termésmennyiségben rejlő potenciált még inkább ki tudják aknázni.

Az önvezetés egyelőre nem jelenti azt, hogy a humán kezelők eltűnnek a fülkékből, inkább azt, hogy más feladatot kapnak. Jobban odafigyelhetnek az adapter működésére, finomíthatják a cséplési folyamatot, illetve azokat a beállításokat, amelyek a lehető legmagasabb terménytisztaságot biztosítják. A rendszer használatával a kombájn legfeljebb 20 cm-es átfedéssel dolgozik (maximum ennyit hagy rá a széleken), ami értelemszerűen gazdaságosabb üzemeltetést tesz lehetővé. A távoli cél természetesen az, hogy idővel már kezelőre se legyen szükség. A mostohább időjárási körülmények és rossz látási viszonyok már ma sem jelentenek problémát, tehát ez is a Cognitive Agro Pilot előnyei közé sorolható. A rendszert Oroszország mellett az Egyesült Államokban, Kínában és Brazíliában is sikeres próbáknak vetették alá.Címkék: traktor, precíziós gazdálkodás, kombájn, mezőgépgyártás, Oroszország, önvezető, önjáró permetezőgép
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A szója lehet a mezőgazdászok mentőöve?

Az utóbbi időben egyre többet hallani a szójáról, ezért úgy gondolom, érdemes ezt a témát itt is elővennem. A jelenlegi ...