TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 658 Ft
Benzin ára: 644 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,76000
USD: 363,80000
CHF: 398,12000
GBP: 456,61000
Hirdetés
Horsch Focus: intelligens vetés

Horsch Focus: intelligens vetés

Vető- és talajművelő gépek - 2020.08.04

StripTill technológiával a kisebb talajtömörödésért A növénytermesztés az egyik legszebb hivatás e világon. A ta­­vaszi kikelettől az őszi rozsdásodásig átalakuló természet több évtized alatt sem nagyon ismétli önmagát.

Mindig azt halljuk az öregektől, hogy ilyen még nem volt. Nincs két egyforma év, és ez a szépsége az egésznek. Hasonló igen, de ugyanolyan nem. Így vagyunk az idei szárazsággal is, ami miatt a gazda folyamatosan ötletel, megújul és innovációk bevezetésére „kényszerül”.

Néhány éve Magyarországra is elhozták Amerikából a StripTill technológiát kukoricában. Van, aki hitt és hisz benne, viszont sokan nem. Többen vásároltak is gépet, meggyőződésből, kíváncsiságból, és a napjainkban azt látjuk, hogy nemcsak a kukoricában használják, hanem például a repcevetésben is.

A Horsch egy innovatív gépgyártó, és nagyon sokféle vetőgéptípussal rendelkezik, a forgóboronástól a NoTill technológiáig. 
A vetőgépek a helyi adottságokat célozzák meg, és az agronómiai kívánalmakat elégítik ki. Ilyen a Focus vetőgép is, amelynél a repce vetése állt a fókuszban, és ennek a növénynek 
az agronómiai kívánalmai. A kisebb talajtömörödés is már eltéríti a gyökeret, ami terméscsökkenésben jelentkezik, ám a Focus használatával a karógyökér akadálymentesen tud lefelé hatolni.

hf1

Focus a repcevetésben

A Focus egy StripTill vetőgép, amelynél a talajművelést és 
a műtrágyázást néhány pillanat múlva követi a vetés. A művelőkapák két gerendelyen helyezkednek el, egészen 25 cm mélységig tudják lazítani a talajt, és egyben műtrágyáznak is. Az 5000 literes tartály két részre van osztva, így kétféle műtrágyát is ki tud juttatni, a 400 literes tartályból pedig a repcevetőmagot adagoljuk.

A műtrágyát sekélyen, mélyen vagy a mélységeket kombinálva helyezzük a talajba, annak függvényében, hogy korai vagy késői vetésről van szó. Minden kapa nyomában halad egy nagy átmérőjű gumikerék, amely zárja és tömöríti a lazított talajt, valamint utat képez a vetőcsoroszlyák számára. Repcevetésnél 
a kapa/kerék nyomában egy csoroszlya van, így a karógyökér gond nélkül, tömörödésmentes talajban tud fejlődni, gabonavetésnél padig egy kapa mögött két vetőcsoroszlya halad.

hf2

Focus- és Maestro-kapcsolat szenázs után

A hárompont-függesztésű Focusnál az aprómag-vető egységet cserélni tudjuk a Maestro kukoricavetővel. Ebben az esetben a kapák nyomában a szemenkénti vetőegység halad, és hasonló elven, mint a StripTill technológiánál, a sor alá műtrágyázunk.

Tavasszal egy picit más ez a vetés, mint a hagyományos StripTill, ugyanis általában a talaj jóval nedvesebb, mint ősszel, így nagyon oda kell figyelni, hogy nehogy nagyot hibázzunk. A laza, homokos földeken lehet sikeres ez a művelési mód, a tavaszi vetés, illetve szenázs után!

A Focusszal kijuttatott repce erőteljesebben fejlődik, és ezáltal nagyobb gyökérzettel megy a növény a télbe. A tavaszi szárazságot is sokkal jobban tűri, átvészeli, mivel mélyebbre ható gyökérzettel tovább kap nedvességet és a mélyműtrágyázás következtében tápanyagot. Repce vetésénél fontos még, hogy az apró magvak a nagy mennyiségű mulcsból kikeljenek. Ez oly módon valósul meg, hogy a kapa a szármaradványokat eltolja a vetőcsoroszlya elől, és a repcemagnak jó talajkontaktusa lesz.

hf3

Cirokmag nedves talajba került rozsszenázs tarlóján

A tavaszi kapás kultúrák vetésénél a Focus és a Maestro vetőgépek kombinálásával időt és energiát tudunk megspórolni, ezenfelül a talajnedvesség-veszteséget minimálisra csökkentjük. Itt egy menetben történik a mély talajművelés (ha a talaj állapota engedi), a műtrágyázás és a vetés.

A műtrágya a vetési zónában sekélyre és mélyre került kijuttatásra, így irányítjuk a majdani kukorica, napraforgó, cirok gyökerét, hogy minél mélyebbre hatoljon, és a későbbi esetleges szárazságot jobban elviselje.

A Focus egy olyan vetőgép, amely bárhol megállja helyét, 
és a több művelet egyben történő elvégzésével időt, energiát 
és főleg nedvességet spórolunk!

Szász Zoltán
+36 30 743 0302Címkék: vetőgép, vetés, Horsch, Focus, intelligens vetés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.