TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,88
USD: 371,93
CHF: 407,19
GBP: 462,57
Hirdetés
Tetszés szerint módosítható a traktorok nyomtávja

Tetszés szerint módosítható a traktorok nyomtávja

Traktorok - 2019.08.01

Gyorsabban, könnyebben, kevesebb emberrel lehet a traktorok nyomtávját állítani egy új találmány segítségével. A hosszított hátsó tengelyen mozgatott felnivel biztonságosabb is a szerelés.

A traktorok hátsó szélességének könnyű változtatására alkalmas a Multitrakpro nevű fejlesztés. A Marty Hallman ausztrál farmer által kidolgozott rendszer 2 és 3 méter közötti tengelyhossz-módosítást tesz lehetővé, minden eddiginél gyorsabban és biztonságosabban. A feltalálót a saját igényei motiválták a Multitrakpro kitalálásához, gyapotban ugyanis 2 méteres szélességre van szüksége, más terményeknél viszont 3 méteresre.

gyorscserelo

Korábban az átálláshoz rengeteg időre és kemény munkára volt szüksége, vagy egy második traktort is igénybe kellett vennie, ha már nem volt ideje a szerelésre. A Multitrakpro lényegében a tengely meghosszabbítását jelenti, ugyanakkor a csavaroknak 2 és 3 méteren is rögzítési pontokat alakítottak ki. Így a felnit elég csak a megfelelő helyre csúsztatni, majd a kerék fixálása után indulhat is a munka. Ezzel a megoldással ráadásul a hátsó tengelyre ikerkerekek is könnyen felszerelhetők.

gyorscserelo 3

Az újfajta módszer legkritikusabb eleme a nagy tömegű kerekek mozgatása, de ehhez egy raklapvillával felszerelt traktor is megfelelő. A Multitrakpro előnye, hogy a hosszabbító csonkot nem kell folyton eltávolítani, az rajta is maradhat az erőgépen. Ezzel a kialakítással a traktor lényegében soha sincs kerék nélkül, csupán a felnit kell a megfelelő pozícióba tolni, ami az átállásokat sokkal biztonságosabbá teszi. Mivel Ausztráliában az egyes vidékeken eltérő szabályok vonatkoznak a traktor megengedett közúti szélességére, az új fejlesztéssel ezek az előírások is könnyebben teljesíthetők.


Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, ikerkerék, Ausztrália, kerékcsere, Multitrakpro
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fenntarthatóság az élelmiszerbiztonságban

Az agrártárca kiemelten kezeli az élelmiszercsomagolás és a fenntarthatóság közötti kapcsolatot, mert ...