TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
7. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalva

7. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalva

Gépesítés - 2024.06.24

A 7. NAK Szántóföldi Napokon és AgrárgépShow-n jártunk, ahol számos újdonságot és érdekességet láttunk, amelyekkel a gépkereskedők bemutatkoztak. Most ezekből láthatnak egy csokorra valót a teljesség igénye nélkül, kiemelve azokat, amiket a kereskedők ajánlottak.

 AGRI CS Kft.

Az AGRI CS Kft. a Case IH traktorok legnagyobbikát, az új Quadtrac 715-öst mutatta be, mely 778 LE maximális teljesítményre képes. Az eddig elérhető legerősebb Quadtrac 620 LE-s volt.

7. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalva

Az új zászlóshajó szerkezeti kialakítása ugyanaz, mint az előző modellé volt, külsőre hasonlít rá, de minden részegysége megerősített, mint például a járó- és vázszerkezet, amire azért is szükség volt, mivel nagyobb munkagépek vontatására képes. Emellett a sebességváltó, a teljes hajtáslánc, a motor, mely maximálisan 778 LE leadására képes és nyomatéka 3350 Nm, ami igencsak tekintélyt parancsoló.

 A gép önsúlya 34 500 kg is lehet (feltöltött üzemanyagtankkal és a különböző opciókkal), viszont a megnövelt járószerkezetnek köszönhetően (75 cm széles gumiheveder) a talajnyomása nem változott az előd modellhez képest. Ez azt jelenti, hogy kevesebb, mintha egy 100 kg -os ember egy lábon állna a földön.

A traktort felszerelték az APS-precíziós rendszerrel is, ami a Case IH-nál minden 180 LE feletti erőgép esetén már alaptartozék 3 éves előfizetéssel, utána válik fizetőssé, illetve a korrekciós jel biztosítása a pontosság függvényében fizetős. Az AFS Connect telematikai rendszer tartalmazza az automata kormányzást is, így alkalmas a precíziós gazdálkodásra, de adatokat is szolgáltat a telematikai rendszeren keresztül. A gazdaságban valós időben láthatja az arra jogosult személy ugyanazokat az adatokat, amiket a gépkezelő a monitoron lát, de utasításokat is adhat, illetve a szerviz is online be tud avatkozni és ki tudja javítani a hibát, ha olyan jellegű.

Opcióban választható a hátsó függesztőszerkezet kialakítástól függően, akár 8 pár hidraulika csatlakozó, nagyobb hidraulika szivattyú −, akár 428 l/perc teljesítménnyel −, még kényelmesebb kezelőfülke, még több munkalámpa −, akár 76 000 lumen teljesítménnyel −, és a szélesebb gumiheveder, hogy csak a leglényegesebbeket említsük.

Amazonen-Werke Kft.

Az AMAZONE legújabb, saját fejlesztésű, félig-függesztett váltva forgató ekéjét a Tyrok-ot ajánlotta, mely Tyrok Onland (OL) kivitelben is elérhető. A Tyrok OL sajátossága, hogy egy munkahenger segítségével nagyon egyszerűen és gyorsan változtathatunk tarlón járó vagy barázdában járó művelés között.

7. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalva

Az eke Magyarországon készül a mosonmagyaróvári gyárukban, a legkorszerűbb eljárások és legújabb technológiák segítségével, melynek eredményeként egy modern, könnyen beállítható, nagy területteljesítményű ekét kapunk, 6-7-8-9 ekefej számmal. A maximális traktorteljesítmény 400 LE lehet. A vonófej 180°-ban megfordítható, így csökkenti az oldalirányú húzást és a vonóerő-szükségletet. A vonófejen elhelyezett a SmartCenter, mely biztosítja a hidraulikus tömlők egy helyre történő vezetését, illetve az összes hidraulikus funkció itt található meg egy helyen, közvetlenül a traktor mögött. Gyors és anyagkímélő az átfordítás a SmartTurn csillapított fordító munkahengerrel, ami kb. 10 másodperc alatt elvégzi a fordítási folyamatot. A gerendely 200x150x10 mm-es zártszelvény, állított téglalap alakú, magassága nyírócsapos biztosítás esetén 85 cm, míg hidraulikus kőbiztosítás esetén 80 cm. Az ekefejek osztása 100 cm. Az eketestenkénti fogásszélesség 33−55 cm lehet. AutoAdapt hidraulikus első ekefej beállítás segítségével az első ekefej fogásszélessége is pontosan beáll, mikor a teljes munkaszélességet állítjuk. Az új SpeedBlade ekefej a szabadalmaztatott extra nagy kormánylemez előrésszel és a ©plus edzési eljárás révén sokkal kisebb kopást garantál nagyobb haladási sebességek mellett. Az ekék mind nagyobb haladási sebessége miatt a kopáspont egyre jobban hátra tolódik. A kereskedelmi forgalomban kapható ekefejekre jellemző kis kormánylemez-előrész miatt a kopás nagyobb sebességek mellett közvetlenül a kormánylemezen jelentkezik. A szabadalmaztatott, nagyobb méretű kormánylemez előrésznek hála, elég csak a kormánylemez elülső részét kicserélni. A komplett kormánylemez nehézkes és drága cseréje ezzel elkerülhető. Mivel az ekevas csúcsa fedi az ekevasat, az illesztési hely védve van az ekevas csúcsánál. Ennek az intelligens kialakításnak köszönhetően a növénymaradványok, a bálamadzagok és a gyökérmaradványok nem akadnak a csoroszlyába.

AXIÁL Kft.

Az AXIÁL Kft. a Landini 8-310 jelenleg legnagyobb teljesítményű traktorát mutatta be nekünk, mely a szántóföldi bemutatón is részt vett. A gyártó a tavalyi évben dobta piacra a 8-as széria két típusát: 8-270 és 8-310 jelöléssel.

7. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalva

Motorjaik Stage V-ös károsanyag-kibocsátási szabványnak megfelelő, új FPT NEF 6,7 literes, 6 hengeres turbómotorok, 24 szelepes technológiával és elektronikus Common Rail befecskendező rendszerrel. A kétféle verzió, 258 és 301 LE maximális teljesítménnyel rendelkezik, de szállítási alkalmazások vagy TLT-vel végzett műveletek során a Dual Power segítségével automatikusan további teljesítményt adnak le, így 264 és 310 LE teljesítményre képesek. Minkét modell csak a V-Shift fokozatmentes váltóval érhető el, mely a ZF-től érkezik. A hajtómű 4 beállítható sebességtartományban működik teljesen fokozatmentesen. A hátsó TLT-hajtás 3 fokozatú, 540Eco/1000/1000Eco, míg elől opcióban 1000 fokozattal rendelhető. A traktor hidraulika rendszere minden esetben zárt központú és terhelésérzékelő, axiáldugattyús LS-szivattyú. Alapfelszereltségben 160 l/min, de rendelhető 215 l/min teljesítményű UltraFlow szivattyúval is, mely csak a vezértömböket és a függesztőkarokat látja el olaj árammal. Egy másik 115 l/min teljesítményű szivattyú felel a kormányzás és egyéb hidraulikus funkciók működtetéséért. A függesztő szerkezet kapacitása 12 000 kg.

Felszereltségi szint a 8-270 modell esetén csak Dynamic, míg a 8-310-es modell elérhető Active és Dynamic kivitelben is. A Dynamic felszereltség esetén a traktoron első híd rugózás, 5000 kg kapacitású front hidraulika, hátul 4, míg elől 3 pár kihelyezett szelep, mechanikus helyett hidraulikus-félaktív kabinrugózás, és 20 LED-lámpa található. Mindez az alapfelszereltség részét képezi, ahogyan a gyári 12”-os DSM-monitor ISOBUS-csatlakozással, valamint a PSM- (Precision Steering Management) előkészítés és az EasySteer funkció is. A traktor alapesetben rendelkezik hidraulikus kormányzáshoz szükséges előkészítéssel, így a Trimble által forgalmazott GPS-rendszerekkel kompatibilis.

KITE Zrt.

A szálastakarmány-betakarítás gépeinek szerves részét alkotják a KITE Zrt. kínálatában a szlovén SIP gyártmányai. Termékpalettája széles skálát ölel fel, beleértve a kaszákat, rendterítőket, rendképzőket és szervestrágya-szórókat, amely gyártmányok közös tulajdonsága a rendkívüli minőség és megbízhatóság. A gyártmánystruktúra külön alternatívákat nyújt a hegyvidéki, a kis-, közepes és nagygazdaságok, valamint a professzionális felhasználók számára. Az Agile, a Robust Line és a HD vonal méretkínálatban, masszivitásban és intelligens megoldásokban egyaránt kielégíti az adott kategória iránti elvárásokat. A kiváló minőséget a gyár 3 év garanciával szavatolja.

7. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalva

A kaszakonstrukciók vonatkozásában kizárólag tárcsás kaszákat találunk. A kínálat gerincét a SILVERCUT család képviseli, amely frontfüggesztésű, hátsó-oldalsó felfüggesztésű, függesztett „pillangó” üzemmódú, valamint vontatott kivitelekben érhető el. Valamennyi modell speciális bronznyírócsapos kaszabiztosítással (DDSS), speciális ütközés elleni védelemmel (mechanikus, HD vonalnál hidropneumatikus) és hidropneumatikus felfüggesztéssel, illetve talajnyomás-állítással (HPS) rendelkezik. A kor technológiai elvárásainak megfelelően felszerelhetők műanyag vagy fém verőujjas, valamint gumihengeres szársértőkkel egyaránt. A legújabb, legkíméletesebb megoldás pedig az integrált gyűjtőheveder alkalmazása, amely a koncentrált rendképzés leggyorsabb, leghatékonyabb és legkíméletesebb módja.

A kaszák másik csoportja a DISC ALP család. Munkaszélességük a 2,2 métertől 3,4 méterig tart. Könnyű, ugyanakkor strapabíró kialakításúak. A kaszabiztosítás jellege hasonló a SILVERCUT gépekéhez, de az ütközés elleni védelem, a talajnyomás-szabályzás és a gerendelyfelfüggesztés egyszerűbb, mechanikus megoldásokat alkalmaz. A hátsó kaszák oldalsó megfogásúak, ezáltal nagyobb terepszögek mellett is kiváló a talajkövető tulajdonságuk. Az alapkaszák ebben a családban nem szerelhetők fel szársértő berendezéssel.

Mindegyik családtagra jellemző a gyors pengecsere lehetősége, illetve az opciók széles kínálata, legyen szó magasító csúszótalpakról, áramlásgyorsító kúpokról, rendszűkítőkről.

Kverneland Group Hungária Kft.

A Kverneland az Enduro 4000T szántóföldi kultivátorát prezentálta a gyakorlati bemutatón, és mi is ezt a gépet ismertetjük részletesen a márka választékából.

7. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalva

 Az Enduro 4000T egy 4 méteres munkaszélességű, vontatott kivitelű, nehéz szántóföldi kultivátor, melynek 4,5 és 5 méteres változata is elérhető, mindegyik összecsukható formában. Amire képes ez a gép: tarlóhántás vagy alapművelés, szintezés, visszatömörítés egy menetben. A vázmagasság 870 mm, három sorban helyezkednek el a kapák, melyek szárai a Kverneland-nál már megszokott módon üregesek, így +/- 15 cm-es elmozdulást elviselnek torzulás nélkül. A sortávolság 750 mm, a kapák száma 14−18 darab. Különböző kapákkal és kapaszár védőkkel lehet felszerelni. Az itteni bemutatón megismert gépen egy 60 mm-es megfordítható orrbetét található egy 320 mm-es szárnnyal, így sekély művelésre alkalmas a kultivátor, de ha levesszük a szárnyakat, úgy már 30 cm-es munkamélységig tudunk vele dolgozni. A kapaszárra felhelyezhető karbidos felrakású hegy hosszú élettartamot biztosít, ezért felhasználóbarát. Az elmunkáló jelen esetben egy tárcsás visszarendező sor, mely rugós rögrendező boronával is helyettesíthető. A hátsó henger pedig számtalan megoldású lehet az éppen aktuális talajviszonyoktól függően, de erre a gépre most egy Actipack névre hallgató tömörítő hengert szereltek fel, amely a cég választékából a legnehezebb. Így méterenként 205 kg talajnyomást tud kifejteni, ezért nagyon jó a visszatömörítő és rögtörő képessége is. A mélységállítás hidraulikusan történik, klipszek behelyezésével, ez gyors és egyszerű beállítást tesz lehetővé, és minden munkasebesség mellett pontos mélységtartást szavatol. Vonóerő igénye (min./max.): 130−350 LE.

McHale Hungária Kft.

A McHale a Magyarországon igen népszerű változókamrás V6-750 típusú bálázó bemutatására vállalkozott. Ez a bálázó univerzalitást biztosít a felhasználók részére, mivel 65 és 165 cm közötti átmérőjű bálák készíthetők vele. Ezt egyszerűen be tudják állítani egy kezelődobozból, amit a traktor fülkében lehet elhelyezni.

7. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalva

A gép 2,1 méteres rendfelszedőjével és nagy kapacitású aprítóegységével gyorsabb munkasebesség érhető el, a bálaképzés minőségének romlása nélkül. A bálakamrában 3 darab végtelenített hevedert helyeztek el, amelyek opcionálisan 1 darab széles hevederrel is kiválthatóak. A McHale gépekre általánosságban jellemző a robusztusság, ez a modell is 4,5 tonna tömegű, ami azért is fontos, mivel a márka vásárlói elsősorban a közepes és nagygazdaságok, illetve bérvállalkozók közül kerülnek ki. Ez azt is jelenti, hogy éves viszonylatban 15−20 000 darab bálát is készítenek ezekkel a gépekkel, minimális karbantartás és megállás mellett. Ma már az tapasztalható, hogy egyre inkább tömör bálát készítenek a gazdálkodók, ami megkönnyíti a logisztikát, mivel kevesebb bálát kell felrakodni, mozgatni. Ez a gép erre tökéletesen alkalmas, ezért is olyan népszerű a magyar gazdák körében. A másik a magyar kötődés, mivel ez a bálázó hazai gyártmány: itt készül Szolnokon és innét jut el a világ minden tájára.

A magas felszereltségű alapgép tartalmazza azokat az egységeket, amelyek a hosszú távú, nagy kapacitású, üzembiztos bálázáshoz szükségesek, így például a 2,1 méteres rendfelszedő, 15 késes aprítóegység, eltömődésgátló, automatikus hálókötözés; a gépen található láncok folyamatos lánckenése, központosított zsírzóblokkokról kenhető bálakamra csapágyak.

Vaderstad Kft.

A Väderstad egy annyira új sorközművelő kultivátort mutatott be, hogy várhatóan csak idén ősztől lesz elérhető. Az Extract két változatban kerül majd értékesítésre: a vontatott Extract L 16−48, míg a függesztett Extract V 8−36 soros kivitelben. A kiállított gép függesztett kialakítású volt, így most annak részletesebb ismertetésére kerül sor.

7. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalva

A függesztett változat is kétféle vázszélességgel lesz kapható, egy 6 méteres 8−24 és egy 9 méteres 12−36 soros kivitelben. A váz kialakítása robusztus. A beállítható sortávolság 225/250 mm, 450/500 mm, valamint 700/750 mm, melyek egyszerűen változtathatóak. A gerendely magassága 85 cm, ami hosszabb gyomirtási szezont tesz lehetővé. Ahogy a munkagépek egyre szélesebbé válnak, úgy válik egyre fontosabbá a szakaszvezérlés. Annak érdekében, hogy a táblavégi fordulóban, illetve szabálytalan formánál ne károsodjon a növényállomány, a Väderstad Extract sorkiemelő funkcióval is rendelkezik. Ez a megoldás GPS-vezérlés alapján 65 cm magasságig emeli ki az egyes sorokat. Az Extract gépcsalád kamerákkal szerelhető. A növénysorok 3D-képének megfigyelése alapján történő irányítás lehetővé teszi, hogy a kultivátor kapái akár 3 cm-re is megközelítsék a vetett sorokat. Oldalirányban maximálisan 375 mm-es kitérésre is képes, ami nagyon előnyös lehet például akkor, ha nem passzolnak a csatlakozó sorok.

Mechanikus sorvezetés esetén két vetett sorhoz igazodik a vezérlés.

Ez a gép tulajdonképpen a Dán Thyregod gyár terméke, amit megvásárolt a Väderstad, és jelenleg a svéd márka sztenderdjeinek való megfeleltetés folyamata zajlik.

Valkon Kft.

A Valkon Kft. a Valtra Q szériáját ajánlotta figyelmünkbe Mezőfalván, mely modellcsalád 2022 őszén jelent meg a kínálatban. Egy űrt igyekszik betölteni ezzel a Valtra, mivel a 250−300 LE teljesítmény kategóriában eddig nem igazán volt ajánlatuk.

7. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalva

Erőforrása 7,4 literes, 6 hengeres, AGCO Power motor, melynek maximális teljesítménye 1850 ford./ percnél érhető el. A PermaTorque funkciónak köszönhetően alacsony, 1000−1500 ford./perc fordulatszámon kiváló 1280 Nm nyomatékot tart fent. A Q széria AGCO AVT sebességváltóját szintén házon belül fejlesztették, mely a lehető legsimább vezetést nyújtja az intelligens CVT-sebességváltónak köszönhetően, amely egyenletes, fokozatmentes erőleadást kínál még alacsony fordulatszámon is, így üzemanyagot takarít meg. Nagy teherbírású, terhelés-érzékelős hidraulikával rendelkezik, amely nagy munkagépekkel való munkavégzéshez készült. A különálló hidraulikaolaj-tartály 75 literes, ez az olajmennyiség teljes mértékben kivehető a munkagépek számára. 200 l/perc az alapkivitelű hidraulika szivattyú szállítása, névleges fordulatszámon. Minden hidraulikus vezérlés elektronikusan kezelhető a SmartTouch kartámaszról. A bonyolultabb munkagépek vezérlése is egyszerűen elvégezhető az U-pilot táblavégi fordulóautomatikával. A Q széria elől 4800 kg-ot, a hátsó emelőműnél 10 000 kg-ot tud felemelni. Az alacsony magasság, a hosszú tengelytáv és a könnyű váz alacsony súlypontot biztosít a traktoroknak. Az igény szerinti pótsúlyozási lehetőségekkel a 9200 kg saját tömeg akár 16 000 kg maximális tömegig súlyozható. A csöndes fülke modern, kényelmes munkakörnyezetet kínál a hosszú műszakokra. Minden olyan kényelmi funkció rendelkezésre áll, mint a kisebb és nagyobb testvérmodelleknél.

A precíziós gazdálkodás kihívásait az innovatív SmartTouch kartámasz egyszerűen és könnyedén lekezeli. A Q szériát is, mint a többi Valtra traktort, az egyedi igényeikhez igazítva tudják megvásárolni a gazdálkodók. 
Szerző: AgrárUnió, Hatala László

Címkék: nak szántóföldi napok, agrárgépshow
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megjelent a kertészeti ültetvények telepítését támogató új ...

Több mint 25 milliárd forint keretösszeggel új pályázati felhívás jelent meg az ültetvénytelepítés és ...