TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Ha kombájnvásárlás, csak a CLAAS jöhet szóba

Ha kombájnvásárlás, csak a CLAAS jöhet szóba

Gépesítés - 2024.06.13

Többféle kombájnmárka kapható apiacon, de van, akikizárólag, hosszú évek tapasztalata alapján a CLAAS-ra esküszik. Vajon mit tud ez a gép?    

Az interjú felvételének idején az  előnyári időjárás éppen újra kora tavaszira váltott a naptárnak megfelelően, de azért lassan közeleg az aratás ideje, így ismét előtérbe kerülnek a kombájnok. Ezért aztán Tiszaföldvárra látogattunk az Égbolt Kft.-hez, hogy a 2022-ben vásárolt CLAAS TRION 640-es kombájnról érdeklődjünk Csontos Gyulától a Kft. tulajdonos-ügyvezetőjétől. Először a cég bemutatására kértük a szakembert.

Ha kombájnvásárlás, csak a CLAAS jöhet szóba

Csontos Gyula tulajdonos ügyvezető (balról) és Rojkó Zoltán gépkezelő a CLAAS TRION 640 kombájnnal.

Csontos Gyula: Az Égbolt Kft. 1995-ben alakult, jelenleg 550 hektáron gazdálkodik. Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk, vetésszerkezetünkben őszi búza, őszi árpa, napraforgó, hibridkukorica és kis területen takarmánykukorica szerepel. A művelt területünk 2/3-át tudjuk öntözni. A Kft. dolgozóinak létszáma 8 fő velem együtt.

AgrárUnió: A piacon többféle kombájnmárka érhető el. Miért pont a CLAAS-ra, és miért pont a TRION-ra esett a választásuk?

Cs.Gy.: Mi már a megalakulásunk óta csak CLAAS kombájnt vásároltunk. Az első egy CLAAS MEGA 204-es volt, utána egy CLAAS TUCANO 440-es követte, majd ezután érkezett hozzánk a CLAAS TRION 640-es, ami az elnyert precíziós pályázat eredményeként került megvásárlásra. Teljesítményre az előző és a mostani gép szinte teljesen megegyezik. A TRION-ba már minden olyan egység beépítésre került, ami a digitális megoldások által, a precíziós gazdálkodáshoz szükséges: GPS PILOT CEMIS 1200 terminál; gépoldali AUTO PILOT; RTK NET, TELEMATICS alapú hozamtérképezés, CEMOS AUTOMATIC csomag (CEBIS- alapú megjelenítés), AUTO THRESHING automatikus cséplőrendszer- beállítás; AUTO CLEANING automatikus tisztítási beállítások; GRAIN QUALITYI CAMERA nagyfrekvenciás kamera a törtszemek és idegen anyagok felismeréséért és megjelenítéséért a CEBIS- kijelzőn; QUANTIMETER + GRAINMETER és AUTO CROP FLOW anyagáram-szabályzás egyben. A felsorolásból is látható, hogy ezekkel az extrákkal, nagyon nagy segítséget kapunk a precíziós gazdálkodáshoz.

Ha kombájnvásárlás, csak a CLAAS jöhet szóba

A CLAAS TRION hatalmas fülkéjeszuperkomfortos munkakörnyezetet biztosít a kezelőnek.

A.U.: Az előzőekből látható, hogy milyen digitális megoldásokra képes a TRION 640-es, de milyen az alapfelszereltsége?

Cs.Gy.: Akkor induljunk az elejétől.: A vágóasztal egy 6,2 méteres CLAAS CERIO elektro-hidraulikus gabona vágóasztal, gyorskapcsolóval. Csak ezt vásároltuk meg, mert a meglévő kukorica és napraforgó asztalunk felfogatása megegyezik a TRION-éval. Mivel repcét nem termesztünk, így repcekaszát és toldatot sem kellett beszereznünk. A ferdefelhordó CLAAS AUTO-CONTOUR II, automatikus hossz- és keresztirányú talajkövetéssel és tarlómagasság-állítással. A leválasztást az APS WALKER cséplőrendszer végzi. A tökéletes tisztításról a fülkéből elektromosan állítható JET STREAM tisztítórendszer gondoskodik. A kombájn 6 szalmarázó ládával rendelkezik. A magtartálya 9000 literes, melynek gyors ürítését egy 110 liter/sec teljesítményű ürítőcsiga biztosítja, a jobb rálátást kamera segíti. Mivel a szalmát nem bálázzuk és nem is értékesítjük, a szalmakezelést a 88 késes SPECIAL CUT szecskázóra bízzuk.

A kombájn erőforrása egy 6 hengeres, 225 kW (306 LE) teljesítményű CUMMINS motor, az üzemanyag és AdBlue tartálya 800 és 80 liter. Járószerkezete hidrosztatikus, 2 sebességgel. A fülkéje nagyon kényelmes, nagyméretű, nagyon sok munkalámpával felszerelve. A tolatókamera képének megjelenítése nagy segítséget nyújt a biztonságos tolatáshoz. De, ugyanezen a képernyőn látható a magtartály ürítésekor az ürítőcsiga vége, a pontos tájolásához a szállítójármű mozgását követve.

Ha kombájnvásárlás, csak a CLAAS jöhet szóba

A.U.: Ez a kombájn a precíziós gazdálkodás első eszköze, vagy vannak már ehhez megoldásaik, illetve tervezik-e más gépek beszerzését is ehhez a technológiához? Mi indította el önöket ezen az úton?

Cs.Gy.: Nem ez az első, mivel a talaj- mintavételezést évek óta a precíziós gazdálkodás követelményeinek megfelelően végezzük, a traktoraink már rendelkeznek az RTK- rendszer működtetéséhez alkalmas eszközökkel, és a permetezőgépünk is alkalmas precíziós munkavégzésre. A kombájn volt a következő lépcső a hozamtérképezéssel, de tervezzük még egy vetőgép és műtrágyaszóró beszerzését is a későbbiekben, amik szintén alkalmasak a precíziós gazdálkodásra. Reméljük, ehhez is rendelkezésre fog majd állni egy újabb pályázat! Ha a gazdasági környezet olyan lesz, akkor hosszabb távon az öntözés precízióssá tételében is tovább szeretnénk majd lépni.

Mindenképpen a költségcsökkentés volt az a cél, amiért ezt az utat választottuk, emellett próbálunk minél energiatakarékosabban és környezettudatosabban gazdálkodni, a költségekre odafigyelve egy optimális hozamot elérni. Ezen lehetőségek együttes alkalmazásával próbálunk jövedelmezően gazdálkodni, ami szükséges a további fejlesztési céljaink eléréséhez.

A.U.: Mivel tud többet ez a kombájn az előzőnél?

Cs.Gy.: A TRION fülkéje nagyméretű, szuperkomfortos munkakörnyezetet biztosít a kezelőnek. A lényeges beállítások sokkal egyszerűbben, már egy érintőképernyőn történnek, ami nagyon kezelőbaráttá teszi ezt a kombájnt. Persze ehhez szükség van olyan kollégákra is, akiknek ehhez kellő affinitásuk van. Szerintem a precíziós gazdálkodás egyik alapja, hogy a felhasználó elfogadja ezt a gazdálkodási formát, és fel is tudja használni azokat a lehetőségeket, amiket ez a technológia és gépek nyújtanak. Nálunk szerencsére a gépkezelőink fogékonyak a precíziós technológia iránt. Sokkal jobb a logisztikai kiszolgálása is a TRION-nak, mivel ennek a magtartálya pont két pótkocsinkat tudja megtölteni, míg az előző csak másfelet. Ezek normál 12 tonnás pótkocsik, a tábla méreteink nem indokolják, hogy kiközelítő kocsit használjunk. Az AUTO PILOT kormányzási rendszer hatékony segítség a napi munkában azáltal, hogy nem manuálisan kell tartani a nyomkövetést. A 2,5−-3 cm-es átfedés lehetőséget biztosít, hogy növelni tudjuk a területteljesítményünket, ezáltal csökken a betakarításra fordított idő, így előbb tudjuk elvégezni az utána következő munkaműveleteket is. Ezért úgy gondolom ez a betakarítógép a jövő kombájnja.

Ha kombájnvásárlás, csak a CLAAS jöhet szóba

A kombájn kezelőfelülete letisztult, egy új gépkezelő is rövid idő alatt képes elsajátítani a TRION kezelését.

A.U.: Említette már a kollégák hozzáállását az új technikához, de milyen segítséget kaptak ehhez a kereskedőtől?

Cs.Gy.: Az AXIÁL Kft. mint forgalmazó kétnapos felkészítést tartott a telephelyén a gépkezelőink számára, majd itt a helyszínen is kaptunk egy egynapos képzést a gép megérkezése után. A későbbiekben pedig a kollégák telefonon tartották a kapcsolatot, ha segítségre volt szükségük, ami nagyon jól működött, maximálisan partner volt ebben a kereskedő.

A.U.: Közben megérkezett Rojkó Zoltán, a TRION egyik gépkezelője, így őt kérdezzük a kezelői tapasztalatokról!

Rojkó Zoltán: Nagyon kényelmes, könnyen kezelhető kombájn, nagy teljesítménnyel. A vágóasztala is már talajkövető, kopírozó automata. Az önvezető rendszere is kiváló. Nőtt a motor teljesítménye az előzőhöz képest, de ezzel együtt a fogyasztása is emelkedett valamelyest. A kezelése egyszerű, jól beállítható, illetve az automata rendszere is nagyon jól tette a dolgát, de meg kell szokni, mint minden új dolgot. A kihordó csiga vége is szögben állítható, valamint kamerával tudjuk figyelni az ürítést, ami nagy segítség a mag ürítésekor. Könnyen karbantartható, a zsírzási pontok is jobban összpontosítottak lettek. Megbízható, nem kellett munka közben javítás miatt leállni, utólag lett csak egy alkatrész garanciában cserélve. Beüzemelés után is korrekt háttértámogatást kaptunk, ha szükségünk volt rá. Egyszóval, nagyon jó a kombájn.

A.U.: Visszatérve még a kereskedőre,  Csontos úr, milyen a kapcsolatuk az AXIÁL Kft.-vel?

Csontos Gyula: Ahogy már előzetesen említettem, ez a harmadik CLAAS kombájnunk, így nem újkeletű a kapcsolatunk az AXIÁL-lal. Az első kettő betakarítógépet még Szabó István területi képviselőtől vásároltuk, az újat pedig már a fiától, aki folytatta a családi hagyományt a gépkereskedelem terén, és nyugodtan mondhatom, hogy édesapja nyomdokait követve, nagyon régóta tartó, korrekt kapcsolat alakult ki közöttünk. Az igényeinket maximálisan figyelembe véve került kiválasztásra, értékesítésre és leszállításra a CLAAS TRION 640-es kombájn. Ezen a gépen kívül vásároltunk már tőlük MONOSEM  szemenkénti vetőgépet és SULKY műtrágyaszórót is, tehát más gépek használatával is megtapasztaltuk a korrekt hozzáállásukat, kiváló alkatrész- utánpótlásukat és szakértő szervizüket. A MEGA 204 óta ugyanaz a szervizesünk, tényleg azt tudom mondani, hogy pontos, precíz kiszolgálást kapunk.

Ha kombájnvásárlás, csak a CLAAS jöhet szóba

A TRION-nál időtakarékos módon végezhető el a növényfajták közötti átállás

A.U.: Ha valaki megkérdezi a véleményét a CLAAS TRION 640-es kombájnról, mit tud neki mondani?

Cs.Gy.: A piacon többféle kombájnmárka kapható, mindenki másra esküszik, de én azt tudom mondani és az előző két vásárlás is azt bizonyította, hogy a CLAAS egy megbízható, jól kiforrott betakarítógép. Energiatakarékosan lehet üzemeltetni, könnyen kezelhető, a cséplőrendszere könnyen beállítható, szabvány szerinti tisztaságú terményt lehet betakarítani vele. Így nekem, ha kombájnról beszélünk, csak a CLAAS jut eszembe, ezért én mindenkinek ezt a márkát ajánlom.

Címkék: claas, kombájn
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Eredményes növényvédelem a magyar bortermelés sikeréért

A magyar éghajlat és termőtalaj kiváló környezetet biztosít az évszázadok óta tartó bortermelésnek. Az ...