TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
„Az év agrárrobotja 2024”

„Az év agrárrobotja 2024”

Gépesítés - 2024.02.07

Az idén már második alkalommal került megrendezése az „AG ROBOT of the Year”, vagyis „Az év agrárrobotja” pályázat, amelyre bármelyik, szántóföldi agrárrobotot gyártó cég szabadon nevezhet, az idén 12 nevezés érkezett. Az első körben egy szakmai zsűri véleménye és szavazatai alakítják a sorrendet, 5 gyártmányra szűkítve a mezőnyt, majd jön a közönségszavazás, amit már bárki, egyéni gazdálkodó vagy robotikáért rajongó diák is megtehet online. Ez is lezárult február 4-én, most a szavazatok összesítése zajlik. Az ünnepélyes eredményhirdetés február 8-án lesz, a Toulouse-i World FIRA 2024 nagyszabású, nemzetközi mezőgazdasági szakkiállítás zárónapján, amelyről szintén beszámolunk.

Hirdetés

Egyre nagyobb siker és érdeklődés

A Future Farming online magazin és a World FIRA immár második éve ítéli oda az év mezőgazdasági robot díját, a Future Farming robotkatalógusának, a piaci kínálat legígéretesebb újoncának.

Most röviden bemutatjuk a döntőbe jutott öt szántóföldi-, illetve betakarító robotot, amelyek képesek automatizálni egy vagy több műveletet a szabadföldi termesztésű növényeknél. Az öt döntőst, a Future Farming szerkesztősége és a Wageningen University & Research (WUR) robotikával és precíziós mezőgazdasággal foglalkozó kutatója választotta ki a 12 jelölt (elődöntős) alapos értékelése után. Ez a 12 jelölt megtalálható a Future Farming vásárlói kalauzában, 2023 februárja és 2024 januárja között újonnan bekerült szántóföldi- és betakarító robotok automatikusan benevezésre kerültek az „Ag Robot of the Year 2024” díjra.

A jelöltek

Andela ARW-912 gyomirtó robot

Az Andela ARW-912 egy teljesen autonóm gyomirtó gép 12 gyomirtó egységgel és 9 méteres munkaszélességgel, amely alkalmas a sorközműveléses kultúrákhoz. Minden egység kamerával rendelkezik, amely érzékeli a gyomokat, és vezérli a hozzá kapcsolódó robotkart, amely egy forró szondával mechanikusan elpusztítja a gyomokat, miközben a talaj érintetlen marad. A képfelismerő rendszer már nagyon korai stádiumban képes felismerni és elpusztítani a gyomokat. A gép napelemekkel működik, elektromos meghajtású, és RTK-GPS vezérléssel, kisméretű, gumihevederes futóműveken halad. Az ARW-912 éjjel-nappal használható, és naplózási funkcióval rendelkezik (minden kép, beleértve a GPS-koordinátákat is).

Az előválogatás során az Andela ARW-912 azzal nyűgözte le a zsűrit, hogy egyetlen, speciális feladatra összpontosít: a gyomirtásra, amelyet hővel végez és ez innovatív.

„Az év agrárrobotja 2024”Andela ARW-912

Tipard 1800 digitális eszközhordozó

A Tipard 1800 egy autonóm többcélú platform, amely teljes munkafolyamatok automatizálására szolgál, részben a szántóföldi növénytermesztésben, részben a speciálisabb növénykultúrákhoz szintén alkalmazható - tavasztól őszig – a vetéstől kezdve, a trágyázáson, a gyom- és kártevőirtáson át a betakarításig. A főkeret hét moduláris alkerethelyet, felfogatási pontot tartalmaz. Az alapgép erőforrása lehet akár 40 kW teljesítményű dízelmotor, kiegészítő üzemanyagtartály, vagy akár 56 kWh kapacitású akkumulátor-modul, és felszerelhető még hárompontos vonószerkezettel vagy különböző érzékelőkkel szerelhető fel, a leendő munka függvényében. Továbbá, öt különböző munkaeszköz-rögzítési lehetőség áll rendelkezésre.

Az előválogatás során a Tipard 1800 digitális eszközhordozó moduláris és sokoldalú koncepciójával, vázszerkezetével nyűgözte le a zsűrit.  

„Az év agrárrobotja 2024”

„Az év agrárrobotja 2024”

Tripad 1800

Ekobot WEAI

A WEAI nagy pontossággal dolgozik, ami különösen fontos a zöldségsoroknál. A robot mechanikus karokkal rendelkezik a sorok közötti gyomok eltávolítására, és egy kapaszerkezettel a sorokban lévő gyomok eltávolítására. Ezáltal jelentősen csökkenthető gyomirtó szerek mennyisége, ami a gazdáknak költségcsökkentés, ugyanakkor hozzájárulnak az egészségesebb környezethez, terményekhez. A Svédországban végzett tesztek kimutatták, hogy robotrendszer hozzájárulhat a magasabb terméshozamhoz a hagyományos, gyomirtó szereket használó növénytermesztéshez képest. A robot RTK-GPS segítségével 2 cm-es pontossággal navigál. A pontos helymeghatározás érdekében az érzékelők fúzióját odometriával és IMU-val is kiegészítették.

Az előválogatás során az Ekobot WEAI azzal győzte a zsűrit, hogy egyetlen, speciális feladatra összpontosít: a gyomirtásra.

„Az év agrárrobotja 2024”

„Az év agrárrobotja 2024”

Ekobot WEAI

Tensorfield mezőgazdasági hordszerkezet

A Jetty (állvány, hordszerkezet) vegyszermentes, precíziós termikus gyomirtást végez nagy sűrűségű sorokban, például sárgarépa és tavaszi keverékben. Számítógépes látás segítségével azonosítja a gyomokat a haszonnövények között. Ezután a gyomokra mikrodózisban, centiméter alatti pontossággal permetezi a biogazdálkodásra engedélyezett, magas hőmérsékletű növényi olajat, hogy elpusztítsa a gyomokat és lehetővé tegye a növények fejlődését. A Tensorfield szerint a Jetty a leggyorsabb és legköltséghatékonyabb módszert kínálja, hogy pontos dózisú hőenergiát juttasson a gyomnövényre és célzottan elpusztítsa a haszonnövények közül. 22 kW-os fedélzeti fűtőberendezéssel rendelkezik és 1,2 km/ó munkasebességgel célozza meg a gyomokat.

A vállalat most kezdi meg kereskedelmi tevékenységét az Egyesült Államokban.

Az elődöntőben, a Tensorfield Agriculture Jetty nyerte meg a zsűrit, hogy egyetlen, speciális feladatra összpontosít: a gyomirtásra. A gyomirtás magas hőmérsékletű, növényi olajjal végzi, ami szintén innovatív megoldás.

„Az év agrárrobotja 2024”

„Az év agrárrobotja 2024”

Tensorfield Agriculture Jetty

Tortuga AgTech F és G

A Tortuga platformja ötvözi a mesterséges intelligenciát, a célirányos tervezést és a szántóföldi alkalmazást. A robotot elsősorban betakarításra tervezték, de képes adatokat gyűjteni az előrejelzésekhez, UV-C fénnyel kezelni a növényeket és metszést is végezhet. A robotok egy autonóm alappal rendelkeznek, amely oda-vissza halad a sorban, valamint két robotkarral, amelyek beazonosítják és leszedik a érett gyümölcsöket. A robot mesterséges intelligenciája közel húsz "modellt" használ a szedési döntések meghozatalához, a kétkarú szedéshez fejlett szoftverre támaszkodik, és pontosan navigál a sorokban.

Az előválogatás során a Tortuga AgTech F és G robotokkal kapcsolatban a zsűri fő érve az volt, hogy piacképes és a gyakorlatban bevált automatizálással szedi a gyümölcsöt.

„Az év agrárrobotja 2024”

„Az év agrárrobotja 2024”

Tortuga AgTech F és G

Címkék: robot, robotika
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Japán világmárkával erősít a Valkon

Új piacra lép 2024-től a Valkon Kft.: ettől az évtől csúcsminőségű japán építőgépek, a Hitachi Construction ...