TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Trágyaszórók a Fliegltől: megrakva minden földi jóval

Trágyaszórók a Fliegltől: megrakva minden földi jóval

Gépesítés - 2023.11.17

Visszaadják a talajnak, amire a legnagyobb szüksége van

Mi a földműves gazda tőkéje és legértékesebb kincse? A talaj! A gépek néhány év alatt elévülnek, az épületek élettartama nagyjából csak egy emberöltő, de a talaj örök. Nemcsak föld, hanem élő bioszféra. Hány haszonállata van egy szarvasmarha-tenyészőnek? 120? Nem – sokkal több: milliónyi giliszta és milliárdnyi talajbaktérium! Ha azt akarjuk, hogy tápláljon minket a talaj, előbb a talajt kell táplálni.

Trágyaszórók a Fliegltől: megrakva minden földi jóval

Elpusztíthatatlan alváz és felépítmény, korrózióvédett alkatrészekből. Széles gumiabroncsok csökkentik a talajtömörödést

Egy mezőgazdasági tábla nem tud beszélni, panaszkodni, jajveszékelni. Nekünk kell meghallani néma segélykiáltását: „Kedves Gazdám, kifosztasz, kizsarolsz engem, pótkocsiszám viszed el betakarításkor a terményeimet, sok anyag hiányzik belőlem, éhes vagyok!” Nemcsak egyszerű vegyi elemeket kell pótolni, ami műtrágyázással megoldható, hanem fenn kell tartani a talaj egészségét, jóllétét. Például a víztartalmát, még szélsőséges, néha nagyon száraz, szinte sivatagi időjárásban is. Öntözni nem mindenütt lehet, de ahol mégis, nagyon sokba kerül. Jobb lehet takarónövényeket illeszteni a vetésforgóba, szalmát, mulcsot hagyni tarlón és aratás után megszüntetni a föld repedéseit, mert ezeken keresztül elpárolog a víz, lerontják mikroszkópos méretű vagy szabad szemmel is látható napszámosaink pozitív hatását. Ipari inputanyagok mellett nagyon fontos az állatok összehasonlíthatatlanul változatosabb összetételű szerves trágyája, illetve hígtrágyája.

Trágyaszórók a Fliegltől: megrakva minden földi jóval

Kombájn kiszolgálására is tökéletesen alkalmazható

Hol van már az idő, amikor a lovas szekeréről vasvillával szórta az istállótrágyát a gazda. Egy család ellátásához elég lehet a régi módszer, de jövedelemtermelő gazdálkodásra alkalmatlan. Nagy mennyiséget egyszerre elszállító, egyenletesen kiszóró eszközre van szükség – sőt, ma már olyanra, amely az egy táblán belül is változó talajtermékenységhez pontosan, automatikusan alkalmazkodva oda szór többet vagy kevesebbet, ahogy a talajnak és a termesztett növénynek optimális. Talajetetőnek egyszerre robusztus, strapabíró és ISOBUS-ról vezérelhető precíziós eszköz kell, mint amilyen e szakterület óriási tapasztalatkincsű gyártója, a német Fliegl cég ASW letolókocsi-sorozata. Ha egy ilyen végigmegy a táblán, hálás lesz a talaj, és ezt több terménnyel fejezi ki.

Trágyaszórók a Fliegltől: megrakva minden földi jóval

PFW pumpás tartálykocsi

Olyan kiszóró eszközre van szükség, amely a táblán belül is változó talajtermékenységhez a növény számára optimális módon alkalmazkodik.

Nagy teherbírás, masszív szerkezet

Nézzük meg most alaposabban az ASW család nagyobb, 381-es tagját! Nem aprózza el a trágyahordást, össztömege 29 tonna lehet, ebből húsz tonna az istállótrágya-rakomány, tehát nagy a Fliegl pótkocsi szállítókapacitása. Tekintélyes jármű, cserefelépítményes alvázzal, hát- és oldalfala két méter magas, frontfala ennél is feljebb nyúlik. Ekkora súly alá komoly futómű kell, a háromtengelyes tridem konstrukció szemlátomást megfelel a legnehezebb körülményeknek is. Mindhárom tengely Gigant-Aggregat parabolarugózású (lehet jobb, kíméletesebb lég- vagy hidraulikus rugózással is rendelni), dobfékes, terhelésfüggő fékerő-szabályozású, a középső tengely merev, a két másik kormányzott, de hidraulikusan reteszelhető. Hat széles gumiabroncson oszlik el a súly, minimális a talajtömörödés. A hidraulikusan rugózott vonórúd két-három tonnával terheli a traktort, jelentősen megnövelve vonóerő-leadó képességét, kapcsolási magassága állítható. Típusbizonyítványa szerint az ASW legnagyobb sebessége 40 km/óra (60 km/óra kivitelben is rendelhető, csak Magyarországon a jogszabály nem ismer ilyen kategóriát) közúton gyorsan vonulva hamar kijut a szántóföldhöz.

Trágyaszórók a Fliegltől: megrakva minden földi jóval

Gyors országúti vonulás, akár kíméletes légrugózással

De nemcsak trágyát lehet felpakolni rá, hanem jól beválik faapríték, szilárd trágya, komposzt, száraz szennyvíziszap és száraz trágyamaradvány szállítására, kijuttatására is. Alapvetően bármilyen mezőgazdasági termény szállítására kiváló.

Tökéletesen tömítő letolórendszer

A letolókocsi befogadóképessége körülbelül 40 köbméter. Rakterének alaphossza 7300 milliméter, szélessége 2380. A plató hátfala hidraulikusan nyitható, alján gabonaleeresztő ablakkal. Óriási gazdaságossági előny a vásárlónak, hogy a hátfal helyére szervestrágya-szóró adapter illeszthető, hiszen egy korszerű, hatékony szóró önmagában is nagy beruházás, de Fliegl letolókocsival egy pótkocsit is nyer, ugyanilyen jellemzőkkel.

Nemcsak trágya, de faapríték, szilárd trágya, komposzt, száraz szennyvíziszap, száraz trágyamaradvány szállítására, kjuttatására is jól beválik.

A letolórendszert poliuretán tömítései teszik magtömítetté. A szerves trágya nehezen mozgatható, korrozív anyag, de az ASW horganyzott felépítménye, műanyag tömítései és csúszóelemei hosszú távon nagyon jó bírják az igénybevételt. A kocsi élettartama többszöröse, karbantartási költsége töredéke láncos szerkezetű vetélytársaiénak. Nem véletlenül, Magyarországon is ebből a fajtából adnak el legtöbbet.

ISOBUS-vezérlés

A modern szerkezethez – több éve már – Vario-sens ISOBUS letolásvezérlő rendszer rendelhető. Egyenletessé teszi a szórást, és nagymértékben megkönnyíti a traktoros munkáját az univerzális terminállal, 4,3 colos színes érintőképernyővel, nyolc kezelőgombbal és görgetőkerékkel. Van másik változata is, azon 12 kezelőgomb van. A gépész mindent áttekinthet a képernyőn, illetve egyszerűen beállíthatja napi munkájához a pótkocsit.

A további adapterek még sokoldalúbbá teszik az ASW családot: a normál hátfal vagy trágyaszóró helyett átrakócsiga is felszerelhető gabonához vagy aprítékhoz. Siló vagy cukorrépa átrakásához való adapter is rendelhető hozzá. A futómű mechanikusan vagy hidraulikusan elcsúsztatható az alvázon, hogy mindig megfelelő legyen a traktorra eső támaszsúly mértéke.

A Fliegl ASW sorozat úgy táplálja a minket tápláló talajt, hogy sokoldalúságával nagyon sok pénzt spórol meg, üzemgazdasági szempontból is kiváló választás.

Trágyaszórók a Fliegltől: megrakva minden földi jóval
Szerző: AgrárUnió

Címkék: fliegl, trágyaszóró, pótkocsi
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Befejeződött a betakarítási szezon a Corteva szarvasi vetőmag ...

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat termelési csapata sikeresen zárta a betakarítási szezont ...