TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Weidemann T5522 – Kicsi, de erős rakodógép

Weidemann T5522 – Kicsi, de erős rakodógép

Gépesítés - 2023.11.08

Sokféle rakodógép kapható, de legtöbbjük kiesik a rostán, ha a szokottnál kisebb méretekre, ugyanakkor nagy teljesítményre, robusztus felépítésre van szükség. Ezekkel győzött a Weidemann T5522 a Novobird Kft. baromfiistállóiban, maximális elégedettséget kiváltva.

Győr impozáns iparterületének szomszédságában, a Dózsa majorban van a baromfitenyésztő Novobird Kft. a környezethez illően rendezett, takaros telephelye. Látszik rajta az igényesség és a lényegre törekvés is: az irodablokk alig nagyobb egy átlagos portásházikónál. Ott fogad az állattenyésztést tanult, 59 esztendős, házas, két lányától három unokájára büszke Farkas István ügyvezető. István legfőbb szenvedélyének a munkáját tartja, de azért kikapcsolódásként modellezik, maketteket épít. Bevezet egy nekem új szakterületbe.

Sok kicsi sokra megy

A nagy, fehér istállóépületekben körülbelül 120 ezer tyúk és kakas él, nagyjából fele-fele arányban. Tojást nem termelnek, vágásra nevelik a naposcsibeként érkezett Ross 308 fajtájú szárnyasokat, amelyek koruktól függően naponta 5-35 mázsa tápot esznek meg. Ezzel nincs különösebb munka, gépi rendszer szállítja be az egyenletes távolságokra elosztott etetőedényekbe. Persze pottyantanak is közel ekkora mennyiséget a madarak, a mélyalmos, szalmapelletes istállókba a rakodógépek viszik be az alomanyagot, raklapokon. Évente hatszor kell kitakarítani 180 tonna baromfitrágyát. A rakodógép tolja a matériát az istálló végébe, majd felrakja a zárt oldalú, felül nyitható kamionpótkocsira, hogy aztán a Biofungi gombatermelő cég táptalaja legyen.

A telep munkaritmusát hathetes rotáció szabja meg, ennyi ideig élnek ott, és érik el a vágósúlyt állataik. Ilyenkor raklapméretű, négyszintes, 120-160 baromfit befogadó csirkekonténerbe rakják be őket, ezekből negyven fér egy kamionra, mindig éjszaka rakodják fel. Ugyanazon a területen valójában négy telephely működik, ezekben úgy osztják be a rotációkat, hogy egyenletes legyen az emberek és a gépek munkaterhelése. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a rakodógépek derekasan kivették részüket a telepfejlesztő építkezés munkájából is, akkor már fogalmat alkothatunk feladatkörükről.

Szűk helyre kell beférni

Weidemann T5522 – Kicsi, de erős rakodógépAzt kérdezem Farkas Istvántól, miért éppen a Weidemann T5522-re esett választásuk, hogyan jutottak el ehhez a típushoz a piac nagyon változatos kínálatából. Egyszerű történetet hallok válaszul. Az ügyvezető úr mintegy hat-nyolc éve ellátogatott a Bábolnai Napok mezőgazdasági kiállításra, rakodógépet nézni. Mivel a Novobird Kft. baromfiistállóinak elég kicsik, 3x3 méteresek a kapui, és bent is vannak a hasznos magasságot 2 méterre korlátozó, fölül beépített technológiai berendezések, amelyek alatt biztonságosan át kell férni, ezek a méretbeli követelmények eleve kizárták a legtöbb gyártmányt, mert egyszerűen túl nagyok. Egyetlen típus volt megfelelően kompakt felépítésű, ugyanakkor szemlátomást erős, a Weidemann T5522, a Dairy Service Kft – Veresegyház standján. Emlékeztetett az ősmagyar mondákból ismert kistermetű, de széles vállú Botondra, aki csatabárdjával betörte Bizánc várkapuját.

Megfelelően kompakt felépítésű, ugyanakkor szemlátomást erős: ez a Weidemann T5522.

Már a kiállításon is megtetszett neki a gép, de a kereskedőcég elvitte, sokkal többet mondó helyszíni kipróbálásra a Dózsa majorba, ahol nagyon jó benyomást keltett. Hat éve meg is vették az elsőt, különösebb betanítás nem kellett a helyi kezelőknek, mert mind jól képzettek, és a Weidemann ergonomikus kezelőszervei egyszerűbbek a kialakult iparági standardnál. A masina azóta mintegy 7000 üzemórát dolgozott, semmi zűr sem volt vele, csak kopóalkatrészeket és olajat (mindig az előírtat!) kellett cserélni, szinte szükség sem lett a garanciaidő után megkötött karbantartási szerződésre. Remekül bevált a T5522, megszerették kezelői, eljött az ideje még egyet beszerezni.

Weidemann T5522 – Kicsi, de erős rakodógép

A kezelőszervek, kijelzők egyszerűbbek az iparágban megszokottaknál, könnyű átszokni a gépre

Állami támogatásra pályáztak, meg is nyerték, így került két és fél éve a Novobird Kft. birtokába egy testvérgép. A kiegészítők gazdag választékából körbálarakodót, raklapvillát, valamint rakodókanalakat vásároltak. A baromfitartó cégnél folyamatos biztonságot garantál a gépek szabadalmaztatott VLS (Vertical Lift System) terhelésszabályozó rendszere, amely a súlyok mozgatásánál segít elkerülni az instabil terhelési helyzeteket.

Weidemann T5522 – Kicsi, de erős rakodógép

Miután remekül bevált az első Weidemann T5522, megvették a másikat is, sokoldalúan használják mindkettőt

Elnyűhetetlenül masszív

Sokféle teleszkópos rakodógépet figyeltem meg alaposan, néhányat ki is próbáltam. Járműmérnöki szememnek nagyon tetszett a Weidemann jellege: minden olyan masszív, robusztus rajta, mintha jóval nagyobb gépre tervezték volna. Az első és hátsó híd, mind a négy kerék bolygóműves, nyomatéknövelő kerékagya és mély profilú gumiabroncsa elpusztíthatatlannak tűnik. Megvan a súlyuk, fokozzák a gép stabilitását. Tetszett, hogy a stabil teleszkópgém belső elemei nem igényelnek karbantartást. Mindent porfestéssel látnak el, amely nem olyan könnyen sérül, mint a dukkózás. Egyszerűen lehet váltani a háromféle kormányzási mód (autószerű első, négy kerék, valamint oldalazómenet) között.

Weidemann T5522 – Kicsi, de erős rakodógép

A mokány teleszkópos rakodógépnek kis méretei ellenére megvan a súlya, hogy nehéz, összeállt anyagot is leküzdjön

Az első és hátsó híd, mind a négy kerék bolygóműves, nyomatéknövelő kerékagya és mély profilú gumiabroncsa elpusztíthatatlannak tűnik.

Látogatásomkor éppen nem volt dolga a gépeknek a baromfiistállók körül. Mivel emberei reggeliztek, először maga Farkas István ült bele az egyikbe, avatott kézzel mutatta be funkcióit, majd gépkezelője az építkezési murvahalmokon demonstrálta a T5522 munkáját. A mokány teleszkópos gép erélyesen tolta be kanalát a nehéz, összeállt anyagba, ennyi vaskos acélnak és ekkora teljesítménynek nemigen lehet ellenállni.

Weidemann T5522 – Kicsi, de erős rakodógép

Ergonomikus, testhezálló a vezetőfülke, jó a körkilátás, felfelé is, mintha a kezelő testének kiterjesztése lenne a gép

Ha bővül a Novobird Kft. telephelye, vagy egyik-másik rakodógépük eléri gazdaságos élettartamának végét, kétségem sincs, hogy milyen márkától szereznek be pótlást, illetve állománybővítést. „Győztes csapaton sose változtass!”

Weidemann T5522 – Kicsi, de erős rakodógép

A masszív futóművön és a kerékagy-áttételes kerekeken jól látszik, hogy öröklétre tervezték a Weidemann szerkezetét

Címkék: weidemann, rakodógép
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden beporzó fontos, védd őket te is! – Íme az öt legérdekesebb ...

Talán sokan nem is gondolják, hogy a levegőben repkedő méhek mellett más zümmögő szövetségesek is fontos munkát ...