TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Így szánt a barázdában egy ősöreg John Deere traktor – a tarlón járó eke előnyösebb

Így szánt a barázdában egy ősöreg John Deere traktor – a tarlón járó eke előnyösebb

Gépesítés - 2023.05.31

Tarlón vagy barázdában járjon az ekénk? Bár nem mindig választhatunk a két opció közül, de ha megtehetjük, akkor inkább az előbbi mellett tegyük le a garast.

A szántás során manapság gyakran felmerülő kérdés, hogy tarlón vagy barázdában járó ekét érdemes-e használni hozzá. 200 LE, illetve 6 eketest alatt általában nincs sok választanivaló, hiszen ebben a tartományban csak barázdában járó ekéket találunk a piacon, míg fölötte már megjelennek a tarlón vagy tarlón/barázdában járó ekék.

Barázdában járáskor a traktor gumiabroncsának terhelése nem egyenletes, a belső felülete sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve, ott gyorsabban kopik. A kezelői kényelem szempontjából sem előnyös ez a megoldás, hiszen a traktorosnak ilyenkor állandóan félrebillenve kell ülnie az ülésben, márpedig sokkal egészségesebb, ha nem ferdén van a gerince egész nap.

A tarlón járó eke tehát számos előnnyel rendelkezik, például már azzal is, hogy a traktor és a hozzá kapcsolt munkagép tömege egyenletesebben oszlik el a kerekek között, ezáltal a talajtaposási kár is kisebb. Gondoljunk bele: a barázdában járáskor a barázda fenékaljától számítódik a 30–50 cm-es visszatömörítési tartomány, míg tarlón járáskor a felszíntől, így nem súlyosbítjuk az eketalpbetegség hatását.

A tarlón járó eke szélesebb abroncsozás esetén sem tömöríti, tapossa vissza a barázda egy részét. Ugyanakkor ennél a változatnál is tapasztalhatunk hátrányokat, különösen a hosszúra nyúló munkanapok végén. A kezelő a műszak utolsó részére óhatatlanul elfárad abban az óriási koncentrációban, ami ahhoz szükséges, hogy folyton a megfelelő távolságot tartsa a tarló szélétől, miközben a másik esetben lényegében a barázdafal vezeti a traktor kerekét.

Vezérképünkön egy ősöreg John Deere 4650-es erőgépet láthatunk, alaposan a barázdában járva, a kép a Fotózás a mezőgazdaságban nevű Facebook-csoportból származik.

Címkék: tarlón járó, barázdában járó, eke, szántás, traktor, előnyök, hátrányok, john deere
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.