TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Praktikus magyar gép sávos műveléshez: jobb talajélet, alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás

Praktikus magyar gép sávos műveléshez: jobb talajélet, alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás

Gépesítés - 2023.05.22

A sávos művelés egyre inkább hódít Magyarországon is a szántás alternatívájaként. Van már hazai munkagép is ennek megvalósítására.

A NorAn a feltörekvő magyar mezőgépgyártók közé tartozik. 2017-ben alapították, ám máris igen széles termékkínálattal rendelkezik a talajművelő gépektől az aprító és tömörítő hengereken át a tápanyag-kijuttatókig.

A NorAn Striptill – mint a neve is elárulja – a sávos művelésben alkalmazható munkagép. Ez a szántás egyfajta alternatívájának tekinthető, ami azt jelenti, hogy a művelést nem a talaj teljes felületén végezzük, hanem csupán azokban a 20–25 cm széles sávokban, ahová a vetőmagok kerülnek.

Ezzel megóvjuk a talajélet nagy részét, nem mellesleg pedig üzemanyagot is megtakaríthatunk. A műveléssel egy időben szilárd vagy folyékony tápanyagot is célzottan kijuttathatunk, mégpedig oda, ahol azt a kultúrnövény hasznosítani tudja. A rendszerhez természetesen RTK automata kormányzásra van szükség, mert csak így térhetünk vissza az egyes munkaműveletekkel az említett szűk sávokhoz.

A NorAn Striptill sávművelő négyféle változatban elérhető, de mindegyik igen robusztus, 180×180×10 mm-es vázszerkezettel rendelkezik. A sorok száma 4 és 12 között alakulhat, a munkaszélesség 3-tól 6 méterig terjed. A géptömeg (fajtától függően) 1860–3990 kg, és ennek megfelelően a vonóerőigény is 150–320 LE.Az elkészített és folyamatosan művelt sávok elősegítik a csapadék gyors felvételét és a talajnedvességet is jobban megőrzik, vagyis ideális környezetet biztosítanak a növények fejlődéséhez. Gyorsabban melegednek fel és jobb lesz a levegő- és vízháztartásuk, közben viszont a sorközök bolygatatlanul pihennek, újulnak, az ott hagyott növényi maradványok meggátolják a túlzott lehűlést, melegedést.

A NorAn Striptill beállításainak jelentős része a traktorfülkéből elvégezhető. A legfontosabb helyeken, mint a sávművelő tag paralelogramma-felfüggesztésénél, a sávtisztítónál, valamint a lezáró egységnél pneumatikus légrugók biztosítják a megfelelő leszorító erőt, ezeket gombnyomásra könnyedén változtatni tudjuk. A műtrágyaadagolás vezérlése szintén a traktorfülkéből történik egy táblagép segítségével.

A munkagép sávos talajművelésre alkalmas kukorica, szója, napraforgó vagy repce esetén egyaránt. A művelőegységek sorköze egyszerűen állítható 45/50/55/76 centiméter között, így a gép a növény sortávolsága szerint módosítható.

További részletekért KATT IDE!

Címkék: magyar, munkagép, sávos művelés, talajélet, striptill, üzemanyag-megtakarítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kiváló minőségű magyar libahús kerülhet a Márton napi asztalra

A madárinflueza-járvány után ismét magára talált a hazai lúdágazat, az év második felében nagy lendületet vett a ...