TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Gumiabroncsok a fókuszban

Gumiabroncsok a fókuszban

Gépesítés - 2023.05.21

A vásárlók véleményére is alapoznak a forgalmazók, amikor megbízható típusokat és márkákat ajánlanak

A helyesen megválasztott, jó minőségű gumiabroncs a mezőgazdasági erő- és munkagépek, vontatmányok esetében is rendkívül fontos. Ezeken az „alkatrészeken” is múlik, hogy a traktor, kombájn, permetező vagy pótkocsi a közúton és a szántóföldön megbízhatóan, hatékonyan szolgálja a gazdát.

A mezőgazdasági gumiabroncsokkal szemben támasztott legfontosabb követelmények között szerepel a teherbíró képesség, a gyors, biztonságos közúti vontatás, a vonóerő-átadó tulajdonság és a talajnyomás mértéke. A részletekről, aktualitásokról gumiabroncs-piaci szereplőket kérdeztünk.

Bizalom az új márkák iránt

Zarándok Dóra, a Baltyre Hungary Kft. ügyvezető igazgatója az utánkövetés jelentőségét is hangsúlyozta a vásárlást követően.

– Az importőr Baltyre prioritásként tekint az új termékek felkutatására és piacra juttatására. Melyek napjaink újdonságai?

– Kínálatunkban többféle méret- és mintaválaszték áll a gazdák rendelkezésére. Már a cég indulásától kezdve odafigyelünk vásárlóink igényeire. Raktárkészletünkben megtalálható a már megszokott GTK, TVS, Marcher, Wanda márka, de újdonságaink között szerepelnek az MRL és az ATF gumiabroncsai is. Mind a két márka indiai, hazájukban és Európa számos országában már jól teljesítettek. Az MRL gumiabroncsai kisebb méretekben elérhetőek, a kedvező áruk és megbízhatóságuk miatt választják a legtöbben. Több mint 90 országban van jelen ez a márka, a felhasználóktól már hat évtizede gyűjt tapasztalatokat, ennek tükrében folyamatosan fejleszti termékeit. Raktárunkban is nagyobb mennyiségben találhatóak meg a termékek, eddig csak pozitív visszajelzés érkezett az értékesített abroncsokkal kapcsolatban.

Az ATF márka is kimagasló szakértelemmel vesz részt a gumiabroncsgyártásban és fejlesztésekben. Napjainkban a piacon kapható gumiabroncsok között nagyon sok indiai márka is képviselteti magát. Ennek köszönhetően az ATF abroncsoknak is bizalmat szavaznak a vásárlók, nemhiába, hiszen az indiai mérnökök által fejlesztett gumiabroncsok rászolgálnak erre. Szigorú szabványoknak kell megfelelnie minden gyártásból kikerülő abroncsnak, így maximalizálva a vásárlók elégedettségét. A jelenlegi világpiaci helyzethez alkalmazkodva a kínálatunkban szereplő márkák méretválasztékát is folyamatosan bővítjük. Hazai raktárkészletünk növelésével is számíthatnak ránk a gazdák, amikor elérkezik a gépek gumiabroncsainak a cseréje.

– Milyen módon segít a cég a partnereinek abban, hogy a gazdák a számukra legjobban megfelelő gumiabroncsot válasszák, karbantartsák?

– A visszajelzés az egyik legfontosabb a szakmánkban, hiszen mi sem szeretnénk, ha olyan gumit szerelnének fel a gazdák a gépeikre, ami reklamációra adna okot. Ezt elkerülendő mielőtt új gumiabroncs kerül a kínálatunkba, hosszas tesztelésen megy keresztül. A már megszokott márkák esetében is utánkövetjük a vásárlásokat, értékesítőink érdeklődnek a gazdáknál az adott gumiabroncs felhasználási élményével, tulajdonságaival kapcsolatban. Ezen információk birtokában már sokkal reálisabb véleményt tudunk a vásárlóknak adni, nem csak a katalógusban leírtakat ismételjük meg. Szakmailag felkészült értékesítőink is – akik mögött többéves tapasztalat áll –minden kérdésben segítenek.

– Egy gyakorlati kérdés a gazdáktól: hogyan lehet megtartani az optimális nyomást a gumiabroncsokban?

– Az optimális gumiabroncs-nyomás megtartása igen komplex kérdéskör, melynél több tényezőt is figyelembe kell venni. A legfontosabb a mezőgazdasági gépjármű műszaki állapota, beleértve az abroncs állapotát, felhasználási területét, valamint szerkezetét. Az abroncs élettartalma, mezőgazdasági folyamatokban betöltött szerepe és az optimális nyomás megtartása kulcsfontosságú, amit heti rendszerességgel vagy akár egy nagyobb mezőgazdasági munka elvégzése után egy hitelesített légnyomásmérő órával elvégezhetnek a gazdák is. Fontos, hogy a gumiabroncsokat rendeltetésszerűen használják. A nyomásveszteségtől az abroncs sérülékenyebbé válik, más lesz a talajtömörítő képessége, és ez kihatással lehet a gépjármű egyéb létfontosságú műszaki paramétereire.

„Mielőtt új gumiabroncs kerül a kínálatunkba, hosszas tesztelésen megy keresztül.”

Szalai János, a Bohnenkamp Kft. ügyvezető igazgatója szerint rendkívül fontos a személyes kapcsolat a vásárlókkal.

– A professzionális felhasználásra szánt mezőgazdasági gumiabroncsok nagykereskedőjeként hogyan tájékozódnak a mezőgazdák igényeiről, illetve a Bohnenkamp által forgalmazott termékekről?

– A Bohnenkamp egy nemzetközi nagykereskedő cég, mely 28 országban nyújt megbízható és professzionális szervizszolgáltatást, a partnerhálózatunkban regisztrált ügyfeleinktől pedig többféle módon kapunk visszajelzést. Elsősorban a mezőgazdasági kiállításokon és rendezvényeken, mint például a minden év elején Budapesten megrendezésre kerülő AGROmashEXPO-n, a tavaszi hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, a mezőfalvi szántóföldi napokon és nem utolsósorban a debreceni Farmer Expón. A Bohnenkamp Kft. által forgalmazott Alliance és Ceat abroncsokról több szakmai cikk is olvasható az online felületeken, továbbá weboldalunkon is számos információt megtalálhatnak termékeinkről. Magyarországi partnerhálózatunknak köszönhetően elérhetők vagyunk az ország bármely pontján. További technikai információk és szakmai kérdések esetén a területi üzletkötőink is a gazdák rendelkezésére állnak. 

– A nehéz mezőgazdasági erő- és munkagépeknél nagyon fontos a talajkímélő mód. Mit „tudnak” a kifejlesztett újabb technológiák, és ezek iránt milyen érdeklődés mutatkozik?

– A modern mezőgazdasági gumiabroncsok számos előnnyel járnak, amelyek segíthetnek a mezőgazdászoknak hatékonyabbá és gazdaságosabbá tenni a munkájukat. Ezek közül a legfontosabb előnyök:

  • Nagyobb vonóerő: az új technológiák és anyagok használatával a modern mezőgazdasági gumiabroncsok megbirkóznak a nehéz terheléssel, jobb tapadást biztosítsanak a talajon és csökkentik az üzemanyag-fogyasztást.
  • Magasabb talajvédelem: alacsonyabb talajnyomást biztosítanak, ami javítja a talaj szerkezetét, csökkenti a talaj tömörödését és a talaj károsodásának esélyét.
  • Hosszabb élettartam: tartósabb anyagokból készülnek, és jobb minőségűek, mint az előző generációk abroncsai. Ez azt jelenti, hogy hosszabb az élettartalmuk, így kevesebb időt és pénzt kell fordítani a csereabroncsokra.
  • Kényelem: komfortos menetkényelmet biztosítanak a gazdáknak.
  • Fenntarthatóság: az lacsonyabb talajnyomás és hatékonyabb működés csökkenti a mezőgazdasági munka környezeti hatásait, és hozzájárul a fenntartható mezőgazdasági termeléshez.

Összességében hozzájárulnak a mezőgazdasági munka hatékonyságához, a fenntarthatósághoz és biztonságához. Ennek is köszönhető, hogy növekvő érdeklődést tapasztalunk a piarcon az IF és a VF technológiás alacsony légnyomású gumiabroncsok iránt. 

– Végül egy gyakorlati kérdés: Mennyit számít egy jó mezőgazdasági gumiabroncs a gazdának?

– Egy rossz minőségű vagy kopott gumiabroncs nemcsak csökkenti a gépek hatékonyságát, hanem növeli a balesetek és a meghibásodások kockázatát is, ami hosszabb távon akár jelentős költségekkel járhat. A rossz minőségű gumiabroncsok gyorsabban kopnak és romlik a tapadásuk, így csökkentve a gépek mozgékonyságát és hatékonyságát a mezőgazdasági munkák során. Egy jó minőségű és megfelelően kiválasztott termék viszont javítja a gépek hatékonyságát, növeli a termelékenységet, csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, a karbantartási költségeket és fokozza a biztonságot. Emellett hosszabb élettartamukkal és fenntarthatóságukkal hosszú távon pénzt takaríthat meg a gazdálkodó.

Ezért azt lehet mondani, hogy egy jó minőségű mezőgazdasági gumiabroncs jelentős hatással lehet a gazdálkodó jövedelmezőségére.

„Egy jó minőségű gumiabroncs javítja a gépek hatékonyságát, növeli a termelékenységet, csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, a karbantartási költségeket és fokozza a biztonságot.


Szerző: AgrárUnió

Címkék: gumiabroncs
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Barázdában ragadva – Talajműveléssel vagy anélkül a ...

A talajművelés kérdése, szerepe ma már két táborra osztja a gazdatársadalmat. Sokan el sem tudják képzelni ezt ...