TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Gyógynövényes oldat haszonállatoknak

Gyógynövényes oldat haszonállatoknak

Állattenyésztés - 2020.09.15

A gazda alig költ gyógyszerekre, 
a libái mégis egészségesek Több mint 3500 libát nevel jelenleg algyői telepén Vidács János, akinek a madarai 
egy haszonállatok számára összeállított, gyógy­­­­növénytartalmú, hazai fejlesztésű ki­­­­egészítő takarmánynak köszönhetően soha nem látott egészségnek örvendenek, holott régebben évente akár több százezer forintos költségei is voltak.

„Egyes években akár 6000 libát is nevelek, de idén csak nagyjából 3500 állatom van, mert a piac szűkült, és nem tudtak egyszerre több állatot adni. Pecsenyelibákat nevelek, a napos kort követően 8-9 héttel viszem tömésre az állományt. Más állatot ezen a telepen nem tartok, az új törvényi szabályozás szerint ezt nem is tehetném meg, egy telepen ugyanis ma már csak egy faj tartható” – mondja Vidács János, aki hosszú évek óta foglalkozik libák nevelésével.

„Valamikor három-négy évvel ezelőtt, 2015 környékén ismerkedtem meg a gyógynövénytartalmú kiegészítő takarmányokat fejlesztő, gyártó és forgalmazó Herbamix Trade Kft. tulajdonosával, az állatorvos végzettségű dr. Senánszky Csabával, akivel azóta is kiváló kapcsolatot ápolok. Ő beszélt rá arra, hogy próbáljam ki az általuk kifejlesztett, egymásra épülő terméksort, és számoljak be nekik 
a tapasztalataimról. Korábban olyan vi­taminokkal próbáltam jobb kondícióba hozni az állataimat, amelyek bármelyik boltban beszerezhetőek. Örömmel beleegyeztem, hogy itatni kezdem a libáimmal a HERBAMIX oldatokat, hiszen szerettem volna a korábbiaknál hatékonyabb védelmet biztosítani az állataimnak a kü­­­­­­­lönféle fertőzésekkel szemben. Az ol­­­­datokkal napos koruktól kezdtem itatni az állatokat úgy, hogy közben nem adtam nekik gyógyszereket, ahogy Senánszky doktor javasolta. Azonnal olyan eredményeket tapasztaltam, ami valódi meglepetésként ért: a korábbi turnusokhoz képest csaknem 80 százalékkal esett vissza az állataim elhullási aránya. A korábbi, nagyjából százas nagyságrendű elhullás helyett átlagosan 20-25-re csökkent ez 
a szám turnusonként, ami hatalmas eredmény. Előfordult olyan eset is, hogy 
az elhullott állatokon laborvizsgálatokat szerettek volna végezni, amihez 15 elhullott példányra lett volna szükség, azonban egyszerűen nem volt ennyi elhullás abban az évben” – meséli Vidács János.

Megnövekedett vitalitás

A gazda indító kombinációként a HERBA­MIX három termékének – a START-nak, 
a HEPAR-nak és az IMMUN-nak – együtt, egy vízben itatását alkalmazza libáinál. Mint mondja, egészen más lett a kisli­bák vitalitása, amióta ezeket a kiegészítő takarmányokat fogyasztják. „További pozitív tapasztalat, hogy a fajlagos takarmányfelhasználásom – vagyis az egy kilogramm testtömeg-gyarapodásra vetített takarmányfelhasználásom – is jelentősen csökkent a HERBAMIX oldatok hatására. Ez a legegyszerűbben a minden liba-előnevelő által figyelt adatban látszik: Korábban 13-15 kilogramm takarmánnyal neveltem fel a libáimat az átlagos 5 kg körüli leadási súlyig, most viszont 12,4 kilogramm körüli értékkel tudok ugyanakkora súlygyarapodást elérni. Az egyik partneremnél, amelynek libákat nevelek, rendszeresen a dicsőségtábla elején szerepelek a fajlagos takarmányfelhasználást és az ehhez tartozó súlygyarapodást tekintve. Érdeklődtek is róla, hogy hogyan értem el ezt az eredményt” – meséli a gazda.

Emésztő- és légzőszervek védelme

A Herbamix Trade Kft. számos gazdasági haszonállat, valamint otthoni házi kedvencek számára egyaránt gyárt és forgalmaz a különféle fertőzésekkel szembeni védekezést segítő termékeket. 
A gyógynövények illóolajait és kivonatait, valamint releváns vitaminokat és mikroelemeket is tartalmazó készítmények elsősorban a betegségek megelőzését hivatottak elősegíteni: az állattartók elismerését legmarkánsabban az oldatokban található gyógynövények széles spektrumú antimikrobális hatása vívja ki.
„A libáim májeredményei is nagyszerűen alakultak, szinte az összes állatnál 70 dekagramm felett májaztak a tömők. Napos libák esetében az első két hét alatt ezer állatonként összesen két-két deciliter HERBAMIX oldatot kell alkalmazni (START, HEPAR és IMMUN), ezt követően egy másik kombinációból (ENTERO, BRONCHO és APF) pedig ezer állatonként minden héten egy-egy deciliterrel többet, amíg tömésre nem kerülnek az állatok” – mondja Vidács János. Korábban a különféle összetételű oldatokat csak külön kiszerelésben árulta a cég, és ezeket az itatás előtt kellett összekeverni. Most azonban már létezik olyan, 5 és 1 literes kiszerelésű INDÍTÓ, NEVELŐ és BEFEJEZŐ elnevezésű, új terméksor is, amely a korábban bevált kombinációs oldatokat tartalmazza egy flakonban, így a gazdáknak már nem kell az összeöntéssel bíbelődniük az állatok itatása előtt.

A HERBAMIX START oldat cickafark-illóolajat, búzacsíraolajat, csipkebogyó-kivonatot, tejsavat, lecitint, L-karnitint, tiamint és nikotinsavamidot tartalmaz, így stresszoldásra, energiapótlásra, valamint a különféle fertőzések kivédésére alkalmas. A HERBAMIX IMMUN oldatban kasvirágkivonatot, búzacsíra-kivonatot és metil-metionint találunk, ami a szervezet nem specifikus védekezőrendszerének támogatására, az immunrendszer működésének és a fertőzésekkel szembeni immunválasznak a fokozására szolgál. 
A HERBAMIX HEPAR oldatban az articsóka, borsmenta- és máriatövis-kivonat mellett kolint, metil-metionint, L-karnitint, taurint, B1-, B3-, B6-, B12-vitaminokat találunk; ez az oldat a májfunkciók támogatására lett kifejlesztve. A termék napos korban, takarmányváltások, vakcinázások, valamint antibiotikumos kezelések után alkalmazható az állomány mihamarabbi teljes gyógyulásának eléréséhez.

A HERBAMIX INDÍTÓ új termékben minden olyan hatóanyag együtt szerepel, amely eddig az indikációs cél szerint elkülönítve volt megtalálható a HER­BAMIX START, a HERBAMIX IMMUN és 
a HERBAMIX HEPAR oldatokban.

A 2 hetes kort átlépő kislibákat a HER­BAMIX START, HEPAR, IMMUN vagy helyettük a HERBAMIX INDÍTÓ itatása után már egy másik HERBAMIX termékkombinációval érdemes itatni, melyben a HERBAMIX BRONCHO és a HERBAMIX APF mellett HERBAMIX ENTERO szuszpenzió is szerepel, amely fokhagyma-, rozmaring- és oregánó-illóolajat tartalmaz. Ez a szuszpenzió étvágy- és emésztésjavításra, 
a fajlagos takarmányfelhasználás csökkentésére, valamint az emésztő- és légzőszervi megbetegedések gyógyszerek mellett történő kiegészítő kezelésére szolgál.

„A HERBAMIX ENTERO – saját tapasztalataim alapján – kiválóan alkalmas rá, hogy elkerülhessük az állatok tüdőpenész-fertőzését, amely akár az állomány 30 százalékos mértékű elhullását is kiválthatja. Korábban próbálkoztam különféle más megelőző módszerekkel, például réz-szulfát-tartalmú készítményekkel, de a HERBAMIX ENTERO szuszpenzió hatékonyabbnak bizonyult. Amióta ezt az előbb említett hármas termékkombinációt alkalmazom, szinten alig akad olyan állat, amelyik elkapná a tüdőpenészt. Ha pedig mégis megtörténik a fertőzés, akkor nagyobb mennyiségben érdemes adni az állatnak az oldatból, amivel minimalizálható az elhullási arány. Az egyik ismerősömnél történt, a libáinál felütötte a fejét a fertőzés: miután alkalmazta az oldatot, 5000 libából mindössze néhány száz pusztult csak el, a többi állaton pedig szinte tünetmentesen átment a fertőzés, és életben maradtak” – mondja a gazda.

Ebben a befejező keverékben a HER­BAMIX ENTERO mellett megtalálható még a csipkebogyó- és csalánkivonatot, piridoxint, cianokobalamint és metil-metionint tartalmazó HERBAMIX APF oldat, valamint az eukaliptusz-, fahéj-, kakukkfű- és ausztrálteafa-illóolajat tartalmazó HERBAMIX BRONCHO szuszpenzió is. Az HERBAMIX APF oldat a tojók ketrecfáradtságának kivédésére, valamint az intenzíven hizlalt libák testtömeg-gyarapodásának fokozására szolgál, a HERBAMIX BRONCHO szuszpenzió pedig a kóros, légúti váladékképződéssel járó, heveny és idült légzőszervi exszudatív gyulladások kiegészítő kezelésére alkalmazható. Vidács János mindezek mellett még a Herbamix Trade Kft. termékpalettáján szintén megtalálható, csont- és porcképzést javító D3-vitamint is ad az állatainak.

Minimális a gyógyszerköltség

„Abban az esetben, ha a fent említett ol­­datokat a vonatkozó állategészségügyi előírások – zárt tartás, higiéniai szabályok – betartása mellett folyamatosan itatjuk, érzékelhetően jó eredményeket érhetünk el. Ez nálam konkrétan azt jelenti, hogy szinte nincs is gyógyszerköltségem. Amíg nem alkalmaztam a HERBAMIX oldatait, rendszeresen 70-100 ezer forintokat fizettem gyógyszerekre turnusonként, ez azonban mára mindössze néhány 10 ezerre csökkent” – állítja Vidács János.

 

Forgalmazó:

HERBAMIX TRADE KFT. – 
Természet adta patikaszerek 
haszonállataink egészségéért!
1144 Budapest, Gvadányi u. 13.
Tel.: +36 70 318 1543
Dr. Senánszky Csaba 
állatorvos, ügyvezető
E-mail: herbamix@herbamix.eu
Web: www.herbamix.eu

Névjegy

Vidács János 
állategészségügyi szakmérnök

35 éve foglalkozik libákkal sándorfalvai telepén, egy turnusban jellemzően 3-5000 libát tart. A jövőben is ugyanezt a munkát szeretné végezni, de mint mondja, jelenleg a szokásosnál is problémásabb időket élünk. „A koronavírus-világjárvány miatt egyébként is megszorításokra került sor az ágazatban, emellett sajnos ismét felütötte a fejét a H5N8-as madárinfluenza-vírus: az influenzavírus ezen altípusának jelenlétét március 25-én igazolta a Nébih laboratóriuma egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban. Az állat-egészségügyi szakemberek az érintett 32 500 pecsenyekacsa leölését már a gyanú alapján megkezdték. Április elsején pedig azt közölte a hivatal, hogy a vírus két Csongrád megyei pecsenyekacsa-tartó gazdaságban is megjelent, ott emiatt 200 000 madarat kellett leölni.”

Vidács János szigorúan betartja az állattartásra vonatkozó higiéniai előírásokat, így reméli, hogy az ő telepét nem fogja érinteni a mostani madárinfluenza-járvány. Libáinál a termékek piacra kerülése óta a Herbamix termékeit is alkalmazza, ám ezek sajnos nem rendelkeznek vírusölő hatással, így a H5N8 elleni védekezésben nem használhatók fel.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: baromfi, liba, Herbamix Trade Kft., Herbamix
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egy cserépnyi bűbáj – Hogyan bánjunk muskátlink elszáradt ...

A muskátli maga a csoda! Ha kellő törődést kap, éjt nappallá téve azon fáradozik, hogy virágaival tavasztól őszig ...