Megfelelő szerves savakkal valóban lehetséges! – Az ’AB’ felhasználás csökkentése sertés- és baromfitelepeken
Állattenyésztés - 2025.10.26
Az utóbbi évek egyik „slágertémájának” tekinthető az antibiotikum (AB) felhasználás csökkentésére irányuló igény az élelmiszertermelő állatok esetében, az Antimikrobiális Rezisztencia (AMR) kockázata miatt. A törekvések indokoltak, vannak is ígéretes tudományos eredmények potenciális alternatívák esetében, a gyakorlati megvalósítás azonban nem egyszerű feladat.
Az EU tagországok között is óriási különbségek vannak ezen a téren. Az állattartókra információdömping zúdul és úgy tűnik, varázsütésre mindenki egy „csodaszert” akar kikiáltani az AB-mentes állati termék-előállítás „szent grál”-jának. De ilyen nincs! Mégis, akkor mit lehet tenni?
A gyakorló szakemberek tapasztalatait összegezve, kijelenthető, hogy lehetséges az AB felhasználás radikális csökkentése a sertés- és a baromfitelepeken:
- A legfontosabb a professzionális menedzsment, az együttgondolkodás, a tudás megosztása. Folyamatosan képezni kell az állatgondozókat is.
- Csökkenteni kell a megfertőződések kockázatát megfelelő, adott telepre szabott járványvédelmi protokollok alkalmazásával.
- Azonnal és helyesen kell felismerni az állategészségügyi problémákat és az állatbetegségeket, ehhez elengedhetetlen az állattartó és az állatorvos folyamatos közös munkája.
- Növelni kell az állatok rugalmas alkalmazkodóképességét, rezilienciáját megfelelő tartási körülmények és szakszerű takarmányozás révén.
- Az ivóvíz a termelés alapja, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani az ivóvíz-higiéniára.
- Amennyiben kezelés szükséges, akkor precíz AB használat valósuljon meg, vagy ténylegesen megbízhatóan működő AB alternatívát válasszunk, akár egyedi kezeléssel.
Hirdetés
Az itatóvíz és a szerves savkészítmények
A reziliencia növelése vakcinázási programokkal és a bélrendszeri mikrobiota hatékony támogatásával lehetséges. Az egészséges emésztőszervrendszer a sertés és a baromfi produktivitásának alapja. A bélegészségügy megalapozása és fenntartása az itatóvíz-rendszeren keresztül az állatoknak biztosított szerves savkészítményekkel lehetséges. A megfelelő szerves savkeverékek antimikrobiális hatásúak, csökkentik a gyomor kiürülési sebességét, serkentik az emésztőenzimek termelését és kiválasztását, erősítik a bélnyálkahártyát, tápanyagul szolgálnak a bélhámsejteknek és a hasznos mikrobiotának, javítják a fehérjeemésztést és az ásványi anyagok felszívódását. A Béres Zrt. kutatói a humán gyógyászatban leírták, hogy a savanyított ivóvíz fokozza a multi mikroelem készítmények oldatbeli stabilitását, ezért tartalmaz minden multi mikroelem pezsgőtabletta különböző szerves savakat. A broilernevelés alatt programszerűen alkalmazott multi mikroelem-készítmények hatékonysága is javítható, ha az állatok savanyított ivóvizet kapnak. Az igazoltan leghatékonyabb szerves savak a hangyasav, a propionsav és a vajsav tartalmú keverékek. A hangyasav és a propionsav az emésztésre gyakorolt jótékony hatás mellett kifejezetten erős antimikrobiális aktivitással rendelkezik, gátolja a patogének kolonizációját és csökkenti azok endotoxin-termelő képességét. Folyamatosan alkalmazva az itatóvízrendszerben meggátolják a lágy biofilm kialakulását, amely az állattartó telepek legnagyobb rizikófaktorának tekinthető, akár mint patogének búvóhelye, akár mint adalékok vagy esetileg alkalmazott AB-ok maradványainak „tárolóhelye”. A vajsav az állati szervezetben természetes úton is keletkezik, a rost vakbélben történő fermentációja révén. A bélhámsejteknek szolgál tápanyagul, felelős az egészséges bélbolyhok és kripták kialakulásáért. Fiatal állatokban termelése még korlátozott, a csibék nagyjából 10 naposan, a malacok 50-60 naposan termelik elegendő mennyiségben. A bélszerkezet kialakulására kifejtett hatása mellett gátolja az enteropatogén mikrobák, mint az E. coli, a Salmonella spp. és a Clostridium spp. növekedését. Emiatt kimondottan jó hatású, ha a fiatal állatok a kritikus életciklusaikban (választás, takarmányváltás) vajsavat is tartalmazó szerves savkeveréket kapnak az ivóvizükön keresztül.
Az ArraVis Kft. csapata több mint 25 évnyi tapasztalattal rendelkezik az ivóvíz-savanyítás, a takarmánykonzerválás és a valós biológiai alapokon nyugvó, igazoltan hatékony molekuláris takarmánykiegészítők terén. LUPRO-CID NA hangyasavat és propionsavat tartalmazó készítményünk számos baromfi- és sertéstelepen már bizonyította hatékonyságát, vajsavat, hangyasavat és propionsavat tartalmazó ArraCid BG készítményünk programszerű alkalmazásával több, nagylétszámú sertéstelepen is jelentős, akár 2/3 arányú AB felhasználás-csökkenést értünk el. Ön is szeretné radikálisan csökkenteni a gyógyszer-felhasználást? Kérje szaktanácsadóink segítségét!

A bélegészségügy megalapozása és fenntartása az itatóvíz-rendszeren keresztül az állatoknak biztosított szerves savkészítményekkel lehetséges
Petrovics Ágnes
+36-30/324-1012
Címkék: arravis kft., antibiotikum, rezisztencia
Folytatódik a földértékesítési program
A gazdálkodók számíthatnak a kormányra szárazsággal szembeni ...
Földimogyoró – A jövő szárazságtűrő növénye
Az unióban és hazánkban is emelkedett az étkezési tojás ára
Afrikai sertéspestist azonosítottak elhullott vaddisznóban a ...
A kén szerepe a növénytermesztésben – új megoldások az IKR ...
Kifinomult erőművész – A Weidemann T7042 rakodógép
Precíz, megbízható, strapabíró a HORSCH Maestro
Biológiai alap + tápanyagmotor = élő talaj
Mihez kezdjünk az avarral? Tévhitek helyett tudományos ...
