TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Előzetesen – a legjobbak – A magyar mezőgazdaság legjelentősebb kiállítására

Előzetesen – a legjobbak – A magyar mezőgazdaság legjelentősebb kiállítására

Állattenyésztés - 2015.04.27

A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozója idén április 24-25-26-án várja látogatóit Hódmezővásárhelyen. A XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra hagyományosan kiírt termékdíj-pályázat idei, március 31-én megtartott díjkiosztó ünnepségén a terméknagydíjat növénytermesztés kategóriában az Axiál Kft., 
az állattenyésztésben pedig az Agrofeed Kft. nyerte.


Antal Gábor, a házigazda Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója a rendezvényen elmondta: idén több mint 40 pályámunka érkezett a kiírásra, amelyeket ezúttal is az adott tudományágak kiválóságai bíráltak el. Fekete Balázs, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési igazgatója, egyben a kiállítás igazgatója elmondta: a magyar állattenyésztés hagyományait a szigorú szakmaiság megőrzése mellett folyamatosan meg kell újítani, ezért is módosult a korábbi hagyomány-szakmaiság-megbízhatóság jelszava a hagyomány, szakmaiság, megújulás hármasára. 
A tájékoztató után Antal Gábor és Fekete Balázs, valamint a bírálóbizottságok elnökei: prof. dr. Birkás Márta egyetemi tanár (Gödöllő SZIE), az MTA doktora és dr. Kocsisné dr. Gráff Myrtill docens (SZTE MGK Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet) adták át a díjakat – a vásárhelyi születésű, Mártélyon élő B. Kovács Emőke képzőművész alkotásait – a pályázatok nyerteseinek.


A növénytermesztésért
„A Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázat 2015” fődíjáért és a kategóriadíjakért tizenhárman pályáztak. 
A szakmai zsűri tagjai: Sipos József, a Bayer Hungária Kft. területi képviselője és 
dr. Molnár Tamás Géza PhD, az SZTE Mérnöki Kar Műszaki Intézet docense. A nagydíjat a bírálóbizottság az Axiál Kft.-nek ítélte oda, a benyújtott 7 pályázat színvonalának elismeréseként. Az indoklás szerint: 
„A Nagydíjjal a forgalmazott gépek (erőgépcsaládok, önjáró permetező, teleszkópos rakodógép, eke és ráépített elmunkáló) színvonalát, az alkalmazással jelentkező előnyöket, valamint az üzemeltetést segítő informatika és a precíziós termelést segítő navigációs hálózat mostani és majdani értékeit” ismerték el.
A növénytermesztés I. kategóriában – input anyagok (vetőmag, agro-kemikália), termesztéstechnológia – első díjas a Terragro Kereskedelmi Kft. a talajélet javítását szolgáló anyag kifejlesztéséért: a BIOFIL talajspecifikus baktériumkészítményekért (savanyú, semleges és lúgos talajokra). Az indoklás szerint „A készítmények nitrogénnel táplálják a növényt, mobilizálják az ásványosodott kálium és foszfor vegyületeket. Makro- és mikroelemeket, vitaminokat, növényi hormonokat biztosítanak. Fokozzák a növények stressztűrő képességét, például a szárazságtűrését.”
Második díjas a Pro-Feed Kft., a növényi stressz enyhítését segítő TERRA-SORB® kondicionáló termékcsalád kifejlesztéséért. „Ökogazdálkodásban is használható. Érdem a termékek objektív bemutatása, a magyar befektetői háttér és az országos szaktanácsadói hálózat” – olvasható az indoklásban.
Szintén második díjjal ismerte el a zsűri a FitoHorm Kft. „Gabona startertrágya, a FitoHorm Turbo Magnézium” címmel benyújtott pályamunkáját. „A benyújtott pályázat és a sokéves színvonalas munka elismerése. Új, magyar termék. A bemutatás objektív, valós adatokra támaszkodó. 
A FitoHorm Turbo Magnézium levéltrágya a növény életfolyamatait kedvező irányban befolyásolja, kiegészíti a talajon keresztül végzett tápanyagellátást.”
Harmadik díjjal ismerték el a Saaten-Union Hungaria Kft. „Hibridbúza: innováció a nemesítésben, érték a gyakorlatban” című pályamunkáját, a növénytermesztés lehetőségeinek kiszélesítéséért.


Az állattenyésztésért
„A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj Pályázat 2015” fődíjáért és a kategóriadíjakért 30 pályamű versengett idén. 
A bírálóbizottság tagjai: Marczali Gábor, a Komáromi Agrár Zrt. vezérigazgatója és dr. Sallai László, az SZTE MGK Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet adjunktusa. A nagydíjat az Agrofeed Kft.-nek ítélték a „GX-60” – energobiotikumért. A GX-60 termék segítségével „a hazai piacon egyedülálló módon oldották meg a glicerin száraz formában való bejuttatását a takarmánykeverőkbe. A könnyen emészthető ízletes energiakiegészítésen túl még a termék további előnye a benne található magas prebiotikum-tartalom is. Kedvező íz, nagyobb takarmányfelvétel, eredményesebb tenyésztés és hizlalás.”
Az állattenyésztési pályázat I. kategóriájában – takarmányozás – első díjas a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. a Platinum Prestarter hazai gyártású termékkel. Az indoklás szerint a pályázat „meggyőző, hiteles kísérletekkel igazolja, hogy ez a malactakarmány miért és mennyivel hatékonyabb más, hasonló termékkel szemben. A Platinum Prestarter etetése lényegesen több napi súlygyarapodást, választási teljesítményt és jobb takarmányhasznosítást eredményez.”
Második helyezett ebben a kategóriában a Pro-Feed Kft. Pro-SidTM MI 700., az új generációs, korróziómentes propionsavas szemesgabona-tartósítója. „Régóta fennálló, komoly gazdaságossági és egészségkárosító problémára keresi a megoldást (penészgombák a gabonatárolás során). 2 éve piacion lévő, nemzetközi szabadalom alatt álló termék. 
A vizsgálati eredményeik meggyőzőek más ilyen célú termékekkel szemben. Hosszú távú védőhatást biztosít.”
Szintén második az AHRHOFF GmbH „Sertéstakarmányozás szója nélkül, GMO-mentesen” című pályamunkája. „Az összehasonlító (szójadara-repcedara) etetési kísérlet eredményei meggyőzőek a repce + kiegészítők javára. Jobb napi súlygyarapodás, olcsóbb takarmányköltség mellett. A sokféle célzott takarmánykiegészítő szakszerű takarmányozást tesz lehetővé.”
Harmadik díjas az ADEXGO Kft. pályamunkája: „WRepro-Go-M-Turbo-VéO kiegészítő takarmány kocák fiaztatói és vemhesülési paramétereinek javítására” címmel. A bírálók szerint „A fejlesztés lényege, hogy a takarmánykiegészítő folyékony fázisú összetevőit szilárddá alakítják. Ezzel alkalmassá válnak (folyékony vonal kiépítése nélkül) takarmánykeverőkben a bedolgozásra. A pályázó termék a kocák (időszakos energiahiány idején) számára tartalmaz, egyebek mellett, többszörösen telített zsírsavakat, növényi kivonatokat és glicerint.”
Szintén harmadik díjat nyert a Prior-Pingvintej Kft. „Pingvintej tejpótló tápszer „tejtaxiban” történő használatra” címmel benyújtott pályázata. „A Pingvintej és 
a „tejtaxi” együttes használatából adódó problémát küszöbölik ki ezzel a termékkel (ne alvadjon meg a tartályban). 
A piac igényeihez alkalmazkodó változatát készítették el a Pingvintejnek. Hasznos és szükséges fejlesztés.”


Elérhető minőség
Agrár-informatika, tartástechnológia, állategészségügy és szaporodásbiológia kategóriában első díjjal ismerte el a zsűri az Animal-Hygiene Kft. Dabas: Ecolab-Incimaxx Aqua S-D Incimaxx Compact adagoló rendszerét. A termék a kiváló vízminőség elérését, az állatok egészségét és a jobb termelést hivatott szolgálni. A bíráló szakemberek szerint összetevői környezetkímélőek. „Elavult itatók, korrodált vízvezetékek esetén van szükség a termékre. Az ivóvíz szagát, ízét nem változtatja meg.”
Első díjas továbbá az AXIÁL Kft. RMH Premium 21 önjáró takarmánykeverő kiosztó kocsija. „Számos újdonságtartalom van a termékben. Lényeges, hogy nagy részük az élettartam-növelésre irányul (ECR rendszer, csúcsminőségű acél, automata zsírozó rendszer, 2 kamerarendszer).”
Szintén első díjjal ismerte el a zsűri a KÉSZENLÉT Zrt. DAIRYMASTER MOOMONITOR+ ivarzásérzékelő/aktivitásmérő rendszerét. „A termék újdonságtartalma abban van, hogy egy mobil applikáció segítségével akár mobiltelefonról is nyomon követhetők az adatok. Biztosítja az ivarzó tehenek időben való termékenyítését, és nem kötött a fejőházi fejés időpontjához.”
Második díjat vehetett át a BAFFI AGROCORPORATION a NABAMIX magyar takarmánykeverő kiosztó kocsijáért. 
A zsűri szerint „értékelendő a „multik” mellett egy olyan magyar termékcsalád, mely sok éves szerelési és alkatrészgyártó tapasztalat után született meg. Minőségi termék elérhető áron.”


Szintén ezüstösek
Az ADEXGO Kft., VITAFORT Zrt., MDE Kft. VITADEX automata drencselő készüléke szintén második díjat nyert. „A termék újdonságtartalma az automatikus működésében van. Hatékonyabb, kevesebb fizikai munka, kíméletesebb gyógykezelés. Az új termék máris olyan népszerű, hogy exportra is termelnek. Az egyetlen magyar fejlesztésű és gyártású drencselő készülék.”
Harmadik díjat ítélt a zsűri a TOPIGS 
Norsvin Danubia Kft.-nek „A CT-vizsgálatok integrálása a Topigs Norsvin kanszelekciójának napi gyakorlatában” pályamunkájáért. „A módszer újdonsága az élő kanok CT-vizsgálata, szelekciós szempontokból: testösszetétel-vizsgálat a húsminőség javítására és a lábszerkezet gyengeségeinek a felmérése. Az adatokat számítógépes rendszer dolgozza fel. Eredmény: Norsvin Duroc kanvonal. Az új kanvonaltól a húsminőség jelentős javulása várható.”
Ugyancsak harmadik díjat nyert a KÉSZENLÉT Zrt. „BOBMAN COMFORT almozógép a költséghatékonyság jegyében az istállók karbantartása során” című pályamunkája. „Sokhasznosítású kisgép, önrakodó, almot kever, kiszór, de fűrészpor és trágya kiszórására is alkalmas. Önállóan adagolja az almot a pihenőbokszokban.”

Energobiotikummal
„A Magyar Állattenyésztésért” Termékdíj Pályázat Nagydíjának birtokosa a győri székhelyű AgroFeed Kft. Mint Lankó Ferenc sertéstakarmányozási szaktanácsadó a díjkiosztó után elmondta, cégük 2001-es magalakulása óta minden kiállításon részt vettek. „Ebben az évben a »GX_60« energobiotikummal nyertünk – részletezte a szakember. – Ez a termék könnyen emészthető energiakiegészítő, magas prebiotikumtartalommal. Ajánlott, hogy a kocák a szoptatási fázisban minél többet kapjanak belőle, segíti a tejtermelést, a takarmányhasznosulást, a hízósertéseknél javítja a húsminőséget. Hazai fejlesztés, egy éve kezdtük gyártani, és örömünkre, a nagydíjig jutottunk vele. A visszajelzések kedvezőek, minőségben és árban is versenyképesek vagyunk. Külföldről, Ukrajnából, Moldáviából is érdeklődnek a termék iránt. Legnagyobb partnerünk egyébként Oroszország, ott gyártóbázist is építünk. A jövő évi kiállításra ismét egy újdonsággal készülünk, szeretnénk megismételni az idei utat – a gyártástól a díjig.”
Eke és maxi-Net
„A Magyar Növénytermesztésért 2015” Nagydíját vehette át az Axiál Kft. ügyvezetője, Pintér Zsolt, akit arról is kérdeztünk, az elnyert nagydíj, első díj és 7 elismerő oklevél közül melyiket emelné ki. „Mindegyiknek megvan a maga helye és szerepe, valamiféle újdonság fellelhető mindegyikben. Ha mégis ki kell egyet emelni, akkor, lévén az idei a »Talaj éve«, az ekét és emellett a talajművelést és a precíziós gazdálkodást támogató mAXI-NETT hálózatot emelném ki. Újonnan kiépített hálózatunk bázisállomásai 2-3 cm pontosságú RTK-korrekciós jelet biztosítanak, és a mellé kínált eszközeinkkel kiegészítve kiválóan támogatják a mezőgazdasági vállalkozások törekvéseit a korszerű, precíziós gazdálkodás irányába. A szakmai zsűri által megítélt díjaink azt jelzik: jó úton járunk.”


Minden talajra
A magyar tulajdonosokkal 2013-ban alakult TERRAGRO Kereskedelmi Kft. a Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázat I. kategóriájában első díjat nyert a BIOFIL talajspecifikus baktériumkészítményekkel. Dr. Pénzes Éva ügyvezető igazgató elmondta: „Ez a talaj pH-specifikus talajoltó baktériumkészítmény termékcsalád mintegy 5 év kutatómunkájának eredménye. Két kutatócég, a Biofil Mikrobiológiai, Géntechnológiai és Biokémiai Kft., valamint a Saniplant Biotechnológiai Kutató és Fejlesztő Kft. fejlesztette ki a termékcsaládot, amely most áll szabadalmi eljárás alatt; ilyen jellegű talajoltó készítmény világviszonylatban sem ismeretes. A BIOFIL ugyanis minden talajra megoldást ad! A BIOFIL talajoltók még a különböző szélsőséges talajokon is kiegyenlített termésátlagokat és terméstöbbletet képesek eredményezni. A talajoltóban lévő baktériumok tápanyagot szolgáltatnak a növénynek: nitrogént kötnek meg, a makro- és mikroelemeket felvehető állapotba hozzák a növények számára. A talajszerkezet kialakításában is fontos szerepet játszanak, azáltal, hogy például nyálkaanyagokat termelnek, biofilmet képeznek a talajszemcséken, talajaggregátumot képeznek a talajszemcsékből, vagyis aprómorzsás talajszerkezetet hoznak létre. Képesek a növényt károsító (növénypatogén) gombákat, baktériumokat visszaszorítani, így egészségesebb lesz a talaj. A növényekre közvetlen hatást gyakorolnak azáltal, hogy növényi hormonokat termelnek, melyek serkentik a növények csírázását, gyökérképződését, növekedését, fejlődését, és fokozzák a növény asszimilációját.”


Első díj a vízminőségért
Az Agrár-informatika, tartástechnológia, állategészségügy és szaporodásbiológia kategóriában az Animal-Hygiéne Kft. első díjat nyert Incimaxx Aqua S-D adagoló rendszerével, amely a kiváló vízminőség elérését, a biztonságot, az állatok egészségét és a jobb termelést szolgálja. Molnár Bettina területi képviselő-szaktanácsadó örömmel mesélte: cégüknek ez volt az első pályázata, és mindjárt nyertek is. „A mi munkánk nem íróasztal melletti, hanem gyakorlatias, a legtöbb időt az állattartó telepeken töltjük – tette hozzá a szaktanácsadó. – Meglepetésként éltük meg a díjat, különösen azt, hogy a bírálóbizottság elismerésre méltónak találta tevékenységünket. Ez arra inspirál bennünket, hogy az Európában bevált, kipróbált és gazdaságos termékeket bevezessük a magyar piacon.”


Mobilon üzen
A világ legpontosabb ivarzásérzékelő/aktivitásmérő rendszerével nyert első díjat „A Magyar Állattenyésztésért” Termékdíj Pályázat II. kategóriájában a Készenlét Zrt. A cég kereskedelmi igazgatója, Farkas Balázs hangsúlyozta: „A céltudatos tenyésztés a legfontosabb tényező egy gazdaság életében, melynek elengedhetetlen része az időben és megfelelő számban történő eredményes termékenyítés. Ehhez nyújt segítséget a Dairymaster legújabb terméke, a Dairymaster Moomonitor+, amellyel nyomon lehet követni minden egyes tehén ivarzási aktivitását. A mobil applikáció lehetővé teszi a kétirányú kommunikációt a rendszerrel, ami jelentősen lerövidíti a számítógép előtt töltött időt. A gazda éjjel-nappal figyelemmel kísérheti a teljes állományát mobiltelefonja segítségével. A legújabb modell segít az állatok egészségének megőrzésében is, csökkentve a betegségekből és a nem észlelt ivarzásból adódó bevételkiesést. A rendszer azonnali értesítést küld közvetlenül a telefonra. A Kansas State University vizsgálata alapján a MooMonitor+ pontos ivarzásazonosítási rátája 88,6%.”


Mindenek előtt
A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. az Agrár-informatika, Tartástechnológia és Takarmányozás kategóriában első díjat nyert Platinum Prestarter – Mindenek előtt! pályázatával. „A kocatej már a szoptatás 2. hetétől nem fedezi teljesen a malacok táplálóanyag-igényét, ebben az időszakban tehát meg kell kezdeni a kiválóan emészthető alapanyagokból álló prestarter takarmányok etetését, melyek a malacok emésztőrendszerének, enzimtermelésének fejlődését elősegítik, nagy takarmányfelvételt indukálnak – sorolta Lajtos Lajos értékesítési igazgató. – A malacnevelésben kulcskérdés a választás sikere. Ennek érdekében a választási prestarter takarmány összeállításánál a jó minőségű és könnyen emészthető fehérje- és energiaforrások felhasználására kell törekedni. Az elmúlt tíz évben jelentősen nőtt az alomszám, ehhez a kihíváshoz a prestarter takarmányoknak is alkalmazkodniuk kell. Fél éve jöttünk ki a termékkel a piacra, és nagyon jók az eredmények. Elsőként a belföldi forgalmazást szorgalmaztuk, de most már déli szomszédaink, Horvátország, Románia is bevezetik a terméket. Annak, aki a piacon akar maradni, fejlesztenie kell, így hamarosan egy új Starter fázis is elérhetővé válik a sertéstartók számára. Ez a sertések következő fejlődési szakaszát segíti szintén a minőség és a gazdaságosság szem előtt tartásával.”
Szerző: S. F. – T. I.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nem ígérkezik könnyűnek a jövő a vetőmagszektor számára

Exportpiaci zavarok és áremelkedések nehezítik a hazai vetőmagszektor helyzetét, hosszabb távon pedig a ...