TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Hol van már a magas tejfelvásárlási ár? Március óta hullámvasúton a piac

Hol van már a magas tejfelvásárlási ár? Március óta hullámvasúton a piac

Állattenyésztés - 2023.06.24

Az uniós tejárcsökkenés hazánkban kisebb mértékben jelentkezett, de így is fájdalmas a tejtermelőknek. A rekordmagas árszint nem tartott sokáig, márciustól kezdtek süllyedni az árak.

Vannak olyan kisüzemek, akiktől még 100 forintért sem akarják elvinni a tejet. Van, aki előre menekül és még több tejet termel, persze hatékonyan, és van, aki szigorú szelekcióval próbál egy kisebb és hatékonyabb állományt kialakítani. A kisüzemeknek a feldolgozott termékek (pl. sajt) előállítása jelentheti a túlélést – olvasható a Magyar Állattenyésztők Szövetsége weboldalán.

Az évszázad aszálya, egyre terebélyesedő háborús konfliktus, energia- és nyersanyagválság. Ezeket a hatásokat a tejpiac is megérezte, de talán a legkevésbé a többi állattenyésztési ágazathoz képest. Aztán tavaly év vége felé már látszott, hogy kezd nagyon sok lenni a tej Európában, és márciustól hozzánk is megérkeztek a gyengülő európai árak.

Az alapvető problémát az jelenti, hogy a kereslet hirtelen változásához a tejtermelés nem tud gyorsan alkalmazkodni. Tavaly hiába fizettek nagy árat a nyers tejért, a termelés annyira megdrágult, hogy a jövedelmezőség jelentősen csökkent.

Az árstop valamilyen szinten kezelni igyekezett az elszabaduló árakat, de ezeknek az intézkedéseknek az egészséges piaci viszonyokra gyakorolt hosszú távú hatásai egyelőre még nem ismertek. Az látható, hogy a tej- és tejtermék-vásárlási szokások teljesen átalakultak. Például a vajról vagy a rögös túróról egyszerűen leszoktak az emberek, mert nem tudták megfizetni a bolti árakat. Összességében elmondható, hogy drága tejből, magas energiaárakkal nem lehet olcsó tejport és más tejtermékeket előállítani.

További részletekért KATT IDE!

(Fotó: Alexa/Pixabay)

Címkék: tejtermelés, rekord, felvásárlás, árcsökkenés, fogyasztó, feldolgozás, sajt, rögös túró
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Csúcstechnológia a MILKMEN-nél

Május végén átadták a CERES HOLDING-hoz tartozó MILKMEN Kft. megújult Pusztahencse- Földespuszta területén ...