A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Korszerű műtrágyák az okszerű tápanyag-utánpótláshoz – Beszélgetés Pipoly Piroskával, a Pirexim Kft. ügyvezetőjével

Agrárgazdaság - 2016.04.04

A növénytermesztés eredményességét meghatározó tényezők között több „legfontosabb” tényező is az ember eszébe ötlik, amelyek között nem igazán lehet és nem is kell sorrendet felállítani. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy egy ilyen felsorolásból nem hiányozhat a tápanyag-utánpótlás, illetve 
a műtrágyák. A termés mennyiségére, minőségére gyakorolt hatása, a termesztés költségein belüli jelentős aránya miatt egyaránt kulcskérdés a gazdálkodásban.

Korszerű műtrágyák az okszerű tápanyag-utánpótláshoz – Beszélgetés Pipoly Piroskával, a Pirexim Kft. ügyvezetőjévelpipolypPipoly Piroska
ügyvezető

 

 

 

A sikeres és versenyképes gazdálkodás alapfeltétele, hogy a tápanyag-visszapótlást tudatosan, talajaink tulajdonságainak megfelelően végezzük. Ezt az elvet tűzte zászlajára a Pirexim Kft. is, és termékeivel az okszerű és egyben gazdaságos műtrágyahasználatot kívánja szolgálni. A modern műtrágyahasználatról, illetve ebben a cégének szánt szerepről vallott Pipoly Piroska ügyvezető.

 

 

 

 

 

 

  – Kérem, néhány gondolatban foglalja 
össze a legfontosabb információkat a Pirexim Kft.-ről!

– A Pirexim Kft. teljes egészében magyar tulajdonban lévő társaság, amely 2009 óta foglalkozik műtrágyák importjával és nagykereskedelmével, jómagam pedig már közel két évtizede dolgozom szoros együttműködésben a FÁK országainak műtrágyagyáraival. Az elmúlt években a beszállítói körünket tovább bővítettük 
a környező országok üzemeivel. Műtrágya-kereskedésünket, ezen belül a termékeink körét egy jól meghatározott filozófia, illetve irányvonal mentén fejlesztjük: alapvető célunk a modern, környezetbarát termékek biztosítása a hazai termelők számára.

– Az igényeket tekintve is lát elmozdulást ebbe az irányba?

– Látok kedvező irányú változásokat, egyre jellemzőbb a tudatos műtrágyahasználat, de érezhető a lemaradásunk, nemcsak a nyugat-európai, de több volt szocialista országhoz képest is. Európa nagy műtrágyagyártóival állunk kapcsolatban, így látjuk, hogy más országokban mennyivel nagyobb eszköztár áll a gazdálkodók rendelkezésére a tápanyag-utánpótlásban. Tudomásul kell vennünk, hogy a magyar mezőgazdasági termelésnek erős világpiaci versenyben kell helytállnia. Ehhez optimális tápanyag-gazdálkodásra van szükség: értem ezalatt a talaj tényleges igényeit kielégítő termékeket és az ehhez társuló elfogadható költségszintet. Senkinek nem az önköltség növelése a célja, hanem az okszerű inputanyag-utánpótlással a lehető legnagyobb haszon elérése.

– Hogyan tudja ebben a Pirexim Kft. segíteni a hazai termelőket?

– Számos gyártóval állunk kapcsolatban, aminek köszönhetően sokszínű termékkörrel tudjuk kiszolgálni a vevőinket. 
A Magyarországon megszokott, de már 
idejétmúlt műtrágyák helyett a modern termékek irányába mozdultunk el. Néhány cég kínálatában ugyan már megjelentek ilyen termékek, de a hazai viszonyok között ezek igen magas árkategóriát képviselnek, szinte luxuskiadásnak számítanak. Éppen ezen a területen látom a mi erősségünket: csúcsminőségű termékeket hozunk forgalomba, reális költségszinten. Ma már jelentős a piaci részesedésünk foszfor- és káliumtartalmú alaptrágyák importjában, de egyre növekszik az NPK komplex műtrágyáink forgalma is. Ezek a termékek többféle összetételben és hatóanyagaránnyal is megtalálhatók a kínálatunkban, így a termelők minden talajtípusra kiválaszthatják a legmegfelelőbbet.

– A három makroelemen kívül egyéb tápelemekkel dúsított termékeket is forgalmaznak?

– Természetesen. A műtrágyagyárak is folyamatosan fejlesztik a termékkörüket, ennek egyik irányvonala éppen a mezo- és mikroelemekkel való kiegészítésük. Kínálunk például magnéziummal, kénnel kiegészített trágyákat, továbbá réz-, cink-, mangán-, bórtartalmú termékeket, amelyek nemcsak mutatóba tartalmazzák ezeket a tápelemeket, hanem a növények tényleges szükségletének megfelelő mennyiségben. A nitrogénműtrágyák szegmensében is a speciális, elsősorban ként is tartalmazó termékek irányába mozdultunk el.

– Hogyan jutnak el a Pirexim Kft. termékei a gazdákhoz?

– Termékeinket viszonteladókon keresztül forgalmazzuk. Számos országos lefedettségű kereskedőnél, integrátornál, illetve régiós partnereinknél is elérhetők a műtrágyáink. Közvetlenül a gyárakból vagy raktárkészletünkről, saját logisztikai cégünkkel tudunk szállítani.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: