TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
Maradnak az árstopok egészen augusztusig? Váratlan fordulat érlelődik

Maradnak az árstopok egészen augusztusig? Váratlan fordulat érlelődik

Agrárgazdaság - 2023.03.29

2021 ősze óta vannak velünk az árstopok különböző élelmiszertermékek esetén. Várakozások szerint ezek április 30. után kivezetésre kerültek volna – most azonban fordulni látszik a kocka.

Hosszú ideje árstop van jó néhány élelmiszertermékre Magyarországon, ám az általános várakozás szerint a kormány ezeket április 30. után kivezeti. A piaci szereplők nagy része nem tartja helyesnek, hogy az árakat ilyen beavatkozással tartják alacsonyan.

Eddig fel sem merült a lehetőség, hogy az árstop esetleg májustól is érvényben maradhat, most azonban ezzel a gondolattal játszott el Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Sőt, ennél tovább is ment, a Világgazdaság című lap számára adott nyilatkozatában arról beszélt, szerinte „szinte biztos”, hogy újabb három hónappal meghosszabbítja a kormány az árstopokat.

Ezt arra vezeti vissza, hogy ha a kormány az infláció érezhető csökkenésére vár, az csak az év második felében jöhet el. Így nem kizárt, hogy még három hónappal, tehát összességében még fél évvel meghosszabbítják az árkorlátozásokat. Végleges döntés április közepén várható.A Világgazdaság is rámutatott arra, hogy a kormányzati megszólalások alapján egyre nagyobb az esélye, hogy a kabinet további három hónappal kitolja az élelmiszerekre vonatkozó árstopot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter például a múlt heti kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a kabinet fenntatja azokat az intézkedéseket, amelyek a drágulás mérséklését szolgálják, így az árstopok is addig maradnak, amíg érezhetően nem csökken az infláció. Mivel elemzői várakozások szerint a tavaszi hónapokban bőven 20 százalék fölött alakulhat a fogyasztói árak emelkedése, az említett feltétel biztosan nem áll fenn.

(Fotó: Alexa/Pixabay)

Címkék: árstop, élelmiszer, magyarország, kormány, kivezetés, elemző, infláció
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szürkemarhák kihajtása a Mura ártéri legelőire

Emlékezetes pillanatokat élhettek át a BfNPI Nyugat-Zala Tájegységének munkatársai 2024. május 7-én: közel ...