TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,26
USD: 369,47
CHF: 405,17
GBP: 457,03
Hirdetés
Fiatal gazdák többlettámogatása – itt vannak a részletszabályok!

Fiatal gazdák többlettámogatása – itt vannak a részletszabályok!

Agrárgazdaság - 2023.03.15

Az idei esztendőben induló új agrártámogatási rendszerben hangsúlyos szerepet kap a fiatal gazdák területalapú többlettámogatása. Az Agrárminisztérium tájékoztató írásából most kiderül, hogy ki jogosult erre a támogatási formára – különös tekintettel az őstermelői családi gazdaság tagjaira.

Mint köztudott, a 2023–2027 közötti évekre vonatkozó Közös Agrárpolitika uniós reformja a fiatal gazdák területalapú többlettámogatása tekintetében több szabályozási elem tekintetében érdemi változást hoz. Kiemelt változásnak tekinthető a várható támogatási mérték és a támogatható területek méretének növekedésén túl a mezőgazdasági tevékenység megkezdésének megítélése.

Az új támogatási rendszerben az alaptámogatáson felül kiemelt összegű – az első 300 hektárig öt évig várhatóan mintegy 157 €/ha – többlettámogatás igénylésére lesz lehetősége mindazon megfelelő képzettséggel, vagy legalább kétéves szakmai gyakorlattal rendelkező, az első igényléskor a 18. életévét már betöltő, de 40 évesnél fiatalabb gazdáknak, akik mezőgazdasági tevékenységüket önálló, „üzemvezetői” minőségben nem korábban, mint 2022. június 10-én kezdték meg. A nemzeti végrehajtási jogszabály kidolgozása során sikerült olyan megoldást találni, hogy az őstermelők családi gazdaságában nyilvántartott fiatal gazdák számára is elérhetővé váljon ez a támogatási konstrukció.

1. Kik lesznek jogosultak?

a) nem nyújtott még be egységes kérelmet, vagy már legkorábban 2019-ben igényelt területalapú fiatal gazda támogatást,

b) mezőgazdasági tevékenységét 2022. június 9-e után kezdte meg,

c) megfelel a korra és képzettségre vonatkozó kritériumoknak,

d) alaptámogatásra is nyújt be kérelmet.

2. Hogyan határozzák meg a mezőgazdasági tevékenység megkezdésének időpontját?

A mezőgazdasági tevékenység megkezdésének időpontja az alábbiak közül a korábbi:

  1. Aki már korábban is igényelt fiatal gazda támogatást, annak a 2019-2022 közötti évek is beszámítanak az öt évbe.
  2. Azon fiatal gazdák, akik 2022-ben igényeltek először ilyen támogatást, de még nem töltik be a 18. életévüket, a képzettségi feltétel teljesítése esetén szintén jogosultak. Az elfogadható képzettségekről lista készül, a két év gyakorlat mezőgazdasági munkaviszonnyal, illetve ŐCSG tagsággal szerezhető meg.

Ha a Magyar Államkincstár nem tudja megállapítani, akkor a nyilatkozat dönt.

A) a fiatal mezőgazdasági termelő nyilatkozata szerinti időpont;

B) a Magyar Államkincstár által adminisztratív nyilvántartások alapján megállapított időpont.

3. A Magyar Államkincstár mi alapján állapítja meg a tevékenység megkezdését?

Az első mezőgazdasági támogatási kérelem, vagy pályázat benyújtásának időpontja, vagy az alábbi időpontok közül a korábbi:

  1. Önálló őstermelő Az önálló őstermelői tevékenység nyilvántartásba vételének dátuma, feltéve, hogy az őstermelő mezőgazdasági tevékenységet végez.

b) Egyéni vállalkozó Az az időpont, amikor fő-, vagy melléktevékenységként a mezőgazdasági tevékenység bejegyzésre került.

c) Jogi személy Az alapító okirat kiállításának időpontja, amely időponttól a tényleges és hosszú távú ellenőrzést a jogi személyben a fiatal mezőgazdasági termelő látja el, és a jogi személy tevékenységei között fő-, vagy melléktevékenységként mezőgazdasági tevékenységet jegyeztek be.

d) Őstermelők családi gazdaságának (ŐCSG) képviselője Az ŐCSG képviselőjévé válás időpontja, feltéve, hogy az ŐCSG mezőgazdasági tevékenységet végez.

e) Őstermelők családi gazdaságának tagja Az az időpont a tevékenység megkezdésének időpontja, amikor az ŐCSG-ben a cselekvőképes őstermelő személyes közreműködésként, önálló gazdasági döntése alapján az ŐCSG tagjainak közreműködésével olyan mezőgazdasági tevékenység végzését kezdte meg, amelynek részben vagy egészben kockázatait viseli, hasznát élvezi („üzemvezetővé válik”). Azt, hogy a fiatal mezőgazdasági termelő az ŐCSG tagjaként már 2022. június 10-e előtt „üzemvezetővé vált-e” vagy sem, a Magyar Államkincstár egy 20 pontos pontozásos rendszer alapján állapítja meg.

A pontozás alapjául az ŐCSG-t létrehozó szerződés és a fiatal mezőgazdasági termelő nyilatkozatai szolgálnak. Az ŐCSG-t létrehozó szerződés esetében kizárólag a 2022. június 9. napján (a kérelem benyújtását megelőző évben az egységes kérelem benyújtására nyitva álló határidő utolsó napja), vagy ennél korábban hatályos szerződésben foglaltak szolgálnak a kincstári értékelés alapjául, az ezen időpont bekövetkezte után bekövetkezett változások nem. Amennyiben a fiatal mezőgazdasági termelő legfeljebb tíz pontot ér el a pontozáson, akkor az ŐCSG tagjaként még nem kezdte meg a mezőgazdasági tevékenységét, így jogosult lehet az induló fiatal gazda támogatásra.

Amennyiben pontjainak száma meghaladja a 10-et, akkor már korábban megkezdte önálló mezőgazdasági tevékenységét, így nem minősül induló fiatal gazdának, és támogatásra sem lesz jogosult.

Részletek ITT: KATT!

(Forrás: Agrárminisztérium)

(Fotó: hannahlmyers/Pixabay)

Címkék: fiatal gazdák, kap, mezőgazdaság, európai unió, többlettámogatás, agrárminisztérium, tájékoztatás, őcsg
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Becőritkító kártevők repcében – Védekezés a fénybogarak, ...

A repce a kártevők közismerten kedvelt célpontja, ezért termesztését a rovarkártétellel szembeni védekezések sora ...