TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 70.966,83 Ft (tonna)
Napraforgómag: 151.196,52 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.635,98 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 61.341,59 Ft (tonna)
Repcemag: 165.397,45 Ft (tonna)
Full-fat szója: 222.208,59 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 613 Ft
Benzin ára: 598 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,85000
USD: 369,26000
CHF: 415,37000
GBP: 468,22000
Hirdetés
A „nincs” kerül a legtöbbe – A takarmányt elő kell teremteni, a rezsit fizetni, de béremelésre már nem jut a gazdaságban

A „nincs” kerül a legtöbbe – A takarmányt elő kell teremteni, a rezsit fizetni, de béremelésre már nem jut a gazdaságban

Agrárgazdaság - 2022.10.23

Az aszályos időjárás miatt búzából, árpából a korábbi években betakarított mennyiségnek csak a fele termett a hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft. területein. Bodnár Lajos, a cég ügyvezetője elmondta, a rozst évek óta silóba takarítják be, az szintén feleannyi lett, mint korábban, a kukorica pedig még ennél is siralmasabb képet mutat: a silózógép szemroppantójának nem kellett dolgoznia betakarítás közben, ugyanis a növényeken nem volt cső és szem.

bodnar

Bodnár Lajos

 

„Mások egyszerűen leszárzúzózták a területeiket, mert a csenevész növényekből még silót sem volt érdemes készíteni – hallottuk a szakembertől. – Mi már másfél hónappal ezelőtt elkezdtünk vásárolni bálázott szénát, szalmát, mert ezek fontos tömegtakarmányok. Manapság ez sem egyszerű dolog, mert az aszályban a fű sem nőtt, de megragadunk minden lehetőséget ahhoz, hogy az állataink számára biztosítsuk a szükséges táplálékot, ugyanis azt valljuk, hogy a legdrágább az, ami nincs. Vállalkozások alakultak arra, hogy a Dunántúlról, az osztrák határ mellől ide, az Alföldre szállítsák a szénát, a szalmát, s most már úgy látjuk, lesz elegendő takarmányunk. Ehhez persze pénz, bevétel kellett, ami azonban nem volt, a helyzetet úgy hidaltuk át, hogy faktoráltuk a támogatásokat. Így időt nyertünk, s aki most időt nyer, az életet nyer. Ez volt az egyik probléma, amit kezelni tudtunk.

A másik: a takarmányozáshoz rengeteg szemes kukoricára van szükségünk, de ahogy mondtam, gyenge lett a termés, amit még 80-90 ezer mázsa szemes kukoricával kellene kiegészíteni, aminek a beszerzésére a mi vidékünkön esély sincs. Ezt úgy oldottuk meg, hogy partneri kapcsolatot építettünk ki olyan céggel, amelyik hozzáfér az ukrán kukoricához, és a számunkra fenntartott mennyiségért a felhasználás függvényében hónapról hónapra fizetünk neki a bevételeinkből. Más alternatívát nem látok, mert most nem tehetjük meg, hogy egyben kifizessünk egymilliárd forintot, hitelt pedig a borzasztóan magas kamatok miatt nem vehetünk fel. De lépnünk mindenképp muszáj, mert a takarmánykészlet, amit tavaly betároltunk, október–novemberre elfogy.”

Faktoráltuk a támogatásokat, valamint partneri kapcsolatot építettünk ki olyan céggel, amelyik hozzáfér az ukrán kukoricához, és a felhasználás függvényében hónapról hónapra fizetünk neki a bevételeinkből.

Korábbi beruházások segítik a túlélést

Bodnár Lajos jelezte: a begyűrűző válsággal, az előttünk álló hónapok rezsi- és áremelkedésével szemben más módokon is igyekeznek felvenni a harcot. Hamarosan beérnek korábbi beruházásaik gyümölcsei, amelyek remélhetőleg segítenek a túlélésben.

bodnar2

Biogázüzemet is építettek, az ott termelt áramot 12. éve értékesítik

„Biogázüzemet építettünk, az ott termelt áramot 12. éve értékesítjük. Igaz, mi kiléptünk a barna prémium programból, de így is segítséget jelent, hogy a termelt és visszatáplált áram ellenértékét piaci áron kapjuk – fogalmazott az ügyvezető. – Ezenkívül nagyon sok melléktermékünk keletkezik, s ha ezeket megfelelő módon tudjuk hasznosítani, akkor sok pénzt spórolhatunk. Mire gondolok? Az öntözést például több helyen úgynevezett barna lével oldottuk meg, ami a biogázüzemben melléktermékként keletkezett, de még mindig rengeteg tápanyagot, mikroelemet tartalmaz. Felújítottuk a sertéstelepeket, a batériákat biogázzal, maradék hővel fűtjük. Vásároltunk három carborobotot, melyekkel a batériában a kismalacoknak tudunk még pluszban fűteni, ha szükséges. Ezek a carborobotok igen széles tartományban képesek elégetni a más kazánokban tiltott, rossz minőségűnek tartott anyagokat is. Három centiméter átmérőjű briketteket gyártunk, s ezekkel »etetjük« a berendezéseket. Sikeres pályázatoknak köszönhetően cégszinten már 400 kilowattóra teljesítményű napelemet szereltünk fel, ami idén tovább bővül egy 25 kWh-s blokkal. A rendszer működésével havi szinten eddig 4 millió forintot sikerült megtakarítanunk. Sajnos azonban a mi szintünkön már nagyon sokat kell fizetnünk a villamosszolgáltatónak, és várhatóan ez az összeg tovább nő. Az E.ON úgy tájékoztatott, hogy egy hónap alatt gyakorlatilag megduplázódott az áram világpiaci ára, 200 helyett 400 forintba kerül egy kilowattórányi, a gázzal pedig az a helyzet, hogy miközben egy évvel ezelőtt hetven-egynéhány forintért vettük köbméterét, azért a következő hónapban már 950 forintot fizetünk, a szezonban pedig elképzelhető, hogy 1500-1600 forint is lesz.

carborobot

A carborobotok igen széles tartományban képesek elégetni a más kazánokban tiltott, rossz minőségűnek tartott anyagokat is

Csak elméletben létezik az ársapka

Bodnár Lajos hozzátette: jól hangzó kampányszöveg, hogy a mezőgazdasági termelők is tankolhatják az olcsóbb, ársapkás üzemanyagot a kutakon, csak épp ez a gyakorlatban kivitelezhetetlen. Mint mondta, ők nem kockáztathatnak, hogy vagy hozzájutnak az olcsóbb árkategóriás gázolajhoz, vagy nem, ahol pedig 20 literes korlátot vezettek be, ott nem is volt értelme tankolniuk, mert szinte már mire kiért a földre a gép, mehetett volna vissza a töltőállomásra, ezt a luxust pedig nem engedhették meg maguknak. Ezért az üzemanyagot a tartálykocsival szállították a telephelyre és ott tankolták traktoraikat – de már piaci áron számlázva, mert az ársapka csak a kutakon volt érvényes.

„Év végére itt nagy baj lesz, és nemcsak a mezőgazdaságban, hanem az élelmiszeriparban, illetve a nemzetgazdaság minden szegmensében, az egyén szintjén is – szögezte le Bodnár Lajos. – Mindennek az ára az egekbe szökik, az infláció 20 százalék körül jár, még ha ebből kevesebbet is vallanak be, az emberek nem bírják kifizetni a rezsijüket, de lehet, hogy még élelmiszerre sem telik majd. Én – és nemcsak én, hanem egyik foglalkoztató sem – pedig nem tudok béremelést adni, mert a nincsből nem lehet. Nem tudom, a kormány hogyan készül erre a helyzetre, milyen módon akarja kezelni, de nem lesz könnyű dolga, az már biztos.”

Címkék: búza, kukorica, biogáz, gabona, árpa, aszály, hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft., biogázüzem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A lombtrágyázás alapjai

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott ...