TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Hölgyválasz az agráriumban

Hölgyválasz az agráriumban

Agrárgazdaság - 2020.01.05

A nemek közötti egyenlőség jelentős gazdasági haszonnal járna A Corteva Agriscience-nél kiemelten kezelik a nemek közötti egyenlőséget. Ennek tudatában nem meglepő, hogy a nemzetközi agrárvállalat a mezőgazdaságban dolgozó nők előtt álló kihívások társadalmi, kulturális és gazdasági vonatkozásairól tartott konferenciát november közepén Budapesten.

Egy FAO-jelentés szerint az agrárium hatékonysága 30 százalékkal is növekedhetne, ha a nőknek a férfiakkal azonos esélyeik lennének. Az ágazatban dolgozó nők aránya nemcsak itthon, hanem az egész világon növekedésnek indult. A szakemberek szerint ennek egyik oka, hogy a gazdálkodás, az állattartás vagy a növénytermesztés, ma már nem feltétlenül egyenlő a nehéz fizikai munkával, így a nők elhelyezkedési esélyei is jobbak. Érdekes jelenség, hogy míg a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma évről évre csökken, az arányokban változás állt be: a férfiak és a nők aránya kissé eltolódott a nők felé az elmúlt időszakban. 
A folyamatban valószínűleg az is szerepet játszik, hogy fontossá a vidékfejlesztés is, az ehhez kapcsolódó feladatok pedig egyre vonzóbbak a női munkavállalók számára is.

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, akik jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához. 
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO becslése szerint az ágazat akár 20-30 százalékkal is termelékenyebb lehetne, ha a mezőgazdaságban dolgozó nők a férfiakhoz hasonló esélyekkel rendelkeznének például az erőforrásokhoz való hozzáférés terén.
A Corteva Agriscience cégcsoport ma­­­gyarországi ügyvezetője, Borsos László a konferencia megnyitóbeszédében azt hangsúlyozta, a Cortevánál arra törekednek, hogy a nemek közötti egyenlőség a vállalati kultúra részévé váljon. „Jelenleg magyarországi vállalatainknál a teljes munkaidős alkalmazottakat tekintve a nők aránya 33 százalék, és azt tervezzük, hogy tovább javítjuk az egyensúlyt” – mondta el az ügyvezető.


Felmérés készült 
a nők helyzetéről

A Corteva Agriscience komolyan elkötelezett az ügy mellett, jól mutatja ezt az 
a kutatás is, amelyet a cégcsoport megrendelésére 2018-ban készítettek el Global Women In Agriculture címmel. A nők agráriumban betöltött szerepéről készült, 17 országot átfogó felmérés nemcsak az európai, hanem az ázsiai és amerikai viszonyokról is képet ad. A felmérést Elena Polyakova, a Corteva Agriscience kormányzati és iparági kapcsolatokért felelős vezetője ismertette.

Az anyag érdekessége, hogy a mezőgazdaságban dolgozó nők függetlenül attól, hogy fejlődő vagy fejlett országban dolgoznak-e, úgy vélték, hogy a nemek közötti megkülönböztetés továbbra is létezik, és hogy ez akadályozza őket ké­­­pességeik kibontakoztatásában. A nők túlnyomó része büszke arra, hogy a me­­­zőgazdaságból él, de úgy tapasztalják, hogy a nemek megkülönböztetése széles körben elterjedt.

A megkérdezetteknek csak a fele mondta azt, hogy nő létére ugyanolyan sikeres, mint férfi társai, 42 százalékuk válaszolta, hogy ugyanolyan lehetőségekkel rendelkezik, mint a férfiak, és mindössze a megkérdezettek 38 százaléka mondta, hogy részt vehet a gazdaságukat érintő pénzügyi döntésekben. Közel 40 százalék alacsonyabb jövedelemről számolt be a férfi gazdálkodókhoz képest, továbbá kevesebb finanszírozási forráshoz jutottak hozzá. A nők többsége előrelépésről számolt be a nemek egyenlősége terén, de a válaszadók 72 százaléka azt mondta, hogy a teljes egyenlőség eléréséhez egy-három évtizedre van szükség. A korlá­tok leküzdésében sokat segíthetne, ha a nőknek is jobb hozzáférésük lenne a me­­­­­­­zőgazdasági technológiákhoz és a földek kezeléséhez, az oktatáshoz, illetve ha jobban tudatosítanák a társadalomban a nők mezőgazdaságban elért sikereit és fontosságát.

A konferencián előadást tartott Emily Scott, az USDA mezőgazdasági attaséja is. Szerinte a fiatal korban megkezdett oktatás sokat javíthat a szemléleten. A szakember szerint a szemléletváltást célzó képzések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy 
a nők által működtetett gazdaságok aránya jelentősen, 5,2 százalékról 13,7 százalékra nőtt 1978 és 2012 között az Egyesült Államokban. Beszámolt arról is, hogy 2017-ben nők üzemeltették az összes gazdaság 29 százalékát.

A magyar helyzet

A mezőgazdaság hosszú ideig jellegénél fogva férfias foglalkozás volt, amelyben 
a nők aránya most körülbelül 25 százalékos, míg a nemzetgazdasági területen ez az arány már 45 százalékos, az élelmiszer-gazdaságban pedig 40 százalék – erről már Juhász Anikó beszélt. Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára felhívta a figyelmet arra is, hogy a mezőgazdaságban a nők esetében nagyon kedvezőtlen a korstruktúra. En­­­­­nek két következménye lehet: vagy ge­­nerációváltás lesz, vagy elfogynak a nők az agráriumban.

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: mezőgazdaság, agrárium, Corteva Agriscience™
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

JDLink™ modulok a John Deere-on túl

A JDLink™ már több mint 10 éve biztosítja a John Deere gépek adatainak elérhetőségét. Az első MTG ...