TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Új, környezetkímélő folyékony 
műtrágyacsalád a Geosan Kft. kínálatában

Új, környezetkímélő folyékony 
műtrágyacsalád a Geosan Kft. kínálatában

Agrárgazdaság - 2018.03.10

Nem újdonság, hogy a mezőgazdaság területén is növelni kell a termelés hatékonyságát, az egységnyi területre eső hozamokat. Azonban ennek érvényesítése mellett figyelembe kell venni a fenntarthatóság szempontjait, ezen belül különösen a talaj biológiai egyensúlyának fontosságát.

Ennek egyik eszköze, hogy a termesztett növényeink tápanyagellátásához alkalmazott termésnövelő anyagok hatékonyságát fokozzuk. Egyrészt javítani kell a műtrágya-hatóanyagok feltáródását és a hozzáférhetőség ütemezett időzítését, másrészt csökkenteni kell a különböző hatóanyag-veszteségeket.
Másik oldalról a Geosan Kft. vallja, hogy a növénytermesztés tudatos technológiai elemévé kell tennünk a talaj biológiai egyensúlyának helyreállítását és annak folyamatos fenntartását.

E két elv együttes érvényesítését szolgálják egyrészt a Geosan Kft. saját fejlesztésű élő sejtes mikrobiológiai készítményei, míg a másik tényező szerinti szempontoknak való jobb megfelelés érdekében olyan, hatékony növénytáplálást biztosító készítményeket fejlesztettünk ki, amelyek a talajt nem vagy csak kisebb mértékben veszik igénybe.

GEOLOMB FEJ- és LOMBTRÁGYÁK

A GEOLOMB termékcsaládot gyors és nyújtott hatású nitrogén-tápelemformát tartalmazó folyékony műtrágyák alkotják. A termékcsalád stratégiai terméke a magas nitrogéntartalmú GeoLomb General N26, amely kiegészül adott növénykultúrák mezo- és mikroelemigénye szerinti, növényspecifikus összetételű tagokkal. Termékcsaládunk minden tagja besorolható az EK műtrágya-kategóriába:

GeoLomb General N26                                    GeoLomb Kalászos N25 + Cu
GeoLomb Kalászos NP 15-5 + Cu                     GeoLomb Kalászos N20 + Mg, S, Cu
GeoLomb Repce 19N + B,Mo                           GeoLomb Kukorica N24 + Zn
GeoLomb Napraforgó N17 + Mg, S + B, Mo      GeoLomb Gyümölcs N20 + Fe, B, Mo
GeoLomb Szőlő N20 + Mg, S + Fe, B, Mo, Cu

A termékek speciális nitrogén- és mezo-, mikrotápelem-forrást jelentenek, amelyekkel fej- és lombtrágyaként hatékony visszapótlást tudunk biztosítani levélen és talajon keresztül is, szántóföldi, zöldség-, gyümölcs- és gyepkultúrákban. Készítményeink a nitrogént gyorsan felvehető karbamid és nyújtott hatású, fokozatos feltáródású mono-, di- és trimetilén-karbamid, metilol-karbamid, metilén-karbamid-triazon vegyületek elegyeként tartalmazzák csapadékmentes vizes oldat formá-jában.

Szilárd műtrágyák fejtrágya-kiegészítőjeként az őszi szántóföldi kultúráknál kora tavasszal elsődleges szerepe van a nyújtott feltáródású folyékony N-műtrágyának a növényvédelmi kezelésekkel egy menetben kijuttatva. Termékeinkkel lombtrágyaként a vegetatív növekedés és 
a termésképzés fázisában is biztosítható a nitrogén és a növényspecifikus mezo-, mikroelem-kiegészítés. A lombtrágyázás serkentően hat a gyökérnövekedésre, ezáltal fokozódik a talajból történő tápanyagfelvétel is.

A GeoLomb készítmények kijuttatását követően a karbamid nitrogénforma gyorsan felszívódik, illetve átalakul, a speciális kémiai szerkezetű metilén-karbamidok pedig több héten keresztül fokozatos nitrogénforrást nyújtanak.

A GeoLomb készítmények hatásvizsgálatát tenyészedény-kísérletben az MTA ATK Mezőgazdasági Intézete Martonvásáron végezte el búza jelzőnövényen. A vizsgálatok szerint a kezelést követően a nitrogéntápláltságot mutató levélklorofill-érték három hét elteltével is a növény fotoszintetikus aktivitásának növekedését jelzi.

2017-ben a ország több területén történtek őszi búza, repce, kukorica szántóföldi kísérletek, amelyek pozitív eredménnyel zárultak. 
A balatonfőkajári MAG-RO Kft. szántóin GeoLomb General N26 
(10 l/ha) és GeoLomb Kalászos N20 + Mg, S, Cu (8 liter/ha) szárnövekedés–zászlós levél megjelenése ffenológiai fázisban végeztek egyszeri kezelést készítményeinkkel. A hozamnövekedés 14 és 7%-os volt, és 
a minőségi paraméterekben is kedvező hatás mutatkozott.

A kijuttatást követően figyelemmel kísértük a búza állománybeli és gyökérzeti fejlettségi állapotát. Jól érzékelhető volt a különbség a GeoLombbal kezelt növények javára mind a szár és levélzet, valamint a kialakuló kalászok színében, juvenelitásában, mind az erősebb gyökérzetben.

Őszi búza lombtrágya kísérlet

Őszi búza lombtrágya kísérlet

Bővebb információ termékeinkről a termékismertető kiadványunkban, illetve weboldalunkon (www.geosan.hu) található.

Címkék: műtrágya, folyékony 
műtrágya, Geosan Kft., GeoLomb, fejtrágya
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.