A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Nincs mire várni a földértékesítés megkezdésével

Agrárgazdaság - 2015.10.14

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára szerint nem alaptörvény-ellenes az állami tulajdonban lévő szántóföldek egy részének értékesítése, ezért nincs mire várni az értékesítés megkezdésével.

Nincs mire várni a földértékesítés megkezdésével


A Nemzeti Földalapba tartozó, 3 hektár alatti földterületek meghirdetésével kedden megkezdődött az állami földek egy részének eladása a gazdáknak a Földet a Gazdáknak Program folytatásaként. Az ellenzéki parlamenti pártok - a Jobbik, az MSZP és az LMP - az állami földek tervezett eladása miatt az Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Bitay Márton Örs kedden az M1 aktuális csatornának nyilatkozva azt mondta: azt próbálják támadni, hogy a magyar termőföld a magyar gazdák kezébe kerüljön. Az alkotmánybírósági beadványt az államtitkár még nem látta. Megjegyezte: a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosítását egy kétharmados törvény szabályozza, amelyet annak idején a Jobbik és az LMP is megszavazott, a már több éve hatályban lévő jogszabály ellen nem volt semmilyen alkotmányossági panasz.
"Ettől a törvénytől pedig egy jottányit sem térünk el, így kíváncsian várnám, hogy milyen aggály merülhet fel egyáltalán ezzel a programmal kapcsolatban" - mondta. Hozzátette, nem lát semmilyen alkotmányos aggályt annak kapcsán, hogy az állam értékesíti szántóföld-területeinek egy részét. Ez nem alaptörvény-ellenes, tehát nincs mire várni az értékesítéssel - válaszolta arra a kérdésre, befolyásolja-e az értékesítést az alkotmánybírósági beadvány.

Forrás: MTI

Címkék: