A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Előretekintő gazdák

Előretekintő gazdák

Agrárgazdaság - 2015.08.14

A szélsőséges időjárás okozta nehézségek mellett a jogszabályi környezet jelentős változásával is szembe kellett nézniük a gazdáknak az elmúlt időszakban. Mindez rendkívüli rugalmasságot, alkalmazkodóképességet és folyamatos fejlesztéseket követel meg az agrárszereplőktől annak érdekében, hogy jövedelmezőségüket, versenyképességüket fenn tudják tartani.

Előretekintő gazdák


Markos Tibor

szakértő

„A nehéz körülmények mellett több szempontból mégis szerencsésnek mondható az ágazat. Egyrészt továbbra is rendkívül nagy potenciál rejlik a mezőgazdaságban, másrészt a tapasztalatunk és 
az ügyfeleink körében végzett kutatás is azt igazolja, hogy a gazdálkodók jóval tudatosabbak, előretekintően terveznek, ezáltal könnyebben veszik az akadályokat: sokkal válságállóbbak, mint a többi szektor szereplői. Nem véletlen, hogy a finanszírozók körében óriási verseny folyik az mezőgazdasági vállalkozásokért ”- emeli ki Markos Tibor, a CIB Lízing kiemelt partner eszköz üzletág szakértője.
Minőség
Mára a jó minőségű termék és szolgáltatás a hazai és az exportpiacon való helytállás alapja lett. A minőséghez pedig elengedhetetlen a fejlesztés, a korszerűsítés, a beruházások megvalósítása, amit az agrárszektor szereplői is pontosan látnak. Ezt erősítik meg a lízingpiaci statisztikák is, melyek szerint a tavalyi év rekordot hozott 
a mezőgazdasági gépek piacán.
A géplízing piac 60%-kal, 72 milliárd forintra bővült, amelyből 
47 milliárd forintot a Növekedési Hitelprogram keretében helyeztek ki a finanszírozók. Az idei évi első negyedéves lízingpiaci adatai, valamint a CIB Bank és a GfK közös kutatása is alátámasztják, hogy a beruházási kedv idén sem tört meg, miközben a fejlesztéseknek újabb lendületet adhat a Magyar Nemzeti Bank hitelprogramjának kibővítése és az új európai uniós pályázati ciklus keretében elérhető támogatások.
„Az agrárszereplők különböző szempontok szerint mérlegelnek, hogy áldoznak-e és milyen ütemezéssel a különböző korszerűsítésekre, beruházásokra.
A fókuszpont alapvetően a versenyképesség és a megtérülés. A CIB ebben azt a szerepet vállalja magára, hogy biztosítsa a megfelelő finanszírozási hátteret. Célunk, hogy partnereink igényeihez, teherbíró képességéhez igazodó, személyre szabott működő megoldásokkal teremtsünk hozzáadott értéket a piacon” –teszi hozzá Markos Tibor.
Gyorsaság, kötöttség nélkül – lízing
A finanszírozási igényeket tekintve látható, hogy elsődlegesen a szezonalitást áthidaló, éven belüli forgóeszközhitelt keresik a cégek, emellett egyre élénkebb a kereslet az uniós támogatásokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek, valamint a különböző lízing- konstrukciók után.
„Több évtizedes tapasztalattal a hátunk mögött, stabil szereplőként támogatjuk mind az új, mind a használt gépek finanszírozását. Széles körű termékpalettánknak köszönhetően – lízing, kamattámogatott lízing, valamint támogatott gép esetén kölcsön konstrukcióinkkal igazodunk az ügyfelek igényeihez.
Az MNB Növekedési Hitelprogram keretében elérhető refinanszírozott lízing- és kölcsön konstrukciók rendkívül keresettek a CIB-nél is, hiszen a programban maximum évi 2,5%-os ügyleti kamat mellett jutnak forráshoz a cégek. Mindemellett az uniós pályázatok időszakában vagyunk, így a következő időszakban az NHP mellett az uniós támogatások előfinanszírozása kerülhet fókuszba.” – összegzi Markos Tibor.
„A megjelenés támogatója a hazai vállalatok szakértő partnere, 
a CIB Lízing.”


A lízing legfőbb előnye, az elérhető adómegtakarítás és az alacsony önerőszükséglet mellett, hogy nem köti le a vállalkozás pénzügyi erőforrásait, nem igényel pluszbiztosítékokat, gyorsabb átfutási idővel igényelhető és kevesebb adminisztrációs terhet ró a vállalkozásra. A pénzügyi lízing és kölcsön mint finanszírozási forma az agrárvállalatok számára így egyszerűbb és összességében előnyösebb finanszírozásra adhat lehetőséget.
A szakember meglátása szerint a hatékonyság-központú gondolkodás mellett az optimista jövőkép és a stabil finanszírozó partner megléte a jövőbeni sikeres működés záloga.


Markos Tibor

szakértő


Címkék:

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...