TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Méregdrága a kakaó és a cukor, luxuscikké válhat a csokoládé

Méregdrága a kakaó és a cukor, luxuscikké válhat a csokoládé

Agrárgazdaság - 2023.06.14

Hétéves csúcsra ugrott a kakaó ára, ráadásul a cukor is példátlanul megdrágult, ezért szinte biztosra vehető, hogy a mindenki által kedvelt csokoládé ára is az egekbe szökken a közeljövőben.

A csokoládé ára már tavaly is 14 százalékkal emelkedett a NielsenIQ piackutató elemzése szerint, de a trend 2023-ban sem fordul meg. Miért is tenné? Az alapanyagok közül a kakaó ára 7 éves csúcson van, míg a cukor 11 esztendeje nem volt olyan drága, mint idén áprilisban.

Szakértők szerint a kakaó vésztartalékai szokatlanul alacsony szintre csökkennek hamarosan, ami további áremelkedést generál majd ennél a terméknél. Jelenleg tonnánként 3160 dollárba kerül, amire 2016 májusa óta nem volt példa – derül ki az Index cikkéből is.

További nehézséget okoz, hogy a globális klímaváltozás szintén a csokoládé ellen dolgozik: az El Niño időjárási jelenség miatt az előrejelzések szerint az átlagosnál kevesebb csapadék hullhat Nyugat-Afrikában, ahol nagyon sok kakaót termesztenek. Elefántcsontpart és Ghána adja a világ kakaótermelésének több mint 60 százalékát.

A következő, októbertől szeptemberig tartó szezonban szinte biztosan hiány sújthatja a kakaópiacot, és a kakaó határidős jegyzései akár tonnánként 3600 dollárra is nőhetnek. Ez egyértelműen előre jelzi a csokoládékészítők magasabb termelési költségeit is, amit – mi mást tehetnének – a fogyasztókra fognak áthárítani.

Európát különösen sújtani fogja mindez, hiszen a régió a világ legnagyobb kakaóimportőre. Ne csodálkozzunk tehát, ha a magyarok kedvenc csokoládéi is megdrágulnak a közeli jövőben, ami már csak azért is elkerülhetetlennek látszik, mivel idehaza az energiaárak és az infláció is elszabadult, ami szintén az áremelkedés irányába mutat.

(Fotó: jacqueline macou/Pixabay)

Címkék: kakaó, cukor, csokoládé, drágulás, klímaváltozás, magyarország, energia, infláció, előrejelzés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kihívásaink a vetéstől a betakarításig – Következetes ...

A vetés, az ültetés sikerét alapjaiban határozza meg a talajról való folyamatos gondoskodás. Különösen manapság, a ...