TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
George Clooney magyarázkodhatott, gyermekmunkásokat találtak egy kávéültetvényen

George Clooney magyarázkodhatott, gyermekmunkásokat találtak egy kávéültetvényen

Agrárgazdaság - 2023.05.29

Hiába ügyel a Nestlé a tisztességes gazdálkodásra, a kávéfarmjain rendszeresen előfordulnak különféle szabálytalanságok. Nemrég George Clooney-nak gyermekmunka miatt kellett magyarázkodnia.

George Clooney hollywoodi sztárszínész nem is áll olyan messze a mezőgazdaságtól, mint azt a legtöbben gondolnák. A 62 évesen is sármos szívtipróról éppen idén márciusban érkezett a hír, hogy beszállt egy dél-franciaországi biogazdaság létesítésébe, amely a tervek szerint friss, helyi zöldségekkel és gyümölcsökkel látja majd el a környékbeli iskolásokat.

Ha úgy vesszük, a színésznek a kávétermesztéshez is van némi köze, hiszen a Nespresso reklámarcaként is rengetegszer láthattuk őt. Nem feltétlenül tett ezzel azonban jó lóra, mert a svájci Nestléhez tartozó brand hírnevére némi srác fröccsent a közelmúltban, amire nyilván a márkanagykövet Clooney-nak is reagálnia kellett.

Guatemalában ugyanis filmre vették, amint a cég kávéfarmján gyerekek is dolgoznak. A színész erre azzal reagált, hogy „meglepett és szomorú” a leleplezés kapcsán, ám erről a tényről természetesen nem tudhatott, amikor elvállalta a reklámarc szerepét.Az Oscar-díjas színész-rendező egyébként iskolásként maga is rendszeresen besegített a családja Kentuckyban lévő dohányfarmján, de hát az még más világ volt, ma már szigorúbban veszik a gyerekmunkát. A leleplező filmben a kiskorúak nemcsak a kávébabot szedegették, de nehéz zsákokat is cipeltek, feltehetőleg nem önszántukból.

A botrány kirobbanása után a Nestlé természetesen a helyzet gyors megoldására törekedett, első körben a guatemalai farmon tapasztalt munkakörülmények drasztikus javításával. A gyermekmunkával kapcsolatban a svájci óriásvállalatnál a zéró tolerancia elve van életben, kiskorúak a termékelőállítás láncolatának egyetlen fázisában sem foglalkoztathatók.

A helyzet egyébként nem egyszerű, hiszen a Nestlé rendszeres ellenőrzései ellenére már többször is találkoztak gyermekmunkásokkal, például Costa Rica, Etiópia, Uganda és más fejlődő országok kávéültetvényein. Fél évtized alatt nagyjából 15 ilyen eset fordult elő, és az áldatlan állapotokat azok felfedezése után sikerült is hatékonyan felszámolni.

Címkék: george clooney, színész, reklám, nestlé, kávétermesztés, gyerekmunka
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

DR GREEN lombtrágyák a kukoricának!

A kora tavaszi „meleghullám” felborította a természet és a növények bioritmusát. A kukorica vetése ...