TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Fantasztikus: Ferenc pápa megnyitotta a birtokát a nép előtt, egészen szívmelengető céllal

Fantasztikus: Ferenc pápa megnyitotta a birtokát a nép előtt, egészen szívmelengető céllal

Hírek - 2023.04.29

A napokban Magyarországon tartózkodó Ferenc pápa személyét nem nehéz a mezőgazdasággal összekapcsolni. Kevésbé ismert, de a 86 éves katolikus egyházfőnek saját birtoka is van.

Az olasz-argentin származású Ferenc pápát olyan embernek ismeri a világ, mint aki puritán életmódot folytat, könnyen szót ért a hívekkel, és szívén viseli az emberiség, valamint a Föld sorsát is. Ez akár lehetne üres lózung is, de a szentatya valóban rendszeresen jó példával jár elöl ezekben a fontos témákban.

Kevésbé ismert, hogy még a mezőgazdasághoz is szorosan kötődik, ugyanis a Rómához közeli Castel Gandolfóban lévő pápai nyaralóhoz komoly birtok is tartozik, ahol a csirkéket például az apácák által készített, maradék áldoztató ostyákkal etetik. Ferenc reggelijét általában a farmról származó friss nyersanyagokból (tojás, olívaolaj, sajt) készítik, a pápa valószínűleg ezért is viseli szívén a környezettudatosabban termelő kisgazdaságok sorsát.Tudjuk, hogy az egyházfő imádja a zöldségeket, a brokkoli és a karfiol a személyes kedvence, és talán ennek az étrendnek is köszönheti, hogy éltes korában is viszonylag jó egészségi állapotnak örvend.

2014-ben Castel Gandolfót a nagyközönség előtt is megnyitották, így immár a közemberek is vásárolhatnak az ott előállított termékekből. Nem túl kis birtokról van szó, 55 hektárról, amelyen már elég komoly volumenben lehet gazdálkodni: jelenleg a felét, mintegy 25 hektárt használnak erre a célra.

Ferencre jellemző, hogy ő maga nem különösebben szeret pihengetni a kertekkel, történelmi romokkal, úszómedencével díszített birtokon, szívesebben használja inkább hasznosabb célokra, például mezőgazdasági termelésre. A tehéntejből készült, toszkán házi élelmiszernek számító caciotta sajt például a birtok egyik specialitásának tekinthető.(Fotó: Günther Simmermacher/Pixabay)

Címkék: ferenc pápa, szentatya, magyarország, látogatás, birtok, zöldség, olívaolaj, kistermelő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

15 szúnyogriasztó növény a csípésmentes nyári estékhez

A nyári esték szépségét gyakran árnyékolja be a szúnyogok zümmögése és csípése, amely nemcsak bosszantó, de az ...