TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Néhány tulipánért pénzt, paripát fegyvert, bármit megadtak volna

Néhány tulipánért pénzt, paripát fegyvert, bármit megadtak volna

Hírek - 2023.04.25

Nagyjából ezer évvel ezelőtt már ismerték a kerti tulipánt, de Európába csak a tizenhatodik században vált népszerű díszítő növénnyé, néhány évszázaddal később nekünk magyaroknak pedig kedvelt, és őshonosnak vallott, népművészeti motívumunkká.

Bár, egy tulipán motívummal díszített magas sarkú vörös bagariacsizma még a Rómában található vatikáni múzeumban is megtekinthető, melyet Mandzsúriából hoztak a misszionáriusok. Gólya helyett, egyes északi népek a tulipán kelyhéből eredeztetik a babák születését, legalábbis meséikben, mitológiájukban. Motívuma előfordult már nemesi címereken, tartomány jelzéseken is Nyugat Európában annak idején.

Dél Olaszországban a 19. században gyomnövényként virított a búzamezőkön, de volt belőle bőven, a réteken, árokszéleken is. Idővel irtani kezdték, mert a virágjában, levelében, stb. megtalálható alkaloida, a tulipin, mérgezés mellett, a legelő állatok beleiben komoly gyulladást okozhat. A szegény ember teheneként is emlegetett kecskéknek pedig a szívét támadja meg ez a növényi összetevő. Egyes fajtáinak hagymája viszont ehető, de csakis megfőzve. A magyarok inkább ehető hagymájáért termesztették a tizenhatodik században. A hollandok a tizenhetedik században figyeltek fel színpompás virágjaira, észrevették, hogy az egy tőről származó növény képes különböző színű és alakú virágot növeszteni. Ez oly mértékben megtetszett az embereknek, hogy sokaknak szenvedélyévé vált a tulipán termesztés, versenyezni kezdtek, hogy ki tud még szebbet, még különlegesebbet, még többet kihozni ebből a virágból. Mindez magával hozta a nyerészkedni vágyó spekulánsokat is: tulipán tőzsdék születtek, előbb darab, később kiló számra adott-vett virághagymákért folyt a küzdelem. Annyira értékes volt, hogy egyesek páncélszekrényben őrizték a hagymákat, és dróthálóval védték növényeiket. Legdrágább a sötét színű tulipán volt, egy-egy fajtájáért akár tíz hold föld árát is kifizették. Sokan belebuktak, de volt, aki meggazdagodott, ebben a divatőrületben, melynek végül az uralkodó rezsim vetett véget, és hozott olyan szabályokat, amellyel kezdetét vehette a valódi tulipán termesztés. Kedvelt motívuma lett az iparművészetnek is: ládákon, kancsókon, falakon, vázákon, ruhákra hímezve is megjelent. Hogy kié is volt először, arról sok vita folyik, több európai ország vallja magáénak az Ázsiából származó növényt. Mivel díszítő motívumként más országok művészetében is megtalálhatók, így nehéz igazságot tenni, vagy pedig valahol messze a közös ősökben kell keresni a megoldás kulcsát.

Legnépszerűbb termesztő helye főleg Hollandia, valószínűleg a hosszú hűvös tavaszi éjszakák és a jó vízelvezetésű, de mégis nedves talajháztartása miatt.  Március közepétől egészen május harmadik hetéig, hatalmas virágtengerbe borulnak a holland mezők. Ebben az időszakban először a krókusz, aztán a nárcisz és jácint, végül a tulipán szezon követi egymást. A legtöbb tulipán a Flevoland tartományban található Noordoostpolderben látható, több mint hétmillió hagyma van itt elültetve. A tulipánszezon után is van látnivaló virágokban az országban, vannak virágkiállítások és virágárverések, melyek egész évben látogathatók, s természetesen sokféle tulipánhagyma is beszerezhető ezeken a helyeken.

Fotó: PixabayCímkék: tulipán
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A szójabab és a repcemag termelői ára meghaladta a tavalyit

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 72,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli ...