TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Megvan a cserje, amely a leghatékonyabban szűri meg a kipufogógázokat

Megvan a cserje, amely a leghatékonyabban szűri meg a kipufogógázokat

Hírek - 2023.04.18

Utak menti sövényeket vizsgált a Királyi Kertészeti Társaság és a Readingi Egyetem kutatócsoportja. Arra keresték a választ, hogy melyik az a faj, amely leghatékonyabban szűri ki a gépjárművekből kibocsátott légszennyező anyagokat.

A Környezet nevű újságban megjelent cikkükben számolnak be kutatásukról a városi környezetben leghasznosabb növény után, amely egy tíz éves munkafolyamat része. Arra a következtetésre jutottak, hogy a sűrű lombkoronájú és nagyobb, durvább levelekkel rendelkező növények a legalkalmasabbak erre. A legeredményesebb levegőtisztítónak végül az úgynevezett madárbirs (Cotoneaster franchetii) bizonyult.

Azt is megállapították, hogy a madárbirs húsz százalékkal hatékonyabban képes kiszűrni a szennyeződést a levegőből, a legforgalmasabb útszakaszokon, mint bármely másik bokor, amelyet vizsgáltak. A kutatók azt állítják, hogy egy egyméter hosszú ültetvény képes egy ötszáz mérföldes autóút levegőszennyeződéseit jelentősen tisztítani.

A kisebb forgalmú utcákon nem sok különbséget találtak a vizsgált növények között.

Meg kéne fontolniuk a település tervezéssel és rendezéssel foglalkozó szakembereknek a nagyobb számban való telepítésüket, főleg a forgalmas útszakaszok mellett – írja a cikk szerzője. A kutatók a városban lakóknak is ajánlják ültetésüket, főleg, ha a város forgalmas részeiben laknak, a saját egészségük érdekében, mert jóval kevesebb káros anyagot lélegeznének be.

De nemcsak a madárbirset ajánlják, sok egyéb hasznos növényt is említenek a városi környezeti problémák csökkentésére, például jó néhány cserje alkalmas az árvíz csökkentésére, míg az épületekre felkapaszkodó kúszónövények (vadszőlő, repkény) a nyári rekkenő hőségben eredményeznek alacsonyabb hőmérsékletet.Címkék: sövény, madárbirs, cserje, kipufogógáz
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Lótücsök ellen egyszerűen, hatékonyan: 6 kiváló tipp, hogyan ...

Lóbogár, lótetű, lótücsök – bár Magyarország egyes tájegységein más és más a nevük ezeknek a kártevőknek, ...