TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Magyarország kukorica-nagyhatalom, mégsem élünk az ebben rejlő lehetőséggel

Magyarország kukorica-nagyhatalom, mégsem élünk az ebben rejlő lehetőséggel

Hírek - 2022.12.22

A dunaföldvári Pannonia Bio Zrt. 20 másodpercenként egy tonna kukoricát dolgoz fel. Elsősorban bioüzemanyagot, emellett állati takarmányt, élelmiszer-alapanyagot és biogázt gyárt belőle. Habár állítólag hazánk szeretné nagyobb arányban hasznosítani a megújuló energiakészletet, az itt gyártott bioetanol nagy része mégsem Magyarországon termel profitot – írja a Telex.hu.

Mint az a cikkben olvasható: Magyarország – az Egyesült Államok és Brazília után – a harmadik a világon az egy főre jutó etanol (alkohol) előállításában. Ugyanakkor a kormány az energiaszuverenitási tervei megfogalmazása során eddig nem igazán vette fel a kapcsolatot a legnagyobb magyar céggel, pedig ebben az iparágban tényleg van egy egészen gigantikus játékosunk. Az ír hátterű, dunaföldvári Pannonia Bio Zrt. biofinomítójában 20 másodpercenként egy tonna kukoricát, 9 percenként egy kamionnyi kukoricát dolgoznak fel, ezzel összességében a gyár az amúgy a világpiacon is jelentős magyar kukoricatermés egyhatodát használja fel egymaga. A kukoricából naponta 20 vasúti tartálykocsinak megfelelő üzemanyagot állít elő, annyi bioetanolt termel, hogy minden 20 liter, Európában használt bioetanolból 1 liter dunaföldvári.

Magyarország pedig igazi kukorica-nagyhatalom, ha éppen nincs aszály, 8-9 millió tonna kukorica is megterem évente.

Mindezek tükrében különösen fájó lehet, hogy ebből a nagy előnyből nem mi profitálunk, hanem mások. A Pannonia Bio esetében ma még a forgalom 80 százalékát a bioetanol teszi ki, amit javarészt vasúton visznek el a környék osztrák, román, lengyel finomítóiba, ahol a bioetanolt a benzinhez keverik a megfelelő arányban.

Nem kérdés tehát, hogy egy biofinomító nagyon sok területen segíthetné Magyarország fosszilis (főleg orosz eredetű) importjának kiváltását, de a Pannonia Bio jelenleg szinte csak külföldre értékesít. A közlekedés az az ágazat, ami a globális károsanyag-kibocsátás negyedéért felel, és ahol még mindig nő a kibocsátás. A bioetanolosok szerint az elektromos autózás és a hidrogén akkor lesz jó irány, ha már tényleg rengeteg megújuló energia lesz az áramtermelésben - ám addig a bioetanol sokkal jelentősebb és olcsó karbonsemlegesítést tenne lehetővé. 
Forrás: Telex

Címkék: kukorica, etanol, pannonia bio
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fertőzésveszély napraforgóban és szójában

A hosszan tartó aszályos időszakok kedveznek a trópusi-szubtrópusi gombakórokozók megjelenésének és ...