TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Nem hátrálnak meg, lesz demonstráció

Nem hátrálnak meg, lesz demonstráció

Hírek - 2022.08.16

Mint arról korábban beszámoltunk, augusztus 20-ra a fővárosba, a Parlament közelébe és az ország számos pontjára traktoros gazdademonstrációt hirdettek, amit azonban eredetileg tervezett tartalmában a rendőrség nem engedélyez. A szervezők és a megmozduláshoz csatlakozó gazdák azonban nem hátrálnak meg.

A történtekről a demonstráció szervezője, dr. Szabó Bálint, a Magyar Kacsa és Lúd Szövetség elnöke ma délután élő sajtótájékoztatón számolt be a Faceebook-on. Mint azt elmondta: azt szeretnék, ha az augusztus 20-ra bejelentett országos gazdatüntetést senki nem akarná megakadályozni, e helyett a hatóságok a tüntetésen résztvevők testi épségére vigyáznának.

Felidézte: egy hónappal ezelőtt jelentették be a demonstráció szándékát a BRFK-n, ahol a minap kézbe vehette az ügyben hozott határozatot, amely tartalmában megtiltotta a demonstrációt, amire 1800 gazda regisztrált. Velük abban állapodtak meg, hogy augusztus 20-án elindulnak a főváros irányába az ország minden pontjáról az autópályákon, gyorsforgalmi utakon és főutakon. Közel 1000 gyülekezési pontot határoztak meg, ahol a velük egyetértők csatlakozhatnak hozzájuk. A fővárosban az alsó rakpartokon demonstráltak volna, arra akarván felhívni a kormánypárti politikusok figyelmét, hogy Magyarország bajban van. Nem kormányváltás, pusztán figyelemfelhívás a céljuk, de a kormányzat részéről az elmúlt időszakban nem nyitottságot tapasztalt, sőt. A határozat kézhezvételét követően nem sokkal a kormányközeli média mindegyikében megjelent egy minden alapot nélkülöző, őt lejáratni akaró írás. Mint rámutatott, ez egyértelmű üzenet számára és rajta keresztül a gazdáknak: a kormány nem kíváncsi a mondanivalójukra, aki más véleményen van, azt pedig „elsöprik, eltörlik”.

  • Ezek a támadások csak olaj a tűzre, nem velem szúrnak ki, hanem azokkal a gazdákkal, akik most is kint dolgoznak a földeken azért, hogy biztosított legyen Magyarország élelmiszerellátása. A határozat szerint jogunk van demonstrálni, de nem traktorokkal és nem a főváros központjában, hanem Budapest nem frekventált részein, kizárólag autóval, vagy gyalogosan. A rendőrségnek üzenem, hogy tisztában vagyok a jogkövetkezményekkel, de szervezőtársaimmal ragaszkodunk a demonstráció eredetileg tervezett formájához, felvesszük a kesztyűt, a korábbi célokat pedig bővítjük – jelentette ki. – Az aszály sújtotta Magyarországon az ezermilliárd forint kárt szenvedő gazdák érdekében azt kérjük az agrárkormányzattól, hogy az aszályt nyilvánítsa elemi kárnak, csakúgy, mint a sertéspestis és a madárinfluenza okozta károkat és fizessék meg a gazdák jövedelemkiesését. Ilyen helyzetben ne vessék ki a sokszoros gáz- és áramárakat a magyar gazdákra, mert az óriási problémákat fog okozni, a termelés, a gazdaságok és a családok léte forog kockán. Állítsák fejéről a talpára az agrárképviseleteket, ne agrárbárók kapjanak földeket, támogatásokat, hanem a kis gazdák. Továbbá szolidaritást vállalunk más társadalmi csoportokkal is, sürgetjük a pedagógusbérek rendezését, az orvosokhoz hasonlóan az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók jelentős béremelését. A kata módosítása kapcsán pedig elfogadhatatlannak tartjuk, hogy adóéven belül és ekkora mértékben változtassák meg az erről szóló rendeletet. A kormány vonja vissza a módosítást és tárgyaljon az érdekeltekkel a módosítás mértékéről, majd úgy vezesse be a változtatást. A radikális rezsiemelést sem tudjuk elfogadni, a 100 százalékkal megemelt áram, 7-800 százalékkal megemelt gázárakat, hiszen a magyar társadalom nincs abban a helyzetben, hogy rászabadítsanak ilyen terheket, másrészt nem is erről volt szó a választások előtt. Valóban háború van a szomszédunkban, de ez a háború nem április 3. után, hanem előtte kezdődött, ahogy az infláció és az energiaköltségek nyugat-európai növekedése is. Az emberek ezért úgy érzik – köztük fideszes szavazók is –, hogy be lettek csapva, hogy úgy mondjam, nem lett nekik kifejtve az igazság minden részlete.

Hozzátette: társadalmi párbeszédre és valódi nemzeti konzultációra van szükség. Azt kéri a kormánytól, hogy adjon lehetőséget a demonstrációra, arra, hogy az emberek elmondhassák, mi a gondjuk. „A magyar vidéken a lét és a nemlét a tét, ha a vidék elesik, a fővárosban élők is nagy bajba kerülnek.” – szögezte le. Terveik szerint augusztus 20-án 100 vidéki helyszínen tartanak a traktorokkal forgalomlassító demonstrációt, Budapesten pedig augusztus 20-tól 31-ig vonulnak fel majd erőgépeikkel a gazdák.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: gazdák, demonstráció, gazdademonstráció
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Állattartó telepek korszerűsítése: teljes körű gépkínálat a ...

A mezőgazdasági termelők számára 2024. április közepétől elérhetővé vált az állattartó telepek korszerűsítésére ...