Brutális üzemanyaghiány jöhet?

2022.08.08

A szakértők úgy gondolják, hogy kritikus lehet a következő 1-2 hét a hazai üzemanyagellátás szempontjából. Még az is előfordulhat, hogy további korlátozások jönnek.

Brutális üzemanyaghiány jöhet?


Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője minapi nyilatkozatában azt vélelmezte, hogy a Balatonnál szinte biztos, hogy nem lehet majd mindenhol tankolni, ugyanis a turisták miatt nagy az üzemanyaghiány, sokan Veszprémbe járnak üzemanyagot vételezni.

Az üzemanyagellátás zavarát több tényező is okozza, az egyik legjelentősebb azonban, hogy a Mol történetének eddigi legnagyobb karbantartása kezdődött el a napokban a százhalombattai finomítóban, ami két hónapon keresztül fog tartani. Az így kieső mennyiséget a kormány úgy próbálja pótolni, hogy a stratégiai készletekből szabadít fel. Sajnos azonban minden valószínűség szerint ebből csak a nagyobb kutak fognak kapni, a kicsik nem. Ezért a szakmán belül úgy gondolják, hogy az egyetlen megoldás az lenne, ha kivezetnék az üzemanyag hatósági árát, ami 20-30 százalékos fogyasztáscsökkenést eredményezne.

Már több forgalmazó vezetett be vásárlási korlátozásokat annak érdekében, hogy az ellátás fenntartható legyen: a Lukoil-kutakon a kisnyomású kútoszlopokon egyszerre 20 litert, a nagynyomásúakon 150 litert lehet a tankba tölteni. Az OMV-nél 50 litert lehet egyszerre tankolni, a Shell kútjain maximum 80 ezer forintért vásárolhatunk üzemanyagot, s most a Mol is úgy döntött: egy nap alatt egy autó csak egyszer tankolhat a kúthálózatán.

A felszabadított stratégiai készlet 186 millió liternyi üzemanyag. Hazánkban naponta 20 millió liter üzemanyag fogy, így a készlet a legoptimistább becslés szerint is legfeljebb 10 napra elegendő.

Hogy az után mi lesz? Várhatóan még szigorúbb korlátozások, amelyek akár még a mezőgazdasági termelést is befolyásolhatják, ami beláthatatlan következményekkel járhat.

 

Fotó: Pixabay


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE