
Glifozátok újabb 15 évre
Hírek - 2016.03.07
A müncheni Környezetvédelmi Intézet (www.umweltinstitut.org) megvizsgálta a 14 legkedveltebb német sörmárkát. Megállapította, hogy a glifozát valamennyiben megtalálható. A legtöbbet, literenként 29,74 µg glifozátot a Hasseröder nevű gyár sörében találták – írja az index.hu. A legalacsonyabb értéket a Bavarian Augustiner söreinél mérték, ezekben csak 0,46 µg volt. Viszont még ez a csekélynek tűnő mennyiség is négyszer több mint 0,1 µg/l, ami az ivóvízben a törvény szerint megengedett.
A világ egyik legnépszerűbb gyomirtószerét nálunk a mezőgazdaságilag művelt terület legalább egyharmadán használják a hagyományos őszi-tavaszi munkákon kívül még érésgyorsításra, deszikkálásra is. A glifozátot a talajban élő mikroorganizmusok a természetben előforduló alkotóelemeire (ammónia, foszfát, széndioxid és glioxalátok) bontják. A glifozát hatóanyagának átlagos felezési ideje (ami alatt hatóanyagának fele lebomlik) a talajban 45 nap. Viszonylag gyors lebomlása miatt a szer a talajban nem halmozódik fel. Hat hónapon belül a hatóanyag 90 százaléka átalakul természetes összetevőkké. A lebontást végző baktériumokat a szer nem károsítja, ellenkezőleg, foszforforrást jelent számukra
Az EU-tagországai március 7-én vagy 8-án döntenek arról, hogy a következő 15 évre a glifozát-tartalmú totális gyomirtó szerek felhasználási engedélyét meghosszabbítják-e. Ha igen, akkor az Európai Bizottságnak, mint végrehajtó szervnek ezt a döntést ki kell hirdetnie. Az Európai Élelmiszerügyi Hivatal (EFSA) véleményét tartalmazó dokumentumot az illetékes bizottság decemberben és januárban már megvitatta. Úgy látták, hogy az újbóli engedélyezésnek nincs semmi akadálya. A német „zöldek” azonban most még egy utolsó rohamra indultak, azt állítva, hogy az élelmiszerekben, sőt a sörben is van már glifozát!
Glifozátok a sörben? De mennyi?
Miért ne lehetne azonban néhány molekulányi mennyiség egyes vegyszerekből bármilyen élelmiszerben? A kérdés csak az, hogy mennyi, azaz: hol húzzuk meg a határvonalat. Az EPA (az USA Környezetvédelmi Ügynöksége – Environmental Protection Agency) szerint glifozátnál 2 mg/testsúly-kg/nap referencia dózis értéket engedélyeznének, amely a toxicitási vizsgálataikra alapozva nem jár káros hatásokkal még egy életen át történő rendszeres bevitelnél sem. Végül is USA-ban 1,8 mg/testsúly-kg/nap lett a megengedett glifozát-bevitel. Németország ma csak ennek a hatodát – 0,3 mg – tolerálja. A WHO bölcsen középre állt: nála a testsúly-kilogrammonként még elfogadható napi glifozát-mennyiség 1 mg. Ne feledjük: a mikrogramm (µg) a gramm egymilliomod része, a milligramm (mg) ennél ezerszer több. Azaz: a WHO tízezerszer több glifozátot engedélyez naponta és testkilogrammonként, mint ami az ivóvízben egyáltalán előfordulhat. Ha naponta 10.000 liter vizet innánk meg, akkor éppen elérnénk ezt a küszöbértéket. A legkárosabbnak tartott sör kb. 30 µg/l vegyszerterhelése nagyságrendileg közelébe sem jön a mikrogrammokban meghatározott értékeknek. Ebből a „rossz” sörből Németországban napi legalább 1000 litert kellene ahhoz innunk, hogy megközelítsük az ottani határértéket.
Ellenőrizték, hogy napi 8 liter sör – csupán csak Németországban előforduló? –elfogyasztása egy 75 kg súlyú embernél 0,0031 mg/testsúly-kg glifozát-bevitelt jelent. Ez – a mindennél szigorúbb 0, 3 mg német előírással összevetve is – valójában „nulla”.
Aki tényleg el szeretné kerülni a rák kockázatát, inkább igyon kevesebb sört – tanácsolják a glifozát-pártiak –, mert az alkohol az igazi veszély, nem pedig az Európában a várhatóan további 15 évre engedélyezett totális gyomirtó szer.
1. táblázat: Az élelmiszerekből felvett glifozátok egészségkárosodás nélkül megengedhető
napi mennyisége (mg) testsúly-kilogrammonként
Felhasznált irodalom:
Awater-Esper, S.: Glyphosat – Wiederzulassung steht im März bevor. Topagrar, 2016.02.12 http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-Glyphosat-Wiederzulassung-steht-im-Maerz-bevor-2742611.html
Deter, A.: Erst 1000 Liter Bier am Tag sind gefährlich! Topagrar, 2016.02.26.
http://www.topagrar.com/news/Acker-Agrarwetter-Ackernews-Erst-1000-Liter-Bier-am-Tag-sind-gefaehrlich-2824163.html
Rákkeltő gyomirtót találtak a legnépszerűbb német sörökben.
2016. február 28., 11:51|index.hu
Szerző: Dr. Tátrai György
Címkék:
Első tavaszi repcekártevőink, a szárat károsító ormányosok – ...

Semmit sem teszünk az aflatoxin ellen?

Ezt gondolja az európai közvélemény a közös agrárpolitikáról

Mikotoxinok a mezőgazdaságban: kihívások és megoldási ...

Kalászos gabonáink levélbetegségei – Milyen betegségekre ...

Hogyan indítsuk a tavaszi növényeket aszályban

Egy kockázattal kevesebb – Megújult a közkedvelt starter ...

Tavaszi aktualitások a növénytermesztésben

Ragadós száj- és körömfájás járvány kapcsán elrendelt hazai ...

Ügyfélkapu+ élmények – Jó tanácsok átregisztrálás elé