TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Alacsony ár töri le a dinnyetermesztési kedvet

Alacsony ár töri le a dinnyetermesztési kedvet

Hírek - 2022.07.29

Középtávon megszűnhet a magyarországi dinnyetermesztés, főképp amiatt, hogy a termelők a kiskereskedelmi üzletláncok felé való átadási árban nem tudják érvényesíteni a költségeiket – hívja fel a figyelmet közös sajtóközleményben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete.

Ha az üzletláncok nem nézik a hazai termelők érdekeit, akkor évek múlva csak több ezer kilométerről, nagy költséggel érkező import dinnye lesz, ami össze sem hasonlítható a friss, minőségi hazaival – és jóval többe is kerül majd.

Jelenleg az ágazatban nagy feszültséget okoz, hogy egy áruházlánc (az ALDI – a szerző) a keresleti piac ellenére, a szezon közepén drasztikus akcióba kezd, 149 forint/kg árral a dinnyét csak a vásárlók becsalogatására használva.

Hazánkban öt év alatt közel megfeleződött a dinnye termőterülete, idén már csak mintegy 2600 hektáron termelik. Egyes áruházláncok korábbi években tapasztalt árletörő akciói, valamint a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt sokan abbahagyták a termelést, illetve jelentősen kisebb területen végzik azt. Ezen a lecsökkent nagyságú termőterületen – hiába az idei, a dinnyének kedvezőbb időjárás miatti jobb átlaghozam és minőség – összességében a megelőző éveknél kevesebb dinnye (130-140 ezer tonna) terem.

Idén a dinnyét itthon és nemzetközi szinten is keresleti piac jellemzi, ugyanis a déli országokban (Spanyolországban, Görögországban és Olaszországban) 20-25%-kal csökkentették a termőterületeket. A jelenlegi – kereslet-kínálat alapján kialakult – emelkedő, illetve stagnáló hazai 250-300 forintos piaci árak mellett érthetetlen az, hogy az ALDI drasztikus akciót indít július 28-án, a szezon közepén. Ezzel kedvezőtlen árverseny indulhat el a magyarországi piacon. A szakmai szervezetek szerint ez az árletörő akció ellehetetlenítheti a termelőket. Az illetékesek abban bíznak, hogy a lépés nem készteti a többi kiskereskedelmi láncot is árcsökkentésre, hiszen a dinnyeszezon jelentős része még hátra van.
Forrás: NAK

Címkék: görögdinnye, dinnye, dinnyetermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Előnnyel a munkaerőpiacon

Valós szakmai tapasztalat, piacképes diploma, kiépülő kapcsolati tőke – ezek egyebek mellett a duális képzés ...