TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Ideje kaszálni! - A száraz tavasz után országszerte megindult a parlagfű fejlődése

Ideje kaszálni! - A száraz tavasz után országszerte megindult a parlagfű fejlődése

Hírek - 2022.07.06

A száraz és viszonylag hűvös tavasz ebben az évben késleltette a parlagfű csírázását, az allergén gyomnövények a megszokotthoz képest lassabban keltek és fejlődtek. Mostanra azonban egyre több helyen érik el azt a méretet, amikor a védekezés már elengedhetetlenné válik - különösen ott, ahol az elmúlt hetekben jelentős mennyiségű csapadék esett.

STIHL Parlagfu

A parlagfű irtását érdemes a virágbimbók megjelenése előtt 1-2 héttel elvégezni, hiszen egy-egy növényen akár több tízezer mag is képes teremni. A parlagfű elleni védekezés fenntartható megoldása a kaszálás, ami a glifozát potenciális kivonásával a jövőben még nagyobb hangsúlyt kaphat. Aki nem végzi el időben a szükséges munkálatokat, az komoly bírságra számíthat. Ha ugyanis a NÉBIH szakemberei valahol parlagfüvet találnak, ott 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet a büntetés összege.

A parlagfű elleni védekezés fontossága tehát nem kérdés. Az viszont igen, hogy milyen eszközökkel érdemes elvégezni a mechanikai gyomirtást, vagyis a kaszálást.

FS460

Fűkaszák a parlagfű ellen

A STIHL termékpalettája rendkívül széles, a felhasználók szinte minden területméretre és helyszínre találnak megfelelő fűkaszát a kínálatban - legyen szó kiskerti felhasználásról vagy professzionális üzemeltetésről, saját területről vagy bérmunkáról, szolgáltatásról.

A mezőgazdasági és erdészeti területekre a STIHL szakemberei elsősorban a benzinmotoros fűkaszákat ajánlják, hiszen azok szinte bárhol használhatók, miközben rendkívül nagy a területteljesítményük, és a gyártó szabadalmainak köszönhetően a legnehezebb körülmények között is megállják a helyüket.

A professzionális benzinmotoros szegmensben 2,3 lóerő teljesítménytől egészen 3,8 lóerőig választható STIHL fűkasza.

Profi megoldások - profiknak

A STIHL professzionális fűkaszák alapfelszereltségének része az M-Tronic elektronikus motorirányítás, ami minden üzemállapotban szabályozza a gyújtás időpontját és az üzemanyag adagolását, méghozzá a külső körülmények, például a hőmérséklet, a tengerszint feletti magasság és az üzemanyag minőségének figyelembevételével. A motorirányítás folyamatosan biztosítja az optimális motorteljesítményt, az állandóan magas fordulatszámot, valamint a kiváló gyorsulást.

FS IMAGE

Szintén az alapfelszereltség része a STIHL 2-MIX technológia, ami úgy növeli a gép teljesítményét, hogy közben a fogyasztást és az emissziós értékeket csökkenti. A fejlesztésnek köszönhetően elkülöníthető a kipufogógáz és a friss gázelegy, amivel a kipufogógázban minimálisra csökkenthető az el nem égett anyagok mennyisége.

Az indítás megkönnyítését szolgálja az ugyancsak alapfelszereltséghez tartozó STIHL ErgoStart rendszer, aminek köszönhetően búcsút inthetünk az indítózsinór hirtelen megrántásának. A görgő és a forgattyús tengely között ugyanis egy spirálrugó egyenlíti ki az erőcsúcsokat, aminek következtében a korábbi felére csökken a szükséges erőkifejtés.

A STIHL fűkaszáinak kétkezes, ergonomikus fogantyúja a parlagfű vágásánál lehetővé teszi a természetes kaszáló mozdulatokat. A nagyobb területek nyírási munkáihoz a kétkaros fogantyú optimális választást jelent, amit ráadásul a felhasználó szerszám nélkül állíthat be egyedi igényeihez.

Bár a tavaszi és nyári parlagfűirtás semmiképp sem mondható kényelmes munkának, a kezelő komfortját így is növeli a STIHL új tervezésű, gumicsillapítókkal rendelkező, optimalizált antivibrációs rendszere, ami alacsony rezgésszintet biztosít.

FS240 FS260

Egyre jobb megoldás az akkumulátoros technológia is

Az akkumulátoros technológia fejlődésével a STIHL a parlagfű elleni védekezésre is egyre jobb megoldásokkal szolgál azoknak, akik csendes, füstgáz-mentes és mégis hatékony használatra vágynak. A PRO kategóriában három géptípus is elérhető, az FSA 86 R, az FSA 90 és az FSA 130, amiket több akkumulátor és mobil töltő alkalmazásával akár az egész műszak folyamán használni lehet.

A STIHL akkumulátorainál egyébként 1200 töltésig nem figyelhető meg üzemidő-csökkenés, ráadásul egyetlen akkumulátorral az adott kategória teljes termékcsaládja üzemeltethető, így a töltő és az akkumulátor miatt jelentkező némileg nagyobb beruházási költség arányaiban már a kezdetekben csökkenthető. A későbbi üzemeltetési költségek minimális szintje pedig a használat során hozza vissza a vásárláskor némileg magasabb árat.

FSA135

Az akkumulátoros gépekben található, meghibásodható alkatrészek csekély mennyisége, valamint a karbantartás-igény minimalizálása egyébként is felértékelődik a jelenlegi helyzetben, amikor a világválság közepette akár csúszásokra is számítani lehet egy-egy kiegészítő megrendelésekor.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a stihlnemzedekek.hu

weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!


;list=PL9mxapIUBA4yWGgad2ckKkTg0NAJvoEL_&index=13&utm_source=sajtoanyag&utm_medium=cikk&utm_campaign=november">
;list=PL9mxapIUBA4yWGgad2ckKkTg0NAJvoEL_&index=13&utm_source=sajtoanyag&utm_medium=cikk&utm_campaign=november">

;list=PL9mxapIUBA4yWGgad2ckKkTg0NAJvoEL_&index=13&utm_source=sajtoanyag&utm_medium=cikk&utm_campaign=november

 

 

Címkék: fűkasza, STIHL, parlagfű, kaszálás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Miért válaszd az AÖP-ben a BiogeN-t

Zöldebb állomány, nagyobb terméshozam, egyenletesebb növekedés