TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Legyél te is agráros!

Legyél te is agráros!

Hírek - 2022.01.27

Országosan is egyedülálló új alapszakkal várja a hallgatókat a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. Az agrárium iránt érdeklődő fiatalok 7 alap-,8 mesterszak és az osztatlan agrármérnöki képzés közül választhatnak.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának (MÉK) oktatási kínálata új alapképzéssel bővült. A felvételiző középiskolások az élelmiszer-, a kertész-, a lótenyésztő, a lovassport szervező agrár-, a mezőgazdasági-, a természetvédelmi- valamint a vadgazda mérnöki szakok mellett idén már mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnöki alapszakra is jelentkezhetnek. Az agrármérnöki képzést ötéves, osztatlan rendszerben hirdeti meg a MÉK, amelynek kihelyezett képzései elérhetők Nagyváradon, Kisvárdán és Nyírbátorban is.

- Az új, hiánypótló mérnöki BSc-képzés elsősorban a környezetváltozás agráriumot érintő kihívásaira kívánja felkészíteni a fiatalokat. Az itt végzett szakemberek az öntözésfejlesztés, a belvízgazdálkodás, a vízrendezés vagy éppen az alternatív vízkészletek hasznosításának problémáira adnak majd mérnöki választ. Az új szakot angol nyelven is meghirdetjük – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A DE MÉK a nemzetközi rangsorokban is jól szerepel. A QS World University Rankings évek óta a világ kétszázötven legjobb képzőhelye között tartja nyilván a debreceni agrárkart.

- A MÉK hallgatóinak tudása – a gyakorlat és az innováció területén meghirdetett országos versenyeken elért kiemelkedő eredmények is bizonyítják – versenyképes, előremutató, és követi a modern mezőgazdaság elvárásait. A Debreceni Egyetem multikulturális környezete nem csak az egyetemi élet sokszínűségét biztosítja. A MÉK hallgatói a DE teljes tudásbázisát használhatják, tanulmányaikat egyedülálló infrastruktúra és tudományterületeken összekapcsolódó kutatói hálózat is támogatja. A kar diákjai nemzetközi színtű laboratóriumokban szerezhetnek gyakorlatot, valamint kapcsolódhatnak be kutatásokba és innovációs folyamatokba, valósíthatják meg az elképzeléseiket – fejtette ki Stündl László.

deallatteny

A szakmai gyakorlatot a DE szántóföldjein, állattenyésztő, kertészeti kísérleti telepén, élelmiszerfeldolgozó üzemében szerezhetik meg az agrárhallgatók. A kar kiterjedt vállalkozói hálózatának köszönhetően számos külső céggel dolgozhatnak együtt az itt tanulók. A duális képzésben több mint húsz vállalat fogadja a kar diákjait.

- A gyakorlat központú, modern és körforgásos mezőgazdaságot támogató képzést segítik a kari fejlesztések is. Az állategészségügy, a funkcionális élelmiszerfejlesztő infrastruktúra, a mikrobiológiai-, az ökológiai gazdálkodás, valamint a zárttechnológiás növénytermesztés területein kezdtünk fejlesztésekbe. Ezek meghatározzák a kar oktatási és kutatási irányvonalait – hangsúlyozta a kar dékánja.

A MÉK idén is várja a jelentkezőket a kétéves ménesgazda és mezőgazdasági felsőoktatási szakképzésekrere, illetve a kar oktatási struktúrájának részei a fokozatosan bővülő szakmérnöki, valamint a moduláris kurzusok is.

desport

A DE Böszörményi úti campusa számtalan sportolási lehetőséget biztosít az agrárhallgatóknak a tanulás mellett. A MÉK-re jelentkező fiatalok egy aktív és összetartó, ezerhatszáz fős agrárközösség tagjai lehetnek, akik számára maradandó élmény nyújthat a sárgulás és a korsóavatás is.

A DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szeptemberben induló képzésiről további részletek az alábbi link alatt találhatnak.
Forrás: DE Sajtóiroda-ÉE

Címkék: agrárképzés, Debreceni Egyetem, agrármérnöki képzés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének ...