TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Kukorica és Napraforgó – Folyékony NPK vagy PK a vetés előtt!

Kukorica és Napraforgó – Folyékony NPK vagy PK a vetés előtt!

Hírek - 2022.01.26

Egekben a szilárd NPK és a nitrogén ára! Milyen legyen a kapások esetében az agrotechnológiánk 2022-ben?

Hirdetés

Egy táblázatba szedtük össze a szilárd és a 2022-es alternatív folyékony technológia termékeit és költségeit. Az eredményből látható, hogy ha kicsit változtatunk a technológián, a ráfordításunk – terményoldalról – nem változik.

vulcan1 min

Miben más a 2022-es technológia?

Elsősorban abban, hogy a szilárd műtrágya helyett folyékony NPK és nitrogén tápanyagokat javasol. A Vulcan Folyékony NPK és Turbó PK egy melasz–vinasz alapú termék, amely jelentős mennyiségű nitrogént, foszfort és káliumot (NPK), de ként, mikroelemeket is tartalmaz. Javítja a talajt, annak víz- és tápanyag-szolgáltató képességét. A Vulcan folyékony NPK-ból a fiatal kukorica vagy napraforgó már akkor is tápanyaghoz jut, ha hideg vagy száraz a talaj.

Nitrogénoldatot (UAN) mindig kénnel együtt?

A kukoricának jelentős, a napraforgónak közepes mennyiségű nitrogénre van szüksége. Ilyen magas nitrogén­árak mellett a nitrogén tartalmazzon ként ATS (ammónium-tioszulfát) formában. Ha kukoricát 9–12 tonna/ha körül, napraforgót pedig 3,5–4,0 tonna/ha szeretnénk termelni, akkor a növény kénigénye már 30–45 kg/ha. A tioszulfátok (Vulcan Profi S35 család) lassítják a nitrogénoldat nitrifikációját, és jelentős ként biztosítanak a növénynek. Kukoricánál ezzel a technológiával közel 140 kg/ha mennyiségben juttatunk ki nitrogént, szerves és szervetlen formában. Napraforgó esetében pedig az olcsóbb Turbó PK és UAN-oldat kombinációjával is – a bőven elegendő – 60–80 kg/ha mennyiségű nitrogént pótolunk.

Milyen legyen a lombtrágya?

A kukoricához kimondottan nehéz, a napraforgóhoz már könnyebb jó lombtrágyát választani. Mindkét növénynél hasznos, ha az első 4–8 levélnél nitrogén- és magnézium- (RapidN21) alapú lombtrágyával segítjük a sorzáródást, így megakadályozva a talaj gyors kiszáradását. A második lombtrágya (amíg még bele tudunk menni) magnézium és cink vagy bór alapú legyen (Vulcan Keserűsó + Cink vagy Bór), de tegyünk hozzá Vulcan Powert, amely tapadásfokozó, és növeli a növény aszálytűrését.

A Vulcan Folyékony NPK-t és PK-t a vetés előtt juttassuk ki, hagyományos permetezővel.
A Vulcan Folyékony NPK-t és PK-t a vetés előtt juttassuk ki, hagyományos permetezővel.

Többféle hatóanyag és javuló talajbiológia!

Változtatnunk kell a technológián, mivel a klíma is gyorsan változik. Sokkal jobb talajok kellenek, ha nem akarunk 3–5 tonnás kukoricákat, 1,0–1,5 tonnás napraforgókat. A szilárd és nitrogén túlsúlyos technológiát pedig fel kell hogy váltsa a folyékony tápanyag, ami a tápanyagok sokszínűségén alapul. A kukoricának és a napraforgónak kulcsfontosságú növénynek kell maradnia, ezért csináljuk máshogy, talajzsarolás nélkül.

vulcan1

 

Szaktanácsadás: +36 70/905-5000vulcanlogo
info@vulcanagro.hu
www.vulcanagro.hu

 

Címkék: napraforgó, kukorica, lombtrágya, VulcanAgro Kft., talajbiológia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kombájnfejlesztések a világban 1. rész

Az állandó versenyhelyzetnek köszönhetően egyre kényelmesebb, precízebb – és drágább – megoldások és ...