TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Fából vaskarika: homlokrakodó a traktor hátuljára

Fából vaskarika: homlokrakodó a traktor hátuljára

Hírek - 2021.10.05

A hátsó hárompontra szerelhető rakodó eszközöket fejlesztett ki egy török cég. A bálapakolás vagy a kanállal végzett munka így szokatlanul furcsán fest, de a megoldásnak mégis van pár előnye.

A homlokrakodó ellentétét alkotta meg a török Novatar, amely nem az erőgép elejére, hanem a hátuljára szerelhető rakodó eszközöket fejlesztett ki. Állítólag a körbálák és a Big Bag zsákok mozgatása ezzel a módszerrel sokkal könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb.

A Novatar 1979-ben kaszák gyártásával kezdte tevékenységét, mára azonban jelentősen kibővült a termékköre. Ekék, kultivátorok, vetőgépek, szerves- és műtrágyaszórók, valamint zöldsor gépek egyaránt szerepelnek a palettán.

Az ágazatban szokatlannak számító, hátulra szerelhető adapterei is egyre népszerűbbek. Már jelentős darabszámban exportálják ezeket Franciaországba, Olaszországba, Hollandiába, és az európai terjeszkedés tovább folytatódik.

hatso 1

Az egykaros kialakítás (és persze a hátsó hárompontra helyezés) sokkal jobb rálátást enged meg a kezelő számára. Típustól függően akár már 60 LE-s traktorokra is rászerelhető, emelési kapacitása pedig 1 tonnáig, illetve akár 5 méterig terjed. A gém 3-4 mázsa tömegű, tehát nem jelent nagy terhelést az erőgép számára.

A gyártó szerint a hátsó felfüggesztésű megoldás univerzálisan bármilyen traktornál alkalmazható. Ráadásul a felszerelése sem nehéz, ugyanakkor a folyamatos hátrafelé tekintgetés egy idő után fárasztó lehet a kezelő számára.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: traktor, homlokrakodó, bála, Big Bag, hárompont-felfüggesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági ...