A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Fából vaskarika: homlokrakodó a traktor hátuljára

Hírek - 2021.10.05

A hátsó hárompontra szerelhető rakodó eszközöket fejlesztett ki egy török cég. A bálapakolás vagy a kanállal végzett munka így szokatlanul furcsán fest, de a megoldásnak mégis van pár előnye.

Fából vaskarika: homlokrakodó a traktor hátuljára


A homlokrakodó ellentétét alkotta meg a török Novatar, amely nem az erőgép elejére, hanem a hátuljára szerelhető rakodó eszközöket fejlesztett ki. Állítólag a körbálák és a Big Bag zsákok mozgatása ezzel a módszerrel sokkal könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb.

A Novatar 1979-ben kaszák gyártásával kezdte tevékenységét, mára azonban jelentősen kibővült a termékköre. Ekék, kultivátorok, vetőgépek, szerves- és műtrágyaszórók, valamint zöldsor gépek egyaránt szerepelnek a palettán.

Az ágazatban szokatlannak számító, hátulra szerelhető adapterei is egyre népszerűbbek. Már jelentős darabszámban exportálják ezeket Franciaországba, Olaszországba, Hollandiába, és az európai terjeszkedés tovább folytatódik.

hatso 1

Az egykaros kialakítás (és persze a hátsó hárompontra helyezés) sokkal jobb rálátást enged meg a kezelő számára. Típustól függően akár már 60 LE-s traktorokra is rászerelhető, emelési kapacitása pedig 1 tonnáig, illetve akár 5 méterig terjed. A gém 3-4 mázsa tömegű, tehát nem jelent nagy terhelést az erőgép számára.

A gyártó szerint a hátsó felfüggesztésű megoldás univerzálisan bármilyen traktornál alkalmazható. Ráadásul a felszerelése sem nehéz, ugyanakkor a folyamatos hátrafelé tekintgetés egy idő után fárasztó lehet a kezelő számára.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


Címkék: traktor, homlokrakodó, bála, Big Bag, hárompont-felfüggesztés

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...