TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
UNESCO-díjas egyetemi kutató

UNESCO-díjas egyetemi kutató

Hírek - 2021.09.24

Az UNESCO MAB Young Scientists Awards díját nyerte el a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézet adjunktusa. Szanyi Szabolcs évek óta foglalkozik a Beregi-sík vizsgálatával.

Az UNESCO MAB Fiatal Tudósok Díját 1989 óta ítélik oda az ökológiai és fenntarthatósági kérdésekkel foglalkozó tudósok új generációjának, azzal a céllal, hogy támogassa a természeti erőforrások, az ökoszisztéma, a biológiai sokféleség megőrzést és a fentartható fejlődést célzó kutatásaikat. Idén nyolc fiatal tudós kapta az elismerést, köztük a Debreceni Egyetem kutatója.

Szanyi Szabolcs pályázatában egy határon átnyúló, a Beregi-sík területét érintő bioszféra rezervátum kialakításának lehetőségeit vizsgálata.

- Még a mesterképzésem alatt kezdtem el érdeklődni a téma iránt, és azóta is amolyan mellékvágányként időnként visszatérek rá. Ennek a legfőbb oka az, hogy kárpátaljai születésüként mindig is szerettem volna tenni valamit a régió természeti értékeinek megóvásáért. Az ukrán-magyar határ által kettészelt Beregi-sík biológiai és táji sokfélesége egyedülálló, európai rangú – mondta el a Fiatal Tudós Díjas kutató a hirek.unideb.hu-nak.

A Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet és a kárpátaljai Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátum területén végzett közösségökológiai vizsgálatok a növényzet összetételét és az erdei ökoszisztémát térképezték fel.

- Nappali lepkék és az egyenes szárnyúak segítségével a gyepek jellemzőit, míg az éjjeli lepkék megfigyelésével az erdei élőhelyeket vizsgáltuk. A természetközeli erdőkre jellemző állapotokat találtunk, bár a vidék erdői feldarabolódtak, külön álló erdőfoltok alakultak ki, a fauna azonban többnyire egységes. A természetközeli, fél-természetes és hagyományos használatú kultúrterületek aránya kiegyensúlyozott, harmonikus. Szigorú megőrzést igénylő, nagy tudományos értékű tervezett magterületei egy kevéssé zavart, tájképileg vonzó, hagyományosan európai és egyben kárpát-medencei mozaikos kultúrtájba illeszkednek bele, amely egyaránt igényli a védelmet és a hagyománytisztelő és -őrző fejlesztést. Mindkettőt optimálisan egy határon átnyúló MAB Bioszféra Rezervátum keretében valósíthatjuk meg – fejtette ki Szanyi Szabolcs.

Az egyetemi adjunktus hatalmas elismerésnek és nemzetközi szintű visszacsatolásnak tekinti a díjat, amely a projekt szakmai támogatását is jelenti számára.

Az UNESCO MAB Young Scientists Awards – Fiatal Tudósok Díj odaítéléséről az UNESCO „Ember és Bioszféra” (MAB) Program Nemzetközi Koordinációs Bizottsága döntött. Az elismerés idei nyerteseit a hét elején hirdették ki a nigériai Abujában.

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Forrás: DE Sajtóiroda-ÉE

Címkék: Debreceni Egyetem, UNESCO-díj
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Termésbiztonságot fejlesztettünk – Növénykondicionálók a ...

Bár az elmúlt években már tapasztalhattuk, hogy a telek egyre enyhébbek, az idei február még ennél is extrémebb ...