WIN-WIN TECHNOLÓGIA A HEALTHY FOOD CSEMEGEKUKORICA TERMESZTÉSBEN
Hírek - 2021.09.24
Debreceni Egyetem széleskörű oktatási-kutatási bázisa lehetőséget teremt olyan interdiszciplináris kutatások megvalósítására, melynek eredményei közvetlenül hasznosíthatók az egyre fontosabb innovációs folyamatban.
A korszerű, egészséges táplálkozás egyre alapvetőbb fontosságú napjaink tudatos életmódjának a megvalósításában. Az egészséges élelmiszerek (healthy food) között olyan növényi termékek vannak, amelyek alapvető fontosságúak az emberi szervezet fiziológiai folyamatainak a fenntartásában. Ilyen esszenciális humánfiziológiai komponensek (lutein, zeaxantin) találhatóak a rendkívül népszerű, széleskörűen fogyasztott csemegekukorica szemtermésében, mely összetevők segítséget nyújtanak az emberi látási funkciók magas szintű fenntartásában.
A 2021 elején indult négy éves konzorcium résztvevői a Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézet és az ÁOK Farmakológiai Intézet kutatói valamint a Hajdúságban található jelentős csemegekukorica termelő üzemek (Irrifarm Kft., Geo-Terra 96 Kft., Formula GP Kft.).
A csemegekukorica termesztés kiemelkedő szerepet játszik a korai szántóföldi növénytermesztésben, amit jól jellemez az, hogy hazánk az USA-t követően a második legnagyobb csemegekukorica termelő a világon. Magyarországon mintegy 30 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát, aminek mintegy 60%-a Hajdú-Bihar megyében található, ami kiemelt fontosságot ad ennek a növénynek.
A projekt kidolgozása során a win-win technológia megvalósítása céljából olyan szántóföldi kisparcellás kísérleteket állítottunk be a 2021. évben, amelyek egyrészt a csemegekukorica termesztés genetikai alapjainak screenelését, másrészt az agrotechnikai elemek komplex, interaktív továbbfejlesztését szolgálják. Ezek a technológiai modellek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a termés mennyiségét növeljük. Együttműködve a Farmakológiai Intézettel a kísérletből származó minták kémiai vizsgálatával meghatározzuk a csemegekukorica szemtermésének esszenciális fitokomponenseit (lutein, zeaxantin), melyek növelésével koncentrált, egészséges élelmiszer állítható elő. A célul kitűzött win-win technológia lényegét éppen ez a kettős cél, azaz a termés mennyiség és minőség egyidejű növelése – megvalósítása jelenti. A 2021. évi kutatási eredményeinek feldolgozása után – a projekt célkitűzéseivel összhangban – a csemegekukorica technológiák továbbfejlesztett és adaptált változatait a konzorciumban szereplő gazdaságokban valósítjuk meg a gyakorlati termesztés során.
A projektről bővebb tájékoztatás Prof. Dr. Pepó Péter szakmai vezetőtől kérhető.
Elérhetősége: pepopeter@agr.unideb.hu
Forrás: DE Sajtóiroda, Fotó: Pixabay
Címkék: csemegekukorica, Debreceni EgyetemSpórolva nyerni UPL csávázószerekkel!
Öröklési szabályok változásai
Súlyos veszteségek a kukorica- és napraforgótermésben
Gyümölcsöző innovációk
A kisállatklinikai munka jelentősége kis kedvenceink ...
A sikeres ÁTK-pályázat alapja a körültekintő felkészülés
Más megoldást már el sem tudnak képzelni! – Szemrevételezzük a ...
„Az elveszett piacokat csak minőségi búzával lehet ...
Megújul a gyakorlati képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi ...
Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási ...