TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
WIN-WIN TECHNOLÓGIA A HEALTHY FOOD CSEMEGEKUKORICA TERMESZTÉSBEN

WIN-WIN TECHNOLÓGIA A HEALTHY FOOD CSEMEGEKUKORICA TERMESZTÉSBEN

Hírek - 2021.09.24

Debreceni Egyetem széleskörű oktatási-kutatási bázisa lehetőséget teremt olyan interdiszciplináris kutatások megvalósítására, melynek eredményei közvetlenül hasznosíthatók az egyre fontosabb innovációs folyamatban.

A korszerű, egészséges táplálkozás egyre alapvetőbb fontosságú napjaink tudatos életmódjának a megvalósításában. Az egészséges élelmiszerek (healthy food) között olyan növényi termékek vannak, amelyek alapvető fontosságúak az emberi szervezet fiziológiai folyamatainak a fenntartásában. Ilyen esszenciális humánfiziológiai komponensek (lutein, zeaxantin) találhatóak a rendkívül népszerű, széleskörűen fogyasztott csemegekukorica szemtermésében, mely összetevők segítséget nyújtanak az emberi látási funkciók magas szintű fenntartásában.

A 2021 elején indult négy éves konzorcium résztvevői a Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézet és az ÁOK Farmakológiai Intézet kutatói valamint a Hajdúságban található jelentős csemegekukorica termelő üzemek (Irrifarm Kft., Geo-Terra 96 Kft., Formula GP Kft.).

A csemegekukorica termesztés kiemelkedő szerepet játszik a korai szántóföldi növénytermesztésben, amit jól jellemez az, hogy hazánk az USA-t követően a második legnagyobb csemegekukorica termelő a világon. Magyarországon mintegy 30 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát, aminek mintegy 60%-a Hajdú-Bihar megyében található, ami kiemelt fontosságot ad ennek a növénynek.

A projekt kidolgozása során a win-win technológia megvalósítása céljából olyan szántóföldi kisparcellás kísérleteket állítottunk be a 2021. évben, amelyek egyrészt a csemegekukorica termesztés genetikai alapjainak screenelését, másrészt az agrotechnikai elemek komplex, interaktív továbbfejlesztését szolgálják. Ezek a technológiai modellek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a termés mennyiségét növeljük. Együttműködve a Farmakológiai Intézettel a kísérletből származó minták kémiai vizsgálatával meghatározzuk a csemegekukorica szemtermésének esszenciális fitokomponenseit (lutein, zeaxantin), melyek növelésével koncentrált, egészséges élelmiszer állítható elő. A célul kitűzött win-win technológia lényegét éppen ez a kettős cél, azaz a termés mennyiség és minőség egyidejű növelése – megvalósítása jelenti. A 2021. évi kutatási eredményeinek feldolgozása után – a projekt célkitűzéseivel összhangban – a csemegekukorica technológiák továbbfejlesztett és adaptált változatait a konzorciumban szereplő gazdaságokban valósítjuk meg a gyakorlati termesztés során.

A projektről bővebb tájékoztatás Prof. Dr. Pepó Péter szakmai vezetőtől kérhető.

Elérhetősége: pepopeter@agr.unideb.hu
Forrás: DE Sajtóiroda, Fotó: Pixabay

Címkék: csemegekukorica, Debreceni Egyetem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Azálea (Rhododendron spp.) - A kerti ékszer

Az azálea, amely a Rhododendron nemzetség tagja, az egyik legkedveltebb dísznövény a kertészek körében. Gyönyörű ...