TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
A növénytermesztőknek a klímaváltozás miatt új betegségekkel kell felvenniük a harcot

A növénytermesztőknek a klímaváltozás miatt új betegségekkel kell felvenniük a harcot

Hírek - 2021.08.27

A klímaváltozás következtében a világ egyes részein fokozottan jelennek meg a terménykárosítók, míg máshol visszaszorulnak, áll egy új kutatásban.

Ahogy bolygónk melegebbé válik, a terménykárosítók nyomása a feltételezések szerint csökken a trópusi területeken, egyebek mellett Brazíliában, a szub-szaharai területeken, Indiában és Délkelet-Ázsiában. A magasabb szélességi körök mentén (az Egyenlítőtől távolabb) a betegségek kockázata viszont megnő – ezen belül Európa és Kína fokozott veszélynek van kitéve.

Az Exeteri Egyetem tanulmánya szerint, amely a Nature Climate Change nevű szaklapban jelent meg, ezek a változások „szorosan követik majd” a globális felmelegedés hatására várható hozamingadozásokat. A modellszámítások alapján az emelkedő hőmérséklet hatására a termésmennyiség növekedni fog a magasabb szélességi körök mentén, ugyanakkor a trópusi területeken nem vagy csak alig változik. Szintén a tanulmány szerint várhatóan az Egyesült Államok, Európa és Kína szenvedi el a legnagyobb változásokat annak következtében, hogy a patogének (betegségek) megtámadják a termesztett növényeket.

„A növényi kórokozók már most világszerte borzasztó mértékű terméscsökkenést okoznak – mondta el az exeteri biotudományi kar és globális rendszerek intézet professzora. – Egy előző kutatásunkban megállapítottuk, hogy a növényi kórokozók és kártevők az Egyenlítőtől távolodnak, és az új tanulmány szerint a károsítók a következő évtizedekben már veszélyt jelentenek. Az eredményeink szerint a klímaváltozás által előidézett termésmennyiség-növekedést ellensúlyozni fogja, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kell majd fektetni a növényvédelemre. A nemzetközi kereskedelem és szállítmányozás eredményeként a terjedésük globálisan rendkívül gyors, aminek következtében a patogén szervezetek valószínűleg minden olyan területre eljutnak, amely megfelel a fennmaradásukhoz.”

A növénypatogének fertőzőképességét nagymértékben befolyásolják a környezeti feltételek, köztük a hőmérséklet. A tanulmány elkészítéséhez 80 gomba és oomikóta növénykárosítóról használtak fel már rendelkezésre álló információkat a minimális, maximális és optimális fertőzési hőmérsékletükről. A szerzők összevetették a jelenlegi terméshozamokat a jövőben vártakkal (2061–2080) a 12 legfontosabb haszonnövény tekintetében, három terménymodell és négy, a klímaváltozásra vonatkozó modell alapján.

A tanulmány társszerzője hozzátette, hogy a patogén szervezetek összetételének megváltozása minden területen jelentős hatással fog járni. „A növénynemesítők és a növényvédőszer-előállítók bizonyos betegségekre helyezik a hangsúlyt – mondta. – Az Egyesült Királyságban például a növénynemesítők a szeptóriás levélfoltossággal, a sárga- és a vörösrozsdával szembeni rezisztenciára fókuszálnak – ám változás állhat be a kártételben.”

„A mezőgazdaságnak tervet kell készítenie és felkészülni a jövőre – és a jövő már a kapun kopogtat – állítja egy másik társszerző.

– Már csak néhány évtizedünk van hátra, a növénynemesítés viszont sok időt vesz igénybe, így olyan károsítókra kifejlesztendő rezisztenciákat is számba kell vennünk, amelyek még meg sem érkeztek. Jó néhány növénypatogénről – főleg amelyek jelenleg a trópusi területeken élnek – csak nagyon kevés kutatás áll rendelkezésre. Ezeknek a betegségeknek a kutatását is el kell kezdenünk, amelyek különösen jelentőssé válhatnak a világ kulcsfontosságú termőterületein.”
Forrás: Agrow

Címkék: növénytermesztés, növényvédelem, kórokozók, klímaváltozás, növényi betegségek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Elastiq Ultra – érvek a ragasztásos technológia mellett

Az idei hirtelen jött meleg időszak próbára teszi a termesztett növényeinket. A repce különösen érintett, hiszen ...