A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Terragro Klima febr
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Isterra őszi búzák

Isterra őszi búzák

Hírek - 2021.07.22

Nagy termés és megbízható minőség minden kalászban Az elmúlt hónapokra jellemző jelentősen emelkedő vagy magas szintet tartó terményárak reményt adnak a növénytermesztéssel foglalkozó gazdák számára. Ez alkalommal a búza sem kivétel. Bár nem akkora a termény áremelkedése, mint az olajos nö­­vények esetében, ezek az árak is nagyban növelik a búzatermelők jövedelmezőségét.

Isterra őszi búzák


Az árak változása kevésbé a hazai, sokkal in­kább a nemzetközi trendeket követi, melyekkel szemben már védtelenebbek vagyunk. Vannak le­hetőségeink, melyek elérhetők és használhatók ezen hatások kivédésére. Ezek egyike a termesztéstechnológia fejlesztése precíziós irányba. Folyamatos a technológia előrehaladása az őszi búzában is: a változtatható tápanyag-utánpótlást követve manapság már a szemenként vetés következik (ehhez megfelelően, időben lekerülő elővetemény után gondosan előkészített magágyra is szükség van). Sok más, az eredményességet meghatározó elem, mint például a korai/időben történő vetés, vírusvektorok őszi kiiktatása, őszi gyomirtás, többmenetes, osztott tápanyag-utánpótlás, gomba- és rovarölő szeres kezelések pontos elvégzése is szükséges. Emellett elengedhetetlen a megfelelően bokrosodó (akár tavasszal is, rossz időjárási körülmények esetén, mint például száraz és hideg ősz/tél) fajta kiválasztása és a fémzárolt vetőmag felhasználása.

Az Isterra kínálata különféle hasznosítási célokra és különböző termőterületekre is biztosít eredményesen termeszthető fajtát. Betegség-ellenállóságban, tápanyag- és vízhasznosító képességben a legjobbak között versenyeznek a fajtáink:

Basilio: alacsony, erős szárú, korai fajta, mely a GOSZ–VSZT kísérleteiben évek óta a korai csoport kiemelkedő, egyik legnagyobb termést adó fajtája. Termésmennyisége mellett minőségével is felhívja magára a figyelmet: fehérje- és sikértartalma alapján kiváló malmi minőséget terem (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában).

Cellule: a kipróbált, legnagyobb területen termelt középérésű Isterra-fajta. Aszályos években is kiválóan teljesít. Az idén hetedik évét kezdi a GOSZ–VSZT kísérleteiben, aminek egyik oka, hogy a saját csoportjában szinte mindig dobogós (többször első) volt termésével. Hektolitertömege 80 kg körüli, ami az egyik legnagyobb ebben a kísérletben (kizárólagosan 
a KITE Zrt. forgalmazásában).

Frenetic: a feltörekvő korai fajta, mely a kiváló minőség és termés tökéletes kombinációja. Átlag feletti bokrosodású. Hazai minősítésekor termése a standard fajták átlagát 11,3%-kal múlta felül (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában).

Complice: bokrosodási képessége és télállósága is átlag feletti. Aszályos időben is kiválóan teljesít. Korai fajta, mely magas hozammal és jó betegség-ellenállósággal hívja fel magára a figyelmet (kizárólagosan az IKR Agrár Kft. forgalmazásában).

– Concret: rendkívüli állóképességű (alacsony szárú és kiváló szárszilárd­ságú), középérésű fajta (az egyik leghosszabb tenyészidejű Isterra-búza). Erős bokrosodásának és alkalmazkodóképességének köszönheti magas termését.

Providence: a legújabb korai fajta a kínálatban. Intenzív búza, azaz 10 tonna feletti terméssel hálálja meg az intenzív technológiát. Magas termésszintje mellett malmi minőségben termelhető.

Winner: magas hektolitertömeg jellemzi, széles levelű, jó bokrosodású középérésű fajta, mely 10 tonna feletti hektáronkénti termésre képes (kizárólagosan az Axereal Hungary Kft. forgalmazásában).

Ortolan: az egyik legjobb alkalmazkodóképességű korai fajta, extenzív és intenzív viszonyok között is nagy termésre képes (kizárólagosan az Axereal Hungary Kft. forgalmazásában).

A multinacionális cégek között továbbra is egyedülálló módon hazánkban működő őszibúza-nemesítő állomásunk a hazai és 
a régió szomszédos országainak piacaira is nemesít fajtákat. Így a régióra jellemző időjárási és termőhelyi adottságokhoz leginkább alkalmazkodó búzák kerülhetnek minősítésre és forgalmazásra, ezzel is biztosítva a termelők által jogosan támasztott legmagasabb igények kiszolgálását. A 2020. őszi vetéssel az állami elismerés folyamatába kerültek az első, már Füzesabonyban keresztezett fajták. Reméljük, hamarosan ezek a fajták is tovább erősíthetik az Isterra kínálatát.

Az Isterra kínálata különféle hasznosítási célokra és különböző termőterületekre is biztosít eredményesen termeszthető fajtát. Kiemelkedő terméspotenciálban, betegség-ellenállóságban, tápanyag- és vízhasznosító képességben a legjobbak között versenyeznek a fajtáink.

 

isterrahirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

 

Virágné Pintér Gabriella, kereskedelmi vezető  
Perczel Péter, operatív igazgató

                                        

 


Címkék: búza, őszi búza, Isterra

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...