TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 388,81000
USD: 359,44000
CHF: 407,67000
GBP: 454,94000
Hirdetés
Isterra őszi búzák

Isterra őszi búzák

Hírek - 2021.07.22

Nagy termés és megbízható minőség minden kalászban Az elmúlt hónapokra jellemző jelentősen emelkedő vagy magas szintet tartó terményárak reményt adnak a növénytermesztéssel foglalkozó gazdák számára. Ez alkalommal a búza sem kivétel. Bár nem akkora a termény áremelkedése, mint az olajos nö­­vények esetében, ezek az árak is nagyban növelik a búzatermelők jövedelmezőségét.

Hirdetés

Az árak változása kevésbé a hazai, sokkal in­kább a nemzetközi trendeket követi, melyekkel szemben már védtelenebbek vagyunk. Vannak le­hetőségeink, melyek elérhetők és használhatók ezen hatások kivédésére. Ezek egyike a termesztéstechnológia fejlesztése precíziós irányba. Folyamatos a technológia előrehaladása az őszi búzában is: a változtatható tápanyag-utánpótlást követve manapság már a szemenként vetés következik (ehhez megfelelően, időben lekerülő elővetemény után gondosan előkészített magágyra is szükség van). Sok más, az eredményességet meghatározó elem, mint például a korai/időben történő vetés, vírusvektorok őszi kiiktatása, őszi gyomirtás, többmenetes, osztott tápanyag-utánpótlás, gomba- és rovarölő szeres kezelések pontos elvégzése is szükséges. Emellett elengedhetetlen a megfelelően bokrosodó (akár tavasszal is, rossz időjárási körülmények esetén, mint például száraz és hideg ősz/tél) fajta kiválasztása és a fémzárolt vetőmag felhasználása.

Az Isterra kínálata különféle hasznosítási célokra és különböző termőterületekre is biztosít eredményesen termeszthető fajtát. Betegség-ellenállóságban, tápanyag- és vízhasznosító képességben a legjobbak között versenyeznek a fajtáink:

Basilio: alacsony, erős szárú, korai fajta, mely a GOSZ–VSZT kísérleteiben évek óta a korai csoport kiemelkedő, egyik legnagyobb termést adó fajtája. Termésmennyisége mellett minőségével is felhívja magára a figyelmet: fehérje- és sikértartalma alapján kiváló malmi minőséget terem (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában).

Cellule: a kipróbált, legnagyobb területen termelt középérésű Isterra-fajta. Aszályos években is kiválóan teljesít. Az idén hetedik évét kezdi a GOSZ–VSZT kísérleteiben, aminek egyik oka, hogy a saját csoportjában szinte mindig dobogós (többször első) volt termésével. Hektolitertömege 80 kg körüli, ami az egyik legnagyobb ebben a kísérletben (kizárólagosan 
a KITE Zrt. forgalmazásában).

Frenetic: a feltörekvő korai fajta, mely a kiváló minőség és termés tökéletes kombinációja. Átlag feletti bokrosodású. Hazai minősítésekor termése a standard fajták átlagát 11,3%-kal múlta felül (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában).

Complice: bokrosodási képessége és télállósága is átlag feletti. Aszályos időben is kiválóan teljesít. Korai fajta, mely magas hozammal és jó betegség-ellenállósággal hívja fel magára a figyelmet (kizárólagosan az IKR Agrár Kft. forgalmazásában).

– Concret: rendkívüli állóképességű (alacsony szárú és kiváló szárszilárd­ságú), középérésű fajta (az egyik leghosszabb tenyészidejű Isterra-búza). Erős bokrosodásának és alkalmazkodóképességének köszönheti magas termését.

Providence: a legújabb korai fajta a kínálatban. Intenzív búza, azaz 10 tonna feletti terméssel hálálja meg az intenzív technológiát. Magas termésszintje mellett malmi minőségben termelhető.

Winner: magas hektolitertömeg jellemzi, széles levelű, jó bokrosodású középérésű fajta, mely 10 tonna feletti hektáronkénti termésre képes (kizárólagosan az Axereal Hungary Kft. forgalmazásában).

Ortolan: az egyik legjobb alkalmazkodóképességű korai fajta, extenzív és intenzív viszonyok között is nagy termésre képes (kizárólagosan az Axereal Hungary Kft. forgalmazásában).

A multinacionális cégek között továbbra is egyedülálló módon hazánkban működő őszibúza-nemesítő állomásunk a hazai és 
a régió szomszédos országainak piacaira is nemesít fajtákat. Így a régióra jellemző időjárási és termőhelyi adottságokhoz leginkább alkalmazkodó búzák kerülhetnek minősítésre és forgalmazásra, ezzel is biztosítva a termelők által jogosan támasztott legmagasabb igények kiszolgálását. A 2020. őszi vetéssel az állami elismerés folyamatába kerültek az első, már Füzesabonyban keresztezett fajták. Reméljük, hamarosan ezek a fajták is tovább erősíthetik az Isterra kínálatát.

Az Isterra kínálata különféle hasznosítási célokra és különböző termőterületekre is biztosít eredményesen termeszthető fajtát. Kiemelkedő terméspotenciálban, betegség-ellenállóságban, tápanyag- és vízhasznosító képességben a legjobbak között versenyeznek a fajtáink.

 

isterrahirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

 

Virágné Pintér Gabriella, kereskedelmi vezető  
Perczel Péter, operatív igazgató

                                        

 

Címkék: búza, őszi búza, Isterra
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 hala a réticsík – Ismerjük meg közelebbről!

Gondolta volna, hogy a réticsík Európában valószínűleg az első hal volt, amelyet különböző edényekben tartottak a ...