TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
A hőség és az aszály miatt tovább romlottak a meggypiaci terméskilátások

A hőség és az aszály miatt tovább romlottak a meggypiaci terméskilátások

Hírek - 2021.07.12

A FruitVeB július elején adott gyors helyzetértékelést a meggypiacról, amelyet aztán egy héttel később frissítve megismételt, ugyanis a terméskilátások már ilyen rövid idő alatt is módosultak – erőteljesen negatív irányba.

Hirdetés

Két héttel az Érdi bőtermő betakarításának kezdete után most már gyakorlatilag minden termőtájon túl vagyunk az Érdi bőtermő szüretén. A dél- és közép-magyarországi termőtájakon javában zajlik a fürtös meggyek (Debreceni bőtermő, Kántorjánosi, Újfehértói, Petri) betakarítása. A későbben szüretelő – termésmennyiség tekintetében legjelentősebbnek számító – északi és észak-keleti termesztőkörzetekben a napokban kezdődött vagy kezdődik a Debreceni bőtermővel a fürtös meggyek betakarítása, jóllehet még az Érdi bőtermőből is érkeznek kisebb tételek. A jelenlegi kép alapján az várható, hogy a szüret érdemi része két héten belül befejeződik, így a prognosztizáltaknak megfelelően július 23–25-ig tarthat a meggyszezon – olvasható Apáti Ferenc FruitVeB-elnök július 10-én született helyzetértékelésében.

Az eddigi betakarítási eredmények (alapozva döntően az Érdi bőtermő, és egyes körzetekben a fürtös meggyek szüretére) kiábrándítóan rosszak: a ténylegesen leszüretelt mennyiségek átlagosan mintegy 30–40%-kal alacsonyabbak a szüret kezdete előtt vártnál. A várakozáson aluli eredmények az alábbiakkal magyarázhatók.

A gyümölcsméret jelentősen elmarad az átlagostól, ami értelemszerűen – ugyanazon fánkéti gyümölcs-darabszám mellett is – jelentősen csökkenti a mennyiséget. Az apró méret a virágzást követő időszak hűvös, fényszegény időjárásával (mérsékelt sejtosztódás miatt eleve limitált gyümölcsméret), a közel két hónapja tartó aszállyal és az extrém magas hőmérsékletekkel (>35 °C) van összefüggésben. Mindezek közül is talán a hőség jelenti a legnagyobb problémát, 32–34 °C fölötti hőmérsékleteknél ugyanis – élettani okokból – még jó vízellátottság mellett is erősen hátráltatott vagy szélsőségesebb esetben le is áll a gyümölcsméret-növekedés.

A hőség és az aszály miatt a fákon sok az enyhén „töppedt”, alacsony víztartalmú szem, ami miatt a gyümölcsök fajsúlya is elmarad a megszokottól. Nagyon egyenetlen az érés egy ugyanazon ültetvényben fa és fa között, de még egy fán belül is. Ennek következtében a rázás után is a fán marad a termés egy része, ami szintjén rontja a szüreti eredményeket.

Az előttünk álló időszak, vagyis a szüret előtt álló fürtös meggyek vonatkozásában is igen elkeserítő a kép. A gyümölcsméret jelentősen elmarad a kívánatostól, a lazább, homokos talajok öntözetlen ültetvényein a meggy szinte „rásült” a fákra, de még a jobb termőhelyeken és jó kondícióban lévő ültetvényeken is komoly problémaként érzékelhetők a fent felsorolt jelenségek (gyümölcsméret, fajsúly, egyenetlen érés). Amennyiben e hétvégén nem érkezik érdemi mennyiségű csapadék, akkor a következő időszakban érdemi javulással e problémák tekintetében már nem is lehet számolni. Megjegyzendő, hogy az érésgyorsítóval lekezelt ültetvényeken már a jelentősebb csapadékok sem fognak érdemi változást okozni a gyümölcsméretekben. Sőt általában valószínűsíthető, hogy nagyon jelentős javulásra az 1-2 hét múlva rázott ültetvényeknél sem lehet számítani, még ha érkeznek is csapadékok.

Jelenlegi becslések alapján, a fürtös meggyek esetében az ültetvények 30-40%-án elmarad az átlagos gyümölcsméret attól a szinttől (18 mm), hogy a konzervipar vagy a hűtőipar számára betakarítható lenne, ami akár jelentős minőség árualap kieséssel is fenyeget. A helyzetet súlyosbítja, hogy az ilyen apró meggyel nagyobbrészt a léipar sem tud mit kezdeni, mert a mag-hús arány kedvezőtlen alakulása miatt hatékonyan nem feldolgozható.

A fentiekben vázolt problémáknak tulajdonítható, hogy a hűtő- és konzervipar az elmúlt két hétben nem jutott hozzá a kívánatos mennyiségű alapanyaghoz. A feldolgozó üzemeink jó része alacsony kapacitáskihasználáson üzemelt, a puffertárolókra nem volt szükség, a beérkező tételeket azonnal fel lehetett dolgozni. Sőt, több üzemben erősen lassítani kellett a gyártósorokat, hogy a vártnál kisebb mennyiségek miatt ne kelljen leállítani időszakosan a gyártást.

Fentiek miatt most már biztosra vehető, hogy az idei meggytermés nem fogja elérni a 60 ezer tonnát sem, de amennyiben jelentős változás nem következik be a gyümölcsméretek növekedésében (ami nem valószínű), akkor inkább az 50 ezer tonnához fog közelíteni. Gyümölcs-darabszám tekintetében még mindig megvan az a termés a fákon, ami normális évjáratokban 65 ezer tonna termést eredményezhetne, azonban a gyümölcsméretek – hőség és aszály miatti – megrekedése miatt jelentős kieséseket kell elszenvednünk. Ezt fogja tovább rontani esetlegesen az a helyzet, hogy számos ültetvényben értékesíthetetlen marad a meggy, mert a hűtő- és konzervipar számára nem éri el a megfelelő méretet, és a léipar számára is hasznosíthatatlan marad a kedvezőtlen hús-mag arány miatt. Mindez azt jelentheti, hogy ezek az értékesíthetetlen mennyiségek „ott lesznek a fán”, de nem kerülhetnek piacra, így a ténylegesen piacra kerülő mennyiség még a fán lévő, jelenleg várható mennyiségnél is kevesebb vagy jóval kevesebb lehet, ami már – akár jelentős – hiányhelyzetet is eredményezhet a piacon.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Forrás: Apáti Ferenc, elnök, FruitVeB / Fotó: MTI/Komka Péter

Címkék: meggy, meggytermés, termés, visszaesés, FruitVeb, prognózis, léipar, konzervipar, hűtőipar
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Adategyeztetési lehetőség az elektronikus gazdálkodási ...

Március közepéig lehet egyeztetni az elektronikus gazdálkodási napló feltöltéséhez kapcsolódó adatokat. Az ...