TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
MÉK - KITE: partner az oktatásban

MÉK - KITE: partner az oktatásban

Hírek - 2021.06.30

A mezőgazdaság egyik legnagyobb kihívása a növényvédelem lesz a következő évtizedekben. A terület fejlesztése érdekében kihelyezett növényvédelmi technológiafejlesztési tanszéket hoz létre a Debreceni Egyetem és a KITE Zrt. Az erről szóló megállapodást kedden írták alá Nádudvaron.

A Debreceni Egyetem (DE) és a KITE Zrt. csaknem 45 éve partner az oktatás, a kutatás-fejlesztés területén és számos mezőgazdasági konzorciumban működik együtt a két intézmény.

- Az Integrált Növényvédelmi Technológiafejlesztési Kihelyezett Tanszék létrehozása meghatározó lépcsőfoka a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) és az ország legnagyobb mezőgazdasági integrátor cégének kapcsolatában – hangsúlyozta a megállapodás keddi aláírásán Stündl László.

A DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja kifejtette, hogy a KITE, olyan komplex növénytermesztési, mezőgazdasági, precíziós gazdálkodási fejlesztést folytat, amely egyre inkább a tudomány, a kutatás-fejlesztés irányába mutat, míg az egyetem gazdasági tevékenysége és szolgáltatásainak köre egyre szélesebb.

- A megállapodással az egyetemi tudásbázis és a vállalati tapasztalat kapcsolódik össze, amely révén hatékonyan vihetők át a tudományos eredmények a gyakorlati mezőgazdaságba – fogalmazott Stündl László.

A kihelyezett tanszék a második oktatási platform, amelynek a KITE Zrt. helyet biztosít. A precíziós gazdálkodás oktatásában immár 5 éve működik együtt a DE és a mezőgazdasági nagyvállalt.

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a közös, gyümölcsöző kutató munka eredményei azok a SMART kukorica hibridek, amelyek egyre nagyobb sikert aratnak a termelők között.

- Reményeink szerint tovább szélesedik majd kutatási és oktatási kapcsolatunk, és egyre több, a DE MÉK-en végzett diák helyezkedik el vállalatunknál – bizakodott Szabó Levente

Radócz László, a DE Növényvédelmi Intézetnek vezetője szerint a növényvédelem forradalmi változásokon megy keresztül. A szektort érintő Európai Uniós elképzelések, valamint a klímaváltozás kihívások elé állítják a szakmát.

- Az Európai Unió tagállamai a következő két évtizedben a hagyományos, kémiai alapú mezőgazdasági növényvédő szerek felhasználását a felére tervezik csökkenteni. Ez a törekvés a növényvédő szerek előállítóit, forgalmazóit, továbbá a mezőgazdasági termelést integráló vállalkozásokat is komoly fejlesztésekre ösztönzik a növényvédelem, növénytáplálás területén. A fejlesztések keretében szinte teljesen megújul a védőszerek, peszticidek köre, valamint új növényvédelmi technológiák és eljárások jelennek meg. Ezek szakszerű és hatékony alkalmazására csak jól képzett szakemberek, növényvédő mérnökök, növényorvosok képesek, akik megfelelő biológiai alapismeretek birtokában képesek az új módszereket, készítményeket kellő hatékonysággal, jól időzítve, a környezetre, a felhasználóra és a fogyasztóra nézve biztonságosan használni – hangsúlyozta Radócz László.

CZR 9729

Az együttműködés nyomán a KITE Zrt. nagyobb szerepet kap a növényorvos hallgatók képzésében is, a Növényvédelmi Intézete pedig a K+F+I fejlesztések területén fog együttműködni a gazdasági partnerével. Az együttműködés keretében további a szakmai továbbképzéseket és közös kutatásokat terveznek a felek a korszerű technológiák és készítmények alkalmazásával.

- A szaktudás ezen a területen felértékelődött. A növényvédelem megújítása társadalmi érdek.  A következő évtizedben csakis a tudományos ismeretek felhasználásával és a szakemberek képzésével lehet az Európai Unió által támasztott kihívásoknak megfelelni. Előtérbe kerül például az előrejelzések tudományos módszertanának fejlődése, az új növényvédelmi technológiai eszközök bevezetése, valamint a precíziós növényvédelem is – fejtette ki Hadász László, az KITE Zrt. innovációs főigazgatója.

A Debreceni Egyetemen két képzési formában van lehetőség felsőfokú növényvédelmi képzetséget szerezni, a nappali tagozatos mesterszakos növényorvosi, valamint a levelező növényvédelmi szakmérnöki képzésben. A tervek szerint a növényvédelem területét beemelik a DE és a KITE Zrt. szakirányú továbbképzései közé.

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Forrás: DE Sajtóiroda-ÉE

Címkék: Debreceni Egyetem, KITE Zrt., MÉK
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A 2024-es búza kilátásai továbbra is kedvezőek

Ötmillió tonnával emelte a FAO a világ 2023/24-es gabonatermelésére vonatkozó előrejelzését, és jelenleg 2846 ...