TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A RAPOOL bepillantást enged a kulisszák mögé a DSV-nél, az egyik tulajdonosnál

A RAPOOL bepillantást enged a kulisszák mögé a DSV-nél, az egyik tulajdonosnál

Hírek - 2021.06.30

Első alkalommal vehetnek részt az érdeklődő gazdálkodók mindenre kiterjedő bemutatón a RAPOOL egyik tulajdonosa, a Deutsche Saatveredelung AG RAPOOL's 360° nevet viselő platformjának köszönhetően.

Ez az online elérhető lehetőség egy új, innovatív eszköz, amely ebben a formában nem létezett korábban. A koronavírus-járvány miatt a jelentősebb bemutatókat, mint a DLG vagy a RAPOOL Hungária Kft. által rendezett szántóföldi napok, sajnos le kellett mondani. A RAPOOL mégis szeretné megtalálni a módját, hogy a repcetermesztés világát bemutassa a gazdáknak, a jelenlegi csúcshibrideket is beleértve.

A Lippstadtban található központon túl, ahol az ISTA vetőmag-tanúsító laboratóriuma található, és a repcemagot tisztítják, kezelik és csomagolják, a DSV számos növénynemesítő és tesztállomást üzemeltet. A DSV Salzkotten város Thüle nevű részén található területén a holnap repcéjét nemesítik. Dr. Carsten Oertel nemesítő beszámol az utóbbi években a nemesítésben tapasztalható kihívásokról: a tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV) terjedéséről a neonikotinoidok betiltása után, a meleg őszökről/telekről, a virágzás idején tapasztalható késői fagyokról és az aszályos tavaszokról. De kitekintést ad a jövőre is: egyre gyakoribbá válik a fagy a virágzás elején, és a meleg időszakban több rovarkártevővel leszünk kénytelenek szembenézni, ám mind kevesebb rovarölő szert tudunk majd használni. A nemesítő számára rendelkezésre álló egyik megoldás a nagyon erőteljes növényfejlődés, kiegészülve a tovább javított genetikai terméspotenciállal és -minőséggel. Mivel egy új hibrid sem készül el egy nap alatt, akár 10 évig is eltart, míg eladhatóvá és termesztésre alkalmassá válik a vetőmag.

Oertel hangsúlyozza, mennyire fontos tulajdonságok a sárgaságvírus-, a fóma- és a kipergés-ellenállóság, és mit jelent a nitrogénhatékonyság kifejezés. Minden egyes tulajdonság azt biztosítja, hogy a hibrid védett legyen a betegségektől, és a gazda számára a betakarítás a lehető legjobban sikerüljön a szezon zárultával. Ugyanis ha egy hibridet megfertőz a tarlórépa sárgaságvírusa, a terméspotenciál jelentősen, a szemtermés 3-5%-ával csökkenhet. A TuYV már most erősen elterjedt Lengyelországban, Csehországban és Ukrajnában. A sárgaságvíruson túl a fóma is nagyon jelentős termésveszteségeket okozhat. A fertőző fómafajok lépésről lépésre terjednek Kelet-Európában.

A tesztelésre szolgáló földek nagy területet fednek le (30 km), mivel a parcellákat szigorúan, megfelelő távolságban kell izolálni, és a vetésforgó miatt egyre nehezebb megfelelő területet találni. A vetőmag miatt nem lehet a területen árvakelésű repce, sem a vetésforgóval kapcsolatos betegségek, például gyökérgolyva. Hogy az előfordulása esélyét minimalizálják, nem használnak keresztesvirágúakat takarónövényként. Általában olyan korán lekerülő előveteményeket választanak, mint az árpa, vagy parlagon hagyják a területet az olajrepce előtt.

A thülei épületeket 1974-ben emelték, azóta bővült ki a terület a jelenlegi méretére. Egy nagy épületet alakítottak át a kiterjedt géppark elhelyezésére. A tisztítócsarnokban modern feldolgozógépek találhatók. Egy fejlett, légkondicionált és szigetelt vetőmagraktárban tárolják az értékes vetőmagok több ezerre rúgó változatait. A 2000 m2 kiterjedésű üvegházi terület kisebb részekre van felosztva, hogy megfeleljenek a növények izolálása érdekében és megfertőzése miatt támasztott különböző követelményeknek. Több hűtőhelyiség is rendelkezésre áll, amelyeket a repce vernalizálására (hidegkezelés) használnak.

A Thülében található nemesítőállomás része egy több mint 25 helyszínre kiterjedő, európai ellenőrzés alatt álló hálózatnak szerte a kontinensen. A teszthálózat az alapja a hibridek legjobb tulajdonságokkal rendelkező választékának és azoknak a hibrideknek, amelyek a legjobban adaptálódtak Európa fő olajrepce-termesztő régióiban.

A thülei DSV-laboratórium a főépületben kapott helyet. Dr Zeljko Micic, a laboratórium vezetője és csapata foglalkozik a repce, búza, árpa, takarmány- és gyepalkotó fűfélék fontos összetevőinek meghatározásával és a jelentős nemesítési tulajdonságok fehérje- és DNS-szintű kutatásával. A thülei DSV-laboratóriumban végzett elemzések segítségével gyorsabbá és hatékonyabbá tehető a nemesítés. A thülei nemesítőállomás személyzete 35 teljes és 20 részmunkaidős alkalmazottat foglalkoztat. Ezenfelül nagyszámú német és külföldi diák, egyetemi hallgató és ideiglenes munkatárs dolgozik itt áprilistól szeptemberig. 2015 óta növénytechnológusokat is képeznek a területen, ami hároméves szakmai programot jelent.

Címkék: RAPOOL
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megszülettek az európai gazdatüntetések első eredményei

A gazdák európai szintű összefogásának hatására az Európai Bizottság néhány területen újragondolta a Közös ...