TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
A RAPOOL nemesítése új megoldásokat kínál a klímaváltozás kihívásaira

A RAPOOL nemesítése új megoldásokat kínál a klímaváltozás kihívásaira

Hírek - 2021.06.14

A hazai repce-vetésterület az elmúlt két évben csökkent, ami részben a klímaváltozással, részben pedig a növényvédelmi technológiában bekövetkezett megszorításokkal függ össze. Az alábbi okok nemcsak nálunk, de Európa-szerte is hatással voltak a terméseredményekre a repcében éppúgy, mint a kalászosokban:

1. A tendenciájában egyre korábban elkezdődő virágzás a még jellemzően fejletlenebb, gyengébb vegetatív állapotú növények esetében nagyobb tavaszi fagyveszélyt rejt magában.

2. Várhatóan egyre jelentősebb lesz az április–június időszakban a növényeket érő hő- és szárazságstressz. A csapadék mennyisége, így a talajok hasznosítható vízkészlete is csökken.

3. A hosszabb, melegebb őszök, a fagymentes telek és a korábban kezdődő tavasz mind-mind kedvező feltételeket kínálnak a bolhák, levéltetvek és ormányos kártevők számára, melyek fejlődési ciklusa felgyorsul. Ennek jelentőségét az elmúlt időszakban gyakran nem ismerték fel vagy alábecsülték.

Új hibridgeneráció

Mindezen fejleményekre a nemesítésnek és az alkalmazott technológiának is reagálnia kell. Ezért indította el a RAPOOL Magyarországon annak az új repcegenerációnak a bevezetését, amelynek hibridjei a megnövekedett időjárási és technológiai kockázatok ellenére is a korábbiaknál jobban képesek biztosítani a repcetermesztés magas szintű jövedelmezőségét. A már bevezetett DUKE, DYNAMIC és KELTOR mellett ennek a generációnak a további tagjai is rendelkeznek tarlórépa sárgaságvírusa ellenállósággal, szemmel láthatóan vigorózusabbak, a környezeti stresszhatásoknak jobban ellenállnak. Ennek eredményeként a termésszintjük magasabb és stabilabb, mint a régebbi hibrideké, ami köszönhető bizonyítottan jobb tápanyag-hasznosító képességüknek is.

Mindezeken túl pedig kedvező beltartalmi tulajdonságokkal, magasabb olajtartalommal rendelkeznek, ami érdemben növeli a repcetermesztés jövedelmezőségét. Az idén bevezetésre kerülő hibridjeinkkel – BATIS, TEMPTATION, TEMPO, DUPLO – egyedülállóan szélesre bővül a „klímastabil”, új generációs repcéink köre. Ez a széles genetikai bázis biztosítja, hogy valamennyi repcetermesztő számára a területéhez, technológiai igényeihez legjobban illeszkedő hibridet tudjuk ajánlani. 

Újabb nemesítési programok

A RAPOOL számára kiemelkedő jelentőségű, hogy a néhány éve elindított szárazságtűrési kísérletek eredményei és tapasztalatai új és intenzív nemesítési programokat indítsanak útjukra. Robusztus növényfelépítés és az ezzel összefüggő nagyobb termesztési biztonság az új, kiegészítő nemesítési cél, és a kártevőkkel szembeni ellenállóság is kiemelt fontosságúvá válik.

A jobb tápanyag-hasznosításra történő hosszú távú szelekció ebben nagy segítséget jelent, mert a jövő hibridjeinek a szárazságra, a kártevőkre vagy éppen a tápanyaghiányra gyökérzetük fokozottabb alkalmazkodóképességével kell majd reagálniuk. Még ha olyan szélsőséges jelenségek kedvezőtlen hatásaira, mint a virágzáskori fagyok, a korai hőségnapok vagy a tartós szárazság, nem is lehet azonnal megoldásokat találni, a RAPOOL új generációs hibridjeit használó repcetermesztők jelentős előrelépést érhetnek el az alkalmazkodóképesség, ennek köszönhetően pedig a termés- és jövedelembiztonság terén.

RP katalogus abra 2021jun

RAPOOL SEEDPOWER

A RAPOOL SEEDPOWER vetőmagkezelésünk lehetővé teszi, hogy a hibridjeinkben rejlő maximális potenciált elérhessük. Innovatív csávázási technológiánkat Európa számos termőhelyén teszteltük, több mint 20 000 felvételezés alapján alkottuk meg a leghatékonyabb összetételt. A RAPOOL a minőséget jelenti a repcetermesztésben, ezért továbbra is 1,5 millió élő csírára történik a vetőmag kiszerelése, a leginnovatívabb termelők számára pedig a frakcionált vetőmagtételek is elérhetők lesznek.

Stabil alapok, óvatos optimizmus

A jelenlegi és előre jelzett repce felvásárlási árak valóban optimizmusra adhatnak okot, ugyanakkor a repcetermesztés sohasem tolerálta a könnyelműséget, sem a hibridválasztásban, sem a technológiában. A RAPOOL hazai körülményekhez adaptált, aktuális hibrid- és technológiai ajánlásai valamennyi repcetermesztő számára megfelelően stabil alapot nyújtanak ahhoz, hogy magas szinten biztosítsák a repcetermesztés eredményességét, megőrizve a repce kiemelkedő jövedelmezőségét más növényfajokkal szemben is.

Vetőmag-katalógusunk lapozható formában elérhető a képre kattintva.

RP katalogus címoldal 800px 2021jun

 

rapool feher alapra minBlum Zoltán
ügyvezető
RAPOOL Hungária Kft.

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu

 

Címkék: innováció, repce, vetőmag, RAPOOL, hibridrepce, újdonság, ajánlat, katalógus, TuYV, tarlórépa sárgaságvírusa, kipergés-ellenállóság, fómarezisztencia, frakcionált, repce hibrid
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ismét zöldségnövény palántanevelési tanfolyamot hirdet a MATE

A jó minőségű palántaelőállítás fortélyainak elsajátítását segíti a MATE Kertészettudományi Intézetének ...