A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

A géptulajdonos termelők számára kötelező a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálata

Hírek - 2021.05.25

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintett termelők figyelmét, hogy idén is csak műszaki felülvizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszaki vizsgával rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkát végezni. A Nébih e követelmény teljesítését folyamatosan ellenőrzi, és azokkal szemben, akik a kötelezettségüknek nem tesznek eleget, hatósági eljárást indíthat.

A géptulajdonos termelők számára kötelező a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálata


A 2009/128/EK irányelvvel összehangolt jogszabály-módosítás értelmében már Magyarországon is kötelező a permetezőgépek műszaki állapotának időszakos (rendszeres időközönként történő) felülvizsgálata. A rendszer kiépítésének időszakában a felülvizsgáló állomások vezetőinek és személyzetének képzése, valamint a szabályozásnak megfelelő technológiai szintű felülvizsgáló állomások felállítása folyamatosan zajlott.

A Nébih korábbi közleményében is jeleztük, hogy a hatóság idén még nem kezdeményez eljárást azzal a géptulajdonossal szemben, aki igazolni tudja, hogy jelentkezett a felülvizsgálatra, de a túljelentkezés vagy a járványhelyzet okozta rendkívüli körülmények miatt nem került még sorra a felülvizsgáló állomáson. Abban az esetben azonban, ha a növényvédelmi gép tulajdonosa be sem jelentette a gépét a Nébih nyilvántartásában szereplő felülvizsgáló állomáshoz (tehát nem rendelkezik érvényes vizsgaidőponttal), hatósági eljárás indítható vele szemben.

Nyomatékosan felhívjuk a növényvédelmi gépek tulajdonosainak figyelmét arra is, hogy ha nem rendelkeznek vizsgaidőponttal vagy nem felelt meg a vizsgán a növényvédelmi gép, az továbbra sem használható munkavégzésre, ezért a 2021. évi ellenőrzések során a hatóság – az eljárás megindítása mellett – le fogja állítani e gépek munkavégzését. Ugyanez vonatkozik a vizsgán a rendelkezésre álló vizsgaidőpont ellenére meg nem jelent gépekre is, valamint a „nem megfelelt” minősítést kapott eszközökre.

Külön figyelmet érdemel, hogy 2020-tól a Kölcsönös Megfeleltetés (KM) ellenőrzések folyamán kötelező ellenőrizni a permetezőgépeket is. Amennyiben a fent leírtak szerint továbbra sem történt meg a bejelentés a műszaki felülvizsgálatra, esetleg a termelő nem jelent meg a megadott időpontban a vizsgán, az agrártámogatások csökkentésével kell számolnia a mulasztó gazdának!

A felülvizsgálatot végző állomások folyamatosan frissülő listája  Nébih honlapján elérhető.

 

Forrás: Nébih

Címkék: növényvédelem, permetezés, permetezőgépek felülvizsgálata