TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Napraforgó gyomirtási tippek a UPL-től

Napraforgó gyomirtási tippek a UPL-től

Hírek - 2021.05.19

Kétszikű kultúrnövényeink közül a napraforgó az egyik legnagyobb területen termesztett kultúra, gyomirtásában az egyik legnagyobb fejtörést a nehezen irtható egyszikű gyomnövények jelentik. A Kisalföldön a csillagpázsit, a siska nádtippan és a nád tartozik ide.

upl1

A csillagpázsit lágy szárú, évelő, horizontális gyöktörzsű növény. 30, néha 90 cm magasra nő meg, szára enyhén ellapuló. A taposást igen jól tűri. Mélyre nyúló gyökérrendszere van, ami aszályos területeken akár 2 méter mélyre lenyúlhat. A talaj felszínén kúszva, minden szárcsomónál gyökeret ereszt, így sűrű gyepet képes alkotni. Vegetatív úton, föld alatt kúszó, erőteljes tarackokkal is szaporodik, több méter átmérőjű klónokat hozva létre. Virágzata ujjas kalász. Magja 2 évig csírázóképes, 20 °C felett csírázik; a növény 15 °C fölött növekedik, a 24-37 °C közötti hőmérsékleti tartomány optimális neki, mezőgazdasági területen bárhol megtalálható.

A siska nádtippan szürkészöld, gyepes, kúszó, rizómás, érdes szárú és levelű növény. Nagy, merev bugájában bíborszínű füzérkéi csomósan állnak. Vizenyős talajon, gyakran lápokban él, csapadékosabb évjáratokban a belvizes foltokban felszaporodik.

A nád évelő fűféle, messze kúszó gyöktörzzsel és hosszú, föld feletti indákkal. Szára mereven felálló, 1-4 méter magas és alján 2 centiméter vastag. Levelei szürkészöldek, laposak, szélük metszően éles, 15-30 centiméter hosszúak és 1-3 centiméter szélesek.

Bugavirágzata feltűnően terebélyes. Nedves, sőt száraz szántókon is megjelenik.

Napraforgóban a fent említett speciális, nehezen irtható gyomnövények ellen posztemergensen használható szuperszelektív egyszikűirtó készítményekkel lehet sikeresen védekezni. A preemergens készítmények használata nem indokolt, mivel ezek rizómás növények. A UPL-nek két szuperszelektív egyszikűirtója van a Pantera 40 EC és a Targa Super.

upl1
Csillagpázsit – Pantera 40 EC 2 l/ha + Silwet Star0,1 l/ha kezelés után 10 nappal (Bakonygyirót)

A Pantera 40 EC hatóanyaga a quizalofop-P-tefuril, a Targa Supernek a quizalofop-P-etil. Hatásukat a növényi sejtek zsírsav bioszintézis gátlásával fejtik ki. Mindkét hatóanyag valamennyi kétszikű növényre szuperszelektív, a hatóanyagot ugyanis fejlődési stádiumtól függetlenül lebontják. A hatóanyagok a zöld növényi részeken egy óra alatt felszívódnak. Felszívódás után az egyszikű gyomnövények növekedése leáll. Egy hét elteltével a gyomok levelén nekrózisok jelennek meg, a tenyészőcsúcs befűződik. Ezt a tünetet lehet ellenőrizni úgy, hogy az egyszikű gyomnak a felső nódusz feletti részét enyhén meghúzva kiszakad a növényből és az elválás helyén barnás elszíneződés látható. A teljes elhaláshoz három hét szükséges, amire a készítmény elpusztítja az egyszikű gyomok föld feletti és földalatti részét. A hatóanyagok ellen rezisztencia nem alakult ki.

Napraforgóban a kezelést az egyszikűek megjelenésénél kell elvégezni, amikor már a gyomnövények mind előjöttek. Lehetőleg ne használjuk akkor, ha a napraforgón a csapó eső hatására felverődött alapgyomirtó hatóanyagtól a növényen fitotoxikus tünetek vannak. Mivel a napraforgó fejlődési állapota nem befolyásolja a kezelés időpontját, mindaddig elvégezhetjük a kezelést, amíg a készítményt rá tudjuk juttatni az egyszikű gyomnövény levelére. Megkésett kezelésnél a napraforgó levele felfogja a permetlevet, úgynevezett “esernyő hatás” lép fel. Nehezen irtható évelő egyszikűek ellen vagy aszályos időben, amikor a gyomnövények levelén a viaszréteg megvastagszik, célszerű a hatást Silwet Star felületifeszültség csökkentő adalékkal fokozni. A permetezést 25 °C alatt, finom cseppek formájában 4 bar nyomással végezzük.

Csillagpázsit és siska nádtippan ellen a Pantera 40 EC vagy a Targa Super 2-2,5 l/ha dózisa 0,1 l/ha Silwet Starral kombinálva 300 l/ha-os lémennyiséggel kijuttatva kiváló eredményt biztosít. A csillagpázsitnál az időzítésre kell odafigyelni, mert melegigényes gyomnövény, így elég későn jön elő. A nád már keményebb dió, itt már nem elegendő az egyszeri kezelés 2+2 l/ha-os dózissal kell használnunk a szelektív egyszikűirtókat, itt is szigorúan 0,1 l/ha Silwet Star hozzáadásával. A két kezelés között 10-12 napot hagyjunk ki. Clearfield vagy SU rezisztens napraforgóknál a nagyobb dózisú egyszikűirtó miatt egy hetet hagyjunk ki az imazamox vagy tribenuron-metil kezelés között.

upl2
Csillagpázsit – Pantera 40 EC 2l/ha + Silwet Star 0,1 l/ha kezelés után 30 nappal (Bakonygyirót)

Amennyiben tudjuk, hogy a területünkön csillagpázsit vagy siska nádtippan van, akkor a napraforgó vetése előtti évben célszerű elvégezni egy nagy adagú glifozát kezelést. A UPL esetében Kapazin 5-6 l/ha-os dózisával és Silwet Star hozzáadásával. Ha jó eredményt szeretnénk elérni, akkor ősszel (szeptember, október) végezzük el ezt a kezelést. A következő évben tömegével már biztos nem jönnek elő ezek a gyomok, így könnyen bírunk a napraforgó kultúrában a csillagpázsittal és a siska nádtippannal a Pantera 40 EC és Targa Super fentebb említett technológiájával. Nád esetében, ha tökéletes megoldást szeretnénk, akkor tarlókezelésben kétszer 5-6 l/ha-os Kapazinos permetezésre van szükségünk. Az első kezelést augusztus végén szeptember elején végezzük el, a másodikat pedig rá egy hónapra szeptember végén, október elején. És itt jön a lényeg, a második kezelésnél az 5-6 l/ha Kapazin mellé tegyünk 2 l/ha Pantera 40 EC-t vagy Targa Supert és az elmaradhatatlan Silwet Start. Ezzel a technológiával biztos eredményt kapunk nád ellen is.

upl3
Siska nádtippan – Targa Super 2l/ha + Silwet Star 0,1 l/ha kezelés után 10 nappal (Ikrény)

Remélem, hogy ezekkel az apró fogásokkal jó tippeket adtam a nehezen irtható speciális egyszikűek ellen. Sikeres növénytermesztést és gazdasági évet kívánok minden gazdálkodónak a UPL Hungary Kft. csapata nevében.

Kovács Balázs
Területi képviselő

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: napraforgó, gyomirtás, UPL Hungary Kft., csillagpázsit, siska nádtippan, nád
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Pályázati aktualitások a mezőgazdaságban

2023. október 31-én jelent meg a KAP Stratégiai Terv Vidékfejlesztési pályázati menetrend. Ez egy útmutató arra ...