TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Intenzív napraforgó termesztés YARA lombtrágyákkal

Intenzív napraforgó termesztés YARA lombtrágyákkal

Hírek - 2021.05.10

A tápanyag-utánpótlásban az alap- és fejtágyázás mellett meghatározó technológiai elem lett a lombtrágyázás. Az elmúlt évtizedben egyre jobban beépült a napi gyakorlatba a szántóföldi termesztésben.

A gazdálkodók tapasztalták, hogy a lomtrágyákkal kezelt állományok többet, szebbet és minőségibbet teremnek. A lombtrágya piaca nagyon széles, sok termékből tudnak választani a termelők. A várt eredményekhez nem mindegy, milyen terméket választunk, a lombtrágyák között is óriásiak a különbségek!

Az első fontos szempont a lomtrágyáknál, a formuláció, pl. szuszpenziós lombtrágyák legyenek. Ennek köszönhetően rendkívül magas hatóanyag-tartalommal rendelkeznek a termékek (500-700 g/l), valamint kiemelendő az esőállóság, a tartamhatás és a keverhetőség.

A második fontos szempont az összetett, több hatóanyagot tartalmazó lombtrágyáknál, hogy növényspecifikusak legyenek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott növénykultúra számára fontos tápelemeket tartalmazza a megfelelő arányban a készítmény.

A harmadik fontos szempont, hogy a termék mögött több éves gyakorlati fejlesztő munka legyen, melynek eredményeképpen tudjuk a növény fenológiai állapotához igazítani az optimális kezelési időpontokat.

Ha ezeket a főbb szempontokat szem előtt tartjuk, már csak nagyon kevés termék marad, amiből érdemes választani.

De van egy negyedik fontos szempont is, a termék ára. Kedvező legyen a kijuttatott hatóanyag egységár, a hektárra vetített költsége.

A YaraVita termékcsalád ezeknek megfelel, ezt több ezer, de lehet, hogy több tízezer elégedett gazdálkodó bizonyítja Magyarországon is, s a számuk évről évre nő.

 A YaraVita Brassitrel Pro, a napraforgó (olajos és fehérje növények) igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya, amely tartalmaz 116 g/l MgO-t, 60 g/l bórt, 70 g/l mangánt, 4g/l molibdént, 124,6 g/l CaO -t és 69 g/l nitrogént. 

yaraNapraforgo Jaszfoldnn 2                                          

Napraforgóban 6-8 leveles állapotban 3 l/ha dózisba kell kijutani A kezelést csillagbimbós állapotban ismételni ajánlott, az extra mennyiségért és minőségért.

A második kezelés esetében az önálló bóros kijuttatás is megközelítően hasonló eredményt ad, 1,5 -2 l/ha YaraVita Bortrac alkalmazásával.

A Yara megbízásából több éven keresztül végeztek napraforgóban lombtrágyázási kísérletet Martonvásáron az ATK Mezőgazdasági Intézetben.

yaraPicture1

A kísérleti eredmények egyértelműen igazolták, hogy a legjobb eredményeket a kétszer elvégzett YaraVita Brassitrel Pro-s kezelések mutatják. 2019-ben a két komplex kezelést kiegészítettük egy bóros kezeléssel is, amely megmutatkozott többlet terméseredményben is. Ki szeretném emelni, hogy a két kezelés a kontrollhoz képest 2017-ben közel 580 kg, 2019-ben 600 kg terméstöbbletet eredményezett. Ismerve a kezelések költségét, az elért terméstöbbletet és az árakat, kijelenthetjük, hogy a két kezelés extra profitot eredményezett mindkét évben évjárathatástól függetlenül.

Fontos a kezelések helyes időpontjának betartása is, az első kezelést mindenképpen el kell végezni a 6-8 leveles állapotban! A második kezelés optimális ideje a csillagbimbós fejlettségi állapot.

További információk találhatóak yara.hu weboldalunkon, illetve bármilyen kérdés esetén szaktanácsadó kollégáinkkal állunk rendelkezésükre.

Kovács András
+36 30 689 8095

yaralogokg

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: napraforgó, napraforgó termesztés, lombtrágya, Yara, YaraVita, YaraVita Brassitrel Pro
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nagy István: a sikeres agrártermelés alap-ja a minőségi vetőmag

Vetőmag nélkül nincs élelmiszer-termelés, a hazai vetőmagszektor nemzetstratégiai  jelentőségű ágazat, ...